• DOLAR 32.331
  • EURO 35.093
  • ALTIN 2295.316
  • ...

Medyanın suni gündem oluşturma çabası tüm hızıyla devam ediyor. Seçimlerin erkene alınıp alınmaması ve muhtemel cumhurbaşkanı adaylarının kimler olacağı şeklinde, gündem saptırma gayretleri maharetle sürdürülüyor. Eldeki medya gücüyle ve ekranlara taşınan birtakım 'görevli' zevatla bu algı, çok ciddi zorlamalarla ve bazen gülünç olacak tezviratla yürütülüyor.
Bu suni gündem, gerçek gündemin konuşulmaması için ısrarla sürdürülmektedir. Oysa çarşı-pazarda, market ve alış veriş merkezlerindeki gündem ise bambaşkadır. Gıdadan giyime, temizlik ürünlerinden sebze ve meyveye kadar, hemen her kalemde astronomik derecede fiyatların artmış olması halkın gerçek gündemini oluşturmaktadır.
Neredeyse her gün artış yönünde değişen fiyatlar, halkın alım gücünü ciddi bir şekilde sarsmaktadır. Halk, % 100'den fazla artan fiyatlar karşısında alışverişe çıkamaz hale gelmiştir. Zaruri ihtiyaçlarını karşılamada dahi zorluk çekmektedir. Gerçek gündemleri zam, geçinememe ve iş bulamama olan vatandaşın, suni gündemlerle oyalanması ise tam bir garabet olarak karşımıza çıkmaktadır.
Salgından önce, 18 litre yağ alabildiğimiz parayla şimdi 5 litre yağ alınamıyor. 6 ay önce kilosunu 9 liraya aldığımız tavuk etini, dün itibariyle marketten kilosunu 19 liraya aldım. İstisnasız elinizi attığınız her ürünün fiyatı bu şekilde artış göstermiştir. Kontrolsüz, gelişigüzel ve astronomik orandaki fiyat artışlarındaki keyfilik dikkat çekmektedir. Bu fiyat artışlarının yetkililerin dikkatini çekmemesi ve gerekli önlemlerin alınmaması ise vatandaşı büyük bir umutsuzluğa sevk etmektedir.
Memur-Sen'in yayınladığı son araştırmaya göre, 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 2800 TL, yoksulluk sınırı ise 8000 TL olarak açıklandı. Halkın gerçek gündeminin uzun uzadıya anlatıldığı bu araştırmada; memur ve işçilerin tamamının yoksulluk sınırının altında ücret aldıkları, asgari ücretlilerin tamamının ise açlık sınırı altında yaşamlarını sürdürmek zorunda oldukları görülmektedir. Asgari ücret dahi ellerine geçemeyen insanların nasıl geçindiklerini ise suni gündem oluşturmaya devam edenlerin vicdanlarına havale ediyoruz.
Gerçek gündemleri zam ve geçim sıkıntısı olan vatandaşın, bu darboğazın uzun sürmemesi en büyük temennisidir. Elindeki, avucundakini yüksek fiyatlar karşısında bir anda kaybeden halkın; geçim sıkıntısı, canını fena halde acıtmaktadır. Canı yanan, geçinemeyen ve işsiz kalan insanlara ne anlatırsanız anlatın; çektiği sıkıntıları, yaşadığı bunalımları ve her gün karşı karşıya kaldığı çaresizliğini görecektir.
Çaresiz insanların gündemi ise dertlerine çare olabilecek makul bir geçim kaynağı, namerde muhtaç olmayacak bir hayat standardı ve huzur içerisinde ailesiyle beraber sorunsuz bir yaşam sürdürmektir. Çok da yüksek olmayan bu beklentilerin karşılanması ise imkânsız değildir. Çok sert ve caydırıcı tedbirlerle fiyat artışlarının önüne geçilebilir. Ancak devlet eliyle % 15 (elektrik, doğalgaz ) gibi fahiş oranlarda yapılan zamlarla işin içinden çıkılmaz hale getirmiş bulunmaktadır.
Çaresizlere kim çare olacak? Yüksek fiyatları kim önleyecek? Gerçek gündemi kimler belirleyecek? Bu ülkenin geçinememe sorununu kimler halledecek? Keyfilikleri ortadan kaldıracak hukukun üstünlüğünü kimler ispatlayacak?