• DOLAR 32.602
  • EURO 34.811
  • ALTIN 2493.749
  • ...

Ekonominin iyi gitmediğini herkes görüyor. Dış etkenlerden iç faktörlere kadar birçok konu sıralanabilir. Fakat doların 5,50 TL seviyesine indiği bugünlerde, doğalgaza %15 zam yapılması gerçekten ekonominin ciddi bir darboğazdan geçtiğini söylemek için ekonomist olmaya gerek yoktur.

Piyasadaki her şeye % 100, % 200'lere varan zamlar yapıldığında, doların 7 TL seviyesine çıkmasına bağlayanların, doların 5,50 TL seviyesine inmesine karşılık hiçbir indirime gidilmemesi, 'zam'ın oluşturduğu ranta vahşi bir anlayışla sarılanların, bu canavarca hislerinden hiçte vazgeçmeye niyetli olmadıklarını göstermektedir. Hele devlet eliyle % 15 zammın doğalgaza yapılmış olmasını görmek ise insanı dehşete düşürüyor.

Tekrarlanan İstanbul belediye seçimlerinde, Bin Ali Yıldırım'ın vaatlerinden bir tanesi uygulamaya koyacağı indirimlerdi. Bunların başında da doğalgaza % 10 indirim gelmekteydi. Bin Ali bey İstanbul belediye seçimini kazanmış olsaydı, % 10 doğalgaza indirim olacaktı. Ama seçim kaybedilince bütün Türkiye'de % 15 doğalgaza zam yapıldı. Sayın Yıldırım'dan bu konu ile ilgili bir açıklama bekliyoruz. Hem de doların 5,50 TL seviyesine indiği bir dönemde mantıklı bir izah hepimizi memnun edecektir.

Eskiden zam yapılırken, % 1, en fazla % 5 gibi fahiş denilebilecek artışlar karşısında hayret ederken, halkın büyük çoğunluğunun bu yükün altından nasıl kalkacağını kara kara düşünürken, şimdi çok pervasız bir şekilde % 15 gibi uçuk bir rakamla, adeta milletle alay edercesine zam yapılmış olması, ekonomideki beceriksizliğin boyutunu ortaya koymaktadır.

Bu ekonomi yönetimiyle ve bu fahiş zam anlayışıyla halkın büyük çoğunluğu nasıl geçinecek, geleceğe nasıl umutla bakacak ve alım gücünün sıfırlandığı bu durumda mevcut hükümete nasıl güvenle bakacak? Açlık sınırında ve altında yaşamak zorunda olanların çaresizliklerini ve travmalarını izah etmekten acizim. Dar gelirli olanların umutsuzluk içerisinde koşuşturmalarını ve hayata tutunma zorluklarını anlamlandırmak ise gerçekten çok zordur.

Orta gelirli insanlar ise geçinemediklerini, bırakın kırmızı et ile beslenmeyi; beyaz et dahi alamadıklarını ifade etmektedirler. Eskiden kırmızı eti aydan aya bir-iki kg alabilenler, şimdi ancak beyaz et alabilmektedirler. Her şeyin % 100'den fazla zam gördüğü ve dolar inmesine karşılık hiçbir indirimin olmadığı bu süreçte, geçinmek orta gelirli insanımız için de imkânsız hale gelmiş durumdadır.

Hükümetin bu aşırı zam anlayışından geri adım atması gerekmektedir. Halkta oluşan ürkütücü memnuniyetsizliği görmemek, 'artık gelecek seçimde biz yokuz'  anlamına gelmektedir. Sayın hükümet yetkilileri! Siz bu ülkeyi yönetecekseniz, bu halktan oy alarak yetkili hale geleceksiniz. Ve halk mevcut zamlarla ve hayat pahalılığıyla farklı alternatifleri aramaya başlayacaktır.

Eğer bunun mümkün olmadığını düşünüyor ve afakî yaklaşımlar olduğuna hala inanıyorsanız; etrafınızda oluşturulmuş olan rantçılar, fırsatçılar, ahlaksızlar, her devrin adamları, yağcılar ve talana dönüşen ihale müteahhitlerinin çemberini kırınız ve tebdili kıyafet ile bir hafta sonu memleketin her tarafını dolaşınız ne demek istediğimizi o zaman anlarsınız.

Eğer işin ciddiyetini anlamak istiyorsanız lütfen bu işi yapınız. Yok, eğer durumunuzdan memnunsanız, vallahi biz durumumuzdan memnun değiliz. Şikâyetimizi duymanızı, derdimiz anlamanızı ve çözüm noktasında acil hareket etmenizi istiyoruz. Geç olursa...