• DOLAR 32.571
  • EURO 35.048
  • ALTIN 2426.57
  • ...

Gıda sektöründeki KDV indirimi, raflardaki fiyat indirimi beklentilerini beraberinde getirdi. Ancak şimdiye kadar gözle görülür bir adım atılamadığını görüyoruz. Kimileri 1-2 ay içerisinde bu indirimin görülebileceğini söylerken, kimileri de bırakın indirimi; KDV'nin düşürülmesine rağmen fiyat artışlarının yaşanacağını dile getirmektedirler.

Akaryakıt, elektrik ve doğalgaz zamlarının vatandaşta meydana getirdiği ağır yük, kara kara düşündürürken, fiyat indirimini vatandaş dahi gerçekçi bulmuyor. Zira % 100' i geçen akaryakıt ve elektrikteki fiyat artışları karşısında; bir indirimin olabileceğini düşünmek bile imkânsız gelmektedir. Vatandaşa imkânsız gelen fiyat indirimini marketçilerin asla düşünmediğini gayet iyi biliyoruz.

Astronomik zamlara alışan marketlerin, ballı kazançlarından vazgeçip indirim yapacaklarını düşünmek bile en hafif tabirle saçma geliyor. Hatta KDV indirimi söylentisi çıktığı andan itibaren fiyat artışlarının bütün kalemlerde yapıldığını, indirim resmi olarak gerçekleştikten sonra kuruş (!) bazında bazı indirimlerin yapıldığı şeklinde, sosyal medyada görseller paylaşılarak vatandaşın çaresizliğini ve sahipsizliğini dile getirmeye çalıştılar.

Artan döviz kuru karşısında, astronomik bir şekilde yapılan zamların; döviz kuru düştüğünde de zamların kararlılıkla yapılmaya devam edilmesi göstermektedir ki, KDV indirimi bu sektöre artı kâr olarak kalacaktır. Yeterli yasal düzenlemenin ve caydırıcı denetimlerin olmamasından dolayı, büyük bir pervasızlık ve şımarıklıkla her istediklerinde zam yapabilmekte ve vatandaşın cebini boşaltma yoluna gitmektedirler.

Akaryakıt, elektrik ve doğalgaz zamlarının geri alınması; KDV indiriminden daha fazla halka yarayacaktı. Bu kalemlerin faturalarının vatandaşın canını ciddi anlamda yaktığı bu son süreçte; KDV indiriminin halka yansıtılmayacağı gibi, marketlerin kasalarına artı kâr olarak kalacağı anlaşılmaktadır. Halkın yükünü hafifletmek bir tarafa; kemerinin daha da sıkılmasına sebebiyet verecek bu uygulamanın kısa ve orta vadede halkın eğilimini değiştirecek bir araca dönüşmesi de söz konusudur.

Milletin, faturaların yüksekliğinden bunaldığı ve marketlerdeki zam oyunlarından ciddi anlamda nefret etmeye başladığı bu son süreçte; akaryakıt, elektrik ve doğalgaz zamlarının geri alınması büyük bir önem arz etmektedir. Milletin burnundan solumaya başladığı, bu kabarık faturalar karşısında acil ve mantıklı bir çözümün rahatlatıcı etkisini hep beraber göreceğiz. Daha fazla, vatandaşın canının incitilmemesi ve geçim zorluğuna yönelik çözümler geliştirilmesi ise ümitvar olma beklentisini yükseltecektir.

Dünyada ekonomik bir darboğazın olduğunu ve bizleri de olumsuz etkilediğini kabul ediyoruz. Ancak bu durumlar bahane edilerek, içeriden birilerinin zam oyunlarıyla ve yüksek fatura taklalarıyla bizi soyup soğana çevirmelerini de asla kabul etmiyor ve anlayışla karşılamıyoruz. Birkaç bin kişinin/şirketin ballı rantları için 84 milyon insanın emeği, geleceği ve huzuru peşkeş çekilmemelidir.

KDV indirimleri net olarak görülsün ve millet buna şahitlik etsin. Akaryakıt, elektrik ve doğalgaz zamları da derhal geri alınsın. Vatandaşı memnun olmayan bir ülkede; huzur olmaz, ilerleme ve gelişme gerçekleşemez, üretim ve istihdam sağlanamaz. Bu ülkenin güvene, istikrara ve oturmuş sağlam bir ekonomik yapıya her zamanınkinden çok daha fazla ihtiyaç vardır.