• DOLAR 32.318
  • EURO 35.121
  • ALTIN 2292.994
  • ...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında gerçekleşen ve 4 saat süren zirvenin ardından ortak basın açıklaması yayımlandı.

Açıklamada tahıl koridorundan enerji sorununa, dolardan çıkıştan bölgesel ve küresel gelişmelere kadar birçok konu konuşuldu. Açıklamaların dili genellikle diplomatik olduğu için satır aralarını ve toplantının gerçekleşme sürecini incelemeden, satır aralarını dikkatli bir gözle okumadan tam olarak ne dediklerini tahmin etmek zor.

Mesela ortak açıklamanın Suriye ile ilgili kısmı şöyle:

“Suriye’deki son gelişmeler üzerinde durulan görüşmede Liderler, ülkede kalıcı çözüme ulaşılması için siyasi sürecin ilerletilmesine atfettikleri önemin altını çizmişlerdir. Liderler, Suriye’nin siyasi birliğinin ve toprak bütünlüğünün korunmasına atfettikleri öneme işaretle, Suriye’de tüm terör örgütlerine karşı mücadelede dayanışma ve eşgüdüm içinde hareket etme kararlılıklarını teyit etmişlerdir.”

Suriye’nin toprak bütünlüğü söz konusu edildiğinde Rusya açısından istenen şey Esad rejiminin tüm Suriye’ye hakim olması ve daha fazla Rusya’ya bağlı kalarak bir ileri karakol, bir askeri üs görevini icra etmesidir. Türkiye açısından “Suriye’nin toprak bütünlüğü” ise Amerikan desteğiyle bir statü kazanma eşiğinde olan PKK-YPG’nin tasfiye edilmesi, kontrol ettiği alanlardan uzaklaştırılması, en azından Türkiye sınırından uzaklaştırılmasıdır.

Terör örgütlerine karşı mücadele söz konusu olduğunda ise Rusya, Esad’a karşı duran tüm güçleri kast etmekte, Türkiye ise Amerika’nın alandaki müttefiki durumundaki YPG’yi, DEAŞ’ı ve İdlip’deki bir kısım kontrol edemediği oluşumları işaret etmektedir.

Bu yüzden de ortak açıklamada “beraber hareket etme kararlılıklarının teyit edilmesi” aslında karşılıklı çıkarlara saygı gösterilmesi ve bazı operasyonlara göz yumulmasıdır.

Önümüzdeki süreçte eğer Türkiye büyük çaplı bir operasyona başlarsa ve Rusya buna karşı aslında sessiz kalma anlamına gelen “itidal tavsiyesinde” bulunursa, bir süre sonra Esad ve Rusya’nın bazı bölgelere saldırısına “izin verilmiş” anlamına gelecektir.

Yazarın Diğer Yazıları