• DOLAR 32.572
  • EURO 35.035
  • ALTIN 2427.138
  • ...

    Dini inancın azaldığı ve dünyaya bağlılığın arttığı bir zamanda evlilik ve aile konusunu konuşmak zordur. Dünyevileşmenin tavan yaptığı bir dönemde gençler için evlilik mevzusunda kelam etmek bir o kadar zordur. Evliliğin anlamsız görüldüğü, aile kurmanın ağır bir yük olarak algılandığı ve birtakım yasalarla/sözleşmelerle ailenin yıkılmasına sebep olunduğu bir çağda evliliğin öneminden bahsetmenin ve ailenin kutsallığına değinmenin zorluğunu göz önünde bulundurarak hala dini değerlerine sadık kalan kardeşlerimize/büyüklerimize merhamet kapısından seslenmek istiyoruz.

            Hayat yolculuğunda insanın karşılaştığı önemli olaylardan biri de şüphesiz evlilik olayıdır. Evlilik olayı ise evlenme öncesi ve sonrası şeklinde ele alınabilecek süreçlerden geçmektedir. Evlilik öncesi süreç aslında evlilik sonrası sürecin alt yapısına şekil vermektedir. Bu yüzden de bu süreçte özellikle güven, sadakat, iletişim ve muhabbet gibi kavramların üzerinde durulması elzemdir.  Evlilik öncesi süreçte bahsedilmesi gereken bir kavram da merhamettir. Burada vurgulanan merhamet ise evlilik öncesinde tarafların (gelin-damat, kaynana-kayınbaba, kardeşler vs.) birbirlerine karşı anlayışlı ve duyarlı olmaları, olayları değerlendirmede çözüm odaklı olmaları ve egoist yaklaşımlardan uzak durmaları şeklinde açıklanabilir.

            Evlilik öncesi süreçte aile büyüklerinin damat ve gelinin zorluk çekmemeleri, bu süreci en az sorunla atlatabilmeleri ve başladıkları hayırlı işi tamamlayabilmeleri için duyarlı olmaları gerekmektedir. Gerek maddi gerekse manevi desteğin sağlanmasında olsun, yetişkinler evlenecek çiftlerin (damat ve gelin) duygu patlamalarına, sürece dair stres hissetmelerine ve maddi anlamda kaygı yaşamalarına karşı daha sabırlı ve nezaketçe bir karşılık vermeleri evlilik öncesi sürecin sağlıklı işlenmesinde etkili olacaktır. Ayrıca evlilik öncesinde, bilhassa düğüne kadar ki süreçte, ailedeki yetişkinlerin iletişim halinde olmaları, birbirlerine güven vermeleri ve samimiyetle hareket etmeleri çiftler arasındaki bağlılığın gelişmesinde etkili olacaktır. Bütün bunlar ise ancak büyüklerin merhametli duruşlarıyla gerçekleşebilir. Yine aile büyüklerinin şefkatli ve merhametli tavırları sayesinde birçok sorun atlatılabilir.

            Çiftler açısından bakıldığında, aynı şekilde onların da birbirlerine karşı sadakatli olmaları, empati kurmaları ve merhamet göstermeleri gereklidir. Çiftlerin merhameti; birbirlerinin eksikliklerini anlamaya çalışmaları, yetersiz kaldıkları noktalarda birbirlerine yardımcı olmaları ve zorluk/sıkıntı oluşturmak yerine moral/destek sağlamaları şeklinde vurgulanabilir. Evlilik mevzusu açıldığında, birçok gencin karşı taraftan en önemli beklentileri güven ve huzur iken zamanla dünyevileşme ve başkalarıyla kıyaslama arttığı için çiftlerin diyaloglarında güvensizlik ve huzursuzluk yer almaya başlamaktadır. Bu nedenle karşılıklı olmak şartıyla çiftlerin birbirlerinin acılarına, dertlerine, sorunlarına ve yetersizliklerine ortak olmaya çalışmaları gerekir ki bu da yine çiftlerin merhametli bir zihin dünyasına sahip olmalarıyla ilgilidir.

            Bunun yanı sıra, aile kurmaya niyetlenen çiftlerin eşya ve takı alımlarında ya da düğün öncesi diğer hazırlıklarda birbirlerine karşı anlayışlı olmaları, israf yoluna girmeden harcama yapmaları ve tecrübeli yetişkinlerle istişare halinde olmaları onların ileride daha huzurlu bir evlilik yaşamalarına zemin hazırlayacaktır. Elbette evin düzenlenmesi, altın ve çeyizlerin sağlanması gibi durumlar çiftler açısından çok önemlidir ancak evliliğe giden yolda borçla/krediyle ilerlemek aynı zamanda evlilik sonrası huzurun bozulmasında ayrı bir neden teşkil edecektir. Bu nedenle çiftler için öncelikli olan birbirlerinin karakterleri ve ahlaki duruşları olmalıdır. Ayrıca çiftler birbirlerine karşı sevgi, saygı ve muhabbet duymalıdır, problem çıktığında çare bulmaya yanaşmalıdır ve tabi ki birbirlerinin derdiyle hemhal olmalıdır; bütün bunlar olmalı ki kurulacak aile huzur iklimine varabilsin. Böyle bir ailede neşet edecek çocuklar da sağlıkla ve güvenle hayata bakabilsin.

            Evliliğe muhabbet penceresinden bakan ve merhamet kapısından giren gençlerin artması ümidiyle…

Eşref Nas - Konuk Yazar