• DOLAR 32.335
  • EURO 35.126
  • ALTIN 2306.74
  • ...

Kimseye hakaret edilmesin ve hiç kimse de hakaret etmesin. Anne ve babaya ise kesinlikle hakaret edilmemelidir. Rabbimiz; “Onlara öf bile demeyin diyor”(İsra suresi 23) Ebeveyne yapılan hakaret insanın en çok zoruna giden durumlardandır. Son zamanlarda İnsanlığın Babası Hz. Âdem (as)’a ve Annemiz Hz. Havva (as)’a hakaret edildi. Hz. Âdem (as) aynı zamanda ilk Peygamberdir. Dolayısıyla Allah’ın ilk elçisine, hidayet önderine hakaret edilmiş oluyor. Yüzde 99’u Müslüman olan bir ülkede Peygamberlere, İslami değerlere hakaret ediliyor. Elimizden bir şey gelmiyor denilerek sadece sosyal medya üzerinden tepki veriyor ve kınamakla yetiniliyor. Kısmen doğru olsa da elimizden gelen sadece budur demek biraz kolaya kaçmaktır bence.

Yine bu aralar hakaret dalgası almış başını gidiyor. Bir gazeteci Cumhurbaşkanlığı makamı kast edilerek Sayın Cumhurbaşkanına ve makamına hakaret etti. Kim hakaret etti ve ne dedi? Bu konuya hiç girmeyeceğim. Hakaret eden kişi yakalandı ve bir hukuki yaptırım uygulandı. Peki? Bu milletin dinine, diyanetine, Peygamberine kısacası İslami Değerlerine hakaret edildiğinde neden yasal bir yaptırım yoktur? Sadece söz konusu Cumhurbaşkanı olunca mı hemen hukuki süreç işliyor?

 Ayrıca değerlere hakaret edenlerin ya sanatçı olması ya da toplumda tanınan kişilerden oluşuyor olması dikkat çekicidir. İşin bir diğer garip yönü de bu zevat sanat icra ediyor ve çoğu Kültür Turizm bakanlığına bağlı kurumlarla anlaşmalı kültür ve sanat etkinlikleri adı altında yüksek meblağlar karşılığında sahnelere çıkıyor. Belediyelerin israfa kaçan ve bu milletin ahlakına ters düşen etkinliklerini de buna dâhil edebiliriz. Haklı olarak şu soruyu sormak gerekir; devlet halkındır ve devletin varlığı halkın varlığına bağlı olduğuna göre halkın değerlerini aşağılayan, hakaretler eden sözde sanatçılara neden imkânlar seferber ediliyor? Bu böyle mi sürecek? Elbette ki hayır. Halkın değerlerine hakaret eden sanatçı, siyasetçi, iş insanı vs. kim olursa olsun yaptırım uygulanmalıdır. Etkinlikleri derhal sınırlandırılmalıdır. Bu nasıl mı olacak?

Dini Değerleri Aşağılama suçu 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 216. Maddesinin 3. Fıkrasında düzenlenmiş. Buna benzer başka maddeler de var. Ama uzatmama adına o maddelerden bahsetmeyeceğim. Halkın oylarıyla seçilmiş Cumhurbaşkanına hakaret edildiğinde kanun gereği ceza veriliyorsa, devletin sahibi ve varlık sebebi olan halkın değerlerine hakaret edildiğinde de kanun devreye girmelidir. Dini değerleri aşağılamak bir suçtur ve halkın benimsediği dini değerleri alenen aşağılayan kişi, fiilin kamu barışını bozmaya elverişli olması halinde “ki bozuyor” altı aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. (TCK 216/3) Ceza kanunu olduğu halde hakareti adet haline getiren ve bunu bir marifet zannedip popüler olmaya çalışan sanatçı müsveddeleri neden cezalandırılmıyor ve etkinlikleri kısıtlanmıyor. Bunlar cezasız kaldığı sürece daha da cesaretlenip hakaretlerinin dozunu her geçen gün arttıracak ve biz de sadece kınamakla yetineceğiz.

YASİN DURSUN