• DOLAR 32.56
  • EURO 34.864
  • ALTIN 2427.201
  • ...

Son KPSS skandalı gösterdi ki, hemen her alanda çürüme ciddi boyutlara ulaşmıştır. Bu sınavdaki soru skandalının kamuoyuna yansıması neticesinde, sınav ile ilgili Devlet Denetle Kurumu’nun göreve çağırılması ve kısa denilebilecek bir soruşturma sonucunda sınavın iptal edilmesi beraberinde şu beklentiyi ortaya çıkarmaya başladı.

Devlet Denetleme Kurumu eliyle ÖSYM'nin bu son skandalı ve geriye dönük bütün faaliyetlerinin mercek altına alınması ve yapılan bütün sınavların 'tarafsız ve adil' bir değerlendirmesinin yapılması gerekmektedir. Bu son süreçte; bu soruşturmanın ucu nereye varırsa varsın, ucu kime dokunursa dokunsun hukuk önünde en caydırıcı bir şekilde hesabı sorulmalıdır.

Ülkemizi ve geleceğimizi emanet edeceğimiz gençlerin girdiği böylesi bir sınavda; bu kokuşmuşluğun ve çürümüşlüğün bu rezalet boyutunda sergilenmesi bütün bir toplumu endişelendirmektedir. Topluma ve gençliğimize bütün bunları reva görenler, ellerine daha büyük imkânlar geçtiğinde; çok daha büyük ihanetler, daha dehşet vurgunlar ve çok daha büyük hırsızlıklar yapacaklardır.

ÖSYM ile ilgili soruşturma ve mahkemelerin, kısa sürede neticelendirilmesi gerekmektedir. Soruşturma ve yargılamalar; şeffaf, tarafsız, adil ve toplumun vicdanını rahatlatacak şekilde ve asla geciktirilmeden sonuçlandırılmalıdır. Kimsenin; 'hakkım yenildi' denilebilecek bir şüpheyi dillendirmesine mahal bırakılmayacak kadar, hükümetin de aynı 'şeffaf, tarafsız ve adil' tavrını net bir şekilde ortaya koyması gerekmektedir.

Devlet Denetleme Kurumu, hazır ÖSYM'ye el atmışken; durmaksızın diğer bütün kurumların da faaliyetlerine el atmalıdır. Bakanlıklardan, valiliklere, belediyelere, bütün kurum ve kuruluşlara varıncaya kadar 'bir temiz eller operasyonu' başlatılmalıdır. Buralardaki işe alımlardan ihalelere, ayrılan kaynakların yerli yerince kullanımından aşırı israf ve kişisel menfaatlere kadar ciddi bir inceleme, denetleme ve soruşturma hemen yapılmalıdır.

Buradan Sayın Cumhurbaşkanı başta olmak üzere sorumluluk makamında bulunan bütün yetkililere sesleniyoruz. Devlet Denetleme Kurumu’nu ve bağlı bütün teftiş mekanizmalarını harekete geçiriniz. Merkezi teşkilattan yereldeki en küçük birime kadar, her kurumun bütün faaliyetlerini baştan sona gözden geçiriniz. Her yerde israfın vardığı boyutu gözler önüne seriniz. Bu israfların kişisel menfaatlere dönüştürülmüş kokuşmuşluğunu ortaya çıkarınız.

İhalelerdeki skandalların, rüşvetsiz yapılmayan işlerin, adam kayırmaların ise ayyuka çıktığı son süreçte; bir denetleme ve soruşturma işlemi acil ve seri bir şekilde yapılmalıdır. 'Her devrin adamı' olan 'bu sülüklerin' mide bulandırıcı faaliyetleri ve doymak bilmez hırsızlıklarına dur deme vakti çoktan geçmiştir. 'Bu sülüklerin' hırsızlıkları, arsızlıkları, rüşvetleri ve adam kayırmaları, toplumun büyük kesimi tarafında görülmekte, ciddi bir memnuniyetsizliğe, ümitsizliğe ve farklı kararlar alma sürecine götürmüş bulunmaktadır.

Hükümetin bu son süreci fırsat bilerek, bütün denetleme ve soruşturma mekanizmalarını hemen harekete geçirmesini bekliyoruz. Başlatılacak 'bu temiz eller operasyonu' önümüzdeki seçimin sonucunu da ciddi anlamda belirleyebilir, insanların ümitlerini tazeleyerek, küskün duruma düşürülmüş büyük kitlelerin gönlü yeniden kazanılabilir.

Bütün samimiyetimle söylüyorum ki; her yerdeki bu bir avuç sülük, mevcut hükümete rantlarıyla zarar vermekten, hırsızlıklarıyla yük olmaktan ve insanları nefret ettirerek oy kaybettirmekten başka bir işe yaradıkları yoktur. Bu parazitlerin temizlenmesiyle milletin güveni tekrardan kazanılacak, halk geleceğe ümitle bakma duygusuna girecek ve hükümetin yeniden seçilme şansı artacaktır.

Bizden söylemesi...