• DOLAR 32.583
  • EURO 34.939
  • ALTIN 2439.417
  • ...

İnsanın insana yaklaştığı zamanlar vardır. İnsanın Allah’a yakınlık hissettiği vakit vardır. Kurban bayramı gibi inancın göstergesi olan günler de insanların birbirleriyle ve Allah’la (tabiri caizse) iletişimi güçlendirebilecekleri zamanlardır. Kurban, kavram itibariyle yakın olma, yaklaşma, yakınlaşma gibi anlamlara gelmektedir. Bu yüzden kurban, yaklaşmanın ve yakınlaşmanın kutsal yönüdür.

  Kurban, paylaşmaktır, yardımlaşmaktır. Kurban, muhabbettir, selamettir. Kurban, hiç şüphesiz merhamettir.

Kurban, muhtaç insana merhamettir. İhtiyaç sahibi ailelere yardımda bulunabilmektir. Çevreden başlayarak bildiğin fakirlerin mutluluğuna vesile olabilmektir. Ayrıca tanımak/bilmek gerekmiyor; muhtaç durumdaki insanlara destek olabilmektir. Elindekini paylaşabilmektir. Çok uzaklarda olsa bile, Afrika’nın en ücra köşelerinde olsa dahi dernekler ve vakıflar aracılığıyla kurban kolilerini, gıda paketlerini veya başka yardımları muhtaçlara ulaştırabilmektir. Siz yeryüzündekilere merhamet edin ki göktekiler de size merhamet etsin hadisini hatırlayabilmektir.

Kurban, yetime ve öksüze merhamettir. Yetimlere el uzatabilmektir. Yetime bayramlık alabilmektir. Yetimin hüzünlü bakışlarına tebessüm olabilmektir. Babasızlığı ve annesizliği iliklerine kadar hissettikleri bayram gününde İnsanlığın Rehberi (sav) misalinde yetimlerle ilgilenebilmektir. Öksüze anne şefkatiyle yakınlaşabilmektir. Öksüzün güçsüz haliyle hemhal olabilmektir.

Kurban, yaşlıya merhamettir. Yaşlıları ziyaret edebilmektir. Aylarca kapısı çalınmayan ihtiyarlarla oturup iki hoş kelam edebilmektir. Elinde bir tabak yemekle kapılarına dokunabilmektir. Onların sofrasında diz çökebilmektir. Geçmişi yâd eden ihtiyarların şekvalarını dinleyip onlardan ders ve nasihat alabilmektir. Beli bükülmüş yaşlılar olmasaydı belaların sel gibi döküleceğini idrak edebilmektir.

Kurban, hastaya merhamettir. Yatalak hastanın başucunda durabilmektir. Hastalığın verdiği acıyı anlamaya çalışabilmektir. Sağlığın kıymetini hatırlatan hastaya anlayış gösterebilmektir. Allah’tan şifa ve afiyetler dilerken kendi sıhhatinin değerini fark edebilmektir. İnsanların çoğunun kıymetini bilemediği iki nimetin (sağlık ve zaman) önemini anlayabilmektir.

Kurban, ölüye merhamettir. Bayram vesilesiyle kabir ziyareti yapabilmektir. Mezarlar arasında dolaşırken ibret alabilmektir. Ahirete göç edenlere dualarda bulunabilmektir. Ruhlar âlemindekilere rahmet ve mağfiret dileyebilmektir. Vefat edenleri anımsarken kendi ölümünü hayal edebilmektir. Kendini ölüme ve ahirete hazırlayabilmektir. Ölmeden önce kendini/nefsini hesaba çekebilmektir.

  Kurban, aileye ve akrabaya merhamettir. Sosyal ve fiziksel mesafeye rağmen kalpler arasında muhabbet kurabilmektir. Sıla-i rahim yapabilmektir. Akrabaların hal hatırını sorabilmektir. Kurban vesilesiyle gelmeyene gidebilmektir. Acımayana acıyabilmektir. Aile efradının sıkıntı ve dertlerine ortak olabilmektir. Evliliklerin hayır üzere inşa edilmesini sağlayabilmektir. Ailelerin yıkılmasına sebep olan her şeye rağmen dini inançla, müspet kültürle ve olumlu yaklaşımla aile huzuru için çabalayabilmektir. Evliliklerin bozulduğu bir çağda eşler arasında sevgi, muhabbet, saygı ve iletişim yolunu seçebilmektir. 

 Kurban, topluma merhamettir. Kişilerarası ilişkilerde yapıcı olabilmektir. Sosyal hayatın idamesinde adalet ve emniyeti sağlamak için gayret gösterebilmektir. Toplumun korku, kaygı ve öfkeli hallerine karşı umut, çare ve çözüm bulmaya eğilimli olabilmektir. Toplumsal değerlere duyarlı olabilmektir. Doğruluğu, empatiyi, diğerkâmlığı canlı tutabilmektir. Toplumsal refahın gelişmesine katkı sunabilmektir. Komşuluk hakkına riayet edebilmektir. İşinde, görevinde ya da mesleğinde insanî becerilerle hareket edebilmektir. Savaş, zulüm ve şiddet diyarına dönen şu gezegende iyilik adına adımlar atabilmektir. Sevmede, merhamet etmede ve şefkat göstermede tek bir vücut olabilmektir.

Kurban, hayvana merhamettir. Kesilen hayvana iyi davranabilmektir. Kurban keserek Allah’a yakınlaşmayı niyetlenebilmektir. Hayvana eziyet etmeden onu cennete ulaşma yolunda binek yapabilmektir. Hayvanın etini gerçek muhtaçlara ulaştırabilmektir. Hayvanın etinden ve kanından ziyade, nefsi ve benliği kurban edebilmektir. Takva çizgisinde olabilmektir.  

Kurban, merhamettir. Allah’ın yaratılanlara sunduğu bir nimettir. Varlıklar arasında kurbiyettir. Merhamet ise diğer insanların huzuru ve selameti için niyetlenebilmektir ve bu niyetle eyleme geçebilmektir. Rabbimiz, bizleri kurbanı hakkıyla idrak eden ve bayramı hayırlara vesile kılan merhametli kullarından eylesin. Selam ve dua ile...

           Eşref Nas / Doğruhaber