• DOLAR 32.526
  • EURO 34.761
  • ALTIN 2491.733
  • ...

Hiçbir şey başıboş yaratılmadığı gibi yaratılanlarında bir imtihan süzgecinden geçtiği kaçınılmazdır. Bunu daha iyi idrak etmemiz için yaratanın kelamını referans almak yeterli olacaktır.

Nedir bu kelam?`` O ki, hanginizin daha güzel davranacağını sınamak için ölümü ve hayatı yaratmıştır. ‘`Ölüm ve hayat, her insanın her aklıselimin sınavı ve sınavları anlaması için yeterli olacaktır. Bu bağlamda bizler öğrenci psikolojinden hareketle hayatımızın sınavı dedikleri yükseköğretime geçiş sınavını ele alıp çeşitli uyarılarda bulacağız.

YGS dediğimiz Sınav, dört farklı test, yüz altmış sorudan oluşmaktadır. Bize verilen süre her soru için bir dakika yani yüz altmış dakikadır. Her öğrenci kendi alanına göre bu süreyi iyi kullanmalı, hangi testten başlayacağını, hangi testle devam edeceğini deneme sınavlarındaki tecrübesiyle kararlaştırmalıdır.

Uyum problemi yaşamamak için sınava gireceğimiz okulu, hatta sınıfı bir gün önceden görmeliyiz. Mümkünse gördüğümüz yerde bir deneme çözmeliyiz. Sınav günü her günkü gibi kahvaltımızı yapıp rahat elbiseler giyinmeli, sınava giderken sınav giriş belgemizi ve kimliğimizi unutmamalıyız. Sınav giriş kâğıdını temiz bir kâğıda çıkarılmalı, müsvedde kâğıtların kabul edilmeyeceğini unutmamalıyız.

Sınava en geç yarım saat kala bu belgelerle okulumuzda olmalıyız. Sınıfa girdiğimizde herkesin kendi dünyasını yaşadığını fark edeceğiz. Hiçbir olumsuzluğu düşünmeden sınava motive olmalıyız. Optiğimizde gereken yerleri işaretlediğimizde ve gözetmen öğretmenlerin kitapçıkları dağıttığında az da olsa bir heyecan olacaktır. Buda normaldir.

Kitapçığımızı kontrol ettikten sonra başlama ziliyle bütün mazeretleri bir kenara bırakıp kendimize inanarak soruları çözmeye başlamalıyız. Burada dikkat etmemiz gereken en önemli nokta sosyal bilgiler testindeki ilk kırk soruyu çözmek olacaktır. Kırktan sonraki son beş soruyu çözmememiz gerektiğini unutmayalım.

Testlerdeki soruları çözerken sorularla inatlaşmayalım. Çözemediğimiz ya da cevabını net olarak bilmediğimiz soruya işaret atıp geçelim. Bütün soruları gördükten sonra işaret attığımız sorulara tekrar dönebiliriz. Optik forma cevapları her testin sonunda işaretlemek hem biraz bizleri dinlendirecek hem de yanlış işaretlemelerin( kaydırma) önüne geçmiş olacaktır.

Sınavdan çıktığımızda başkalarının sınavla ilgili yapmış olduğu yorumları dikkate alıp kendimizi üzmeyelim. Çünkü bu yorumlar sağlıklı değildir. Bizler bu açıklamaları kulak ardı edip vakit kaybetmeden ikinci sınava çalışmaya başlamalıyız. Şunu unutmayalım ki yükseköğretime geçiş sınavından sonra ayakta kalanlar zafere ulaşacaklardır.

Bu sınavın başka bir boyutu da ailelerdir. Ailelere tavsiyem sınav günü öğrencilerin zihinlerini meşgul edipte öğrencinin Yaratan'la bağını koparmayalım. Çünkü yaratan, bu konuda şöyle der. `Siz beni zikrederseniz bende sizi zikrederim.`` Bu bilince bu anlayışa sahip olduktan sonra her türlü sınavın daha rahat geçeceğini söyleyebilirim. Unutmayalım ki en çok kaygıya neden olan faktörler maddi faktörlerdir. Zihnimizdeki maddi kaygıların filizlenmesini engellediğimizde başarı kendiliğinden gelecektir. Unutmayalım ki bütün sınavlar, Ne hayatımızın başlangıcı ne de bitişidir.

Selam ve dua ile…

 

Yazarın Diğer Yazıları