• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2498.11
  • ...

Ekrem İmamoğlu, toplu taşımaya yaptıkları zammı savundu ve şunları söyledi:

Vatandaşların zamma tepki göstermesi kadar doğal bir şey yok. Bu hakkı. Çünkü bugün Türkiye'de yaşamanın, yaşam koşullarının, ekonomik zorlukların farkındayız.

 “Bunu biliyoruz. 3 yıldır; 2017'nin Mayıs ayından beri zam yapmayan bir İstanbul ulaşımı var. Otobüslerimiz 3 yıldır zam yapmıyor. Ama Türkiye'deki bu zam fırtınasına bizim dayanma şansımız yok.

 “Yani yakıt zammını, o tarihten bu tarihe vatandaşlarımız biliyor. Bütün maliyetlerle ilgili bizim yaptığımız zammın en az 2 katı bir artışla mücadele ediyoruz. Bizim şu an yaptığımız; hizmetimizi sürdürebilme çabası.

Konuşmayı bilerek üç bölüme ayırdım ki, tahlili kolay olsun ve anlaşılsın.

Birinci bölümde hem “halkı anlıyorum” mesajı veriyor hem de “ekonomik zorluklar” diyerek sıkıntının sebebinin hükümet olduğunu söylemeye çalışıyor. Başarılı olduğunu söyleyebilirim.

İkinci bölümde bir hata yapıyor. “3 yıldır; 2017'nin Mayıs ayından beri zam yapmayan” derken kendisinden önceki belediyenin 2 (iki) yıl boyunca zam yapmadığını itiraf ediyor. “Bu zam fırtınasına bizim dayanma şansımız yok” derken ciddi bir falso söz konusu. Siz israfı önleyecek böylece zamlara direnecektiniz, öyle değil mi? Değilse o Yenikapı’da araba dizerek yaptığınız şov neydi?

Üçüncü bölümde kendi kalesine feci bir gol görünüyor. “Yakıt zammı” altı tümüyle boş bir ifade “En az iki katı artışla mücadele ediyoruz” ise bir facia…

Daha açıkçası Ekrem İmamoğlu, iki katına çıkan yakıt fiyatlarından dolayı toplu ulaşımın da aslında iki katına çıkması gerektiğini; ama kendilerinin bunu yapmadığını söylüyor ve tarihe geçecek bir gol yiyor.

Nasıl mı?

Girdim internete ve geçmiş yılların hatta ayların motorin fiyatlarına baktım.

Ben rakamları vereyim kıyaslamayı siz yapın.

Yazıyı yazdığım sırada motorin litresi 6,37 TL.

Bir yıl öncesine gidiyorum ve fiyatlara bakıyorum.

18 Şubat 2019’da motorin fiyatı 6, 06 TL imiş. Yani şu anki fiyatlara göre artış yüzde 5 oranında.

Ama durun! Ekrem İmamoğlu, 24 Haziran 2019’da başkanlığa seçilmiş ve seçim vaadi içerisinde “İndirimli ulaşım” da vardı.

24 Haziran 2019’da motorin fiyatı 6,46 TL.

Yani aslında 9 ay içerisinde motorin fiyatı iniş çıkışlardan sonra 9 kuruş inmiş!

Yani…

Yani İmamoğlu’ndan önceki belediye 2017’de 4,5 TL civarında olan motorin fiyatları 2019’da 6 TL’nin üzerine çıkmasına rağmen toplu taşımaya zam yapmamış ve İmamoğlu “indirimli ulaşım” vaadiyle seçildikten 9 ay sonra yakıt fiyatları düşmüş olmasına rağmen yüzde 35 zam yapmış.

Mesele budur.

Bir de şu var.

Ekrem İmamoğlu, yaptığı zammı ağır-aksak da olsa kör-topal da olsa savunmaya çalışıyor.

Bir de kendileri tarafından ya da kontrollerinde yapılan zamlara hiç itiraz etmeyen hükümet çevreleri var.

Onca tepkiye rağmen Avrasya Tüneli’ne yapılan yüzde 56’lık fahiş zamdan geri adım atmayan, hatta bir açıklama yapma tenezzülünde bile bulunmayanlar Ekrem İmamoğlu’na laf atıyorlar.

Hatta İBB kontrolünde olmayan Marmaray vb. yerlere de aynı şekilde zam yaptırıp “UKOME kararıdır, bir şey yapamayız” diye mazeret bile uydurdular.

Ne UKOME’si Allah aşkına!

Siz zam yapmak istemeyeceksiniz, UKOME zam kararı alacak ve engel olamayacaksınız, öyle mi?

Güvenlik soruşturmaları ile asıp keseceksiniz, hak etmesine rağmen istediğinize “Basın kartı” bile vermeyeceksiniz ve UKOME’ye söz geçiremeyeceksiniz.

Komedyenlik yapıyorsunuz; ama hiç komik değil!