• DOLAR 32.342
  • EURO 35.11
  • ALTIN 2241.63
  • ...

Yaşanan kıtlığı sadece Nisan yağmurlarının yağmayışına bağlamak ne kadar doğru olur?

Somali`nin içinde bulunduğu bu krizi derinlemesine incelediğimizde önümüzde bu kadar da olmaz, bunlar nasıl insan olabilir? Demekten başka bir çare kalmıyor.

Somali`de sorunlar bir değil bin. Hangi Somaliliye dokunsanız bin ah işitirsiniz. Düşman tarafından yönetilmek, dost diye yılana sarılmak. Art niyetli insanların elinde kalmak. Onların merhametine bakmak…

Başta ABD olmak üzere sömürgeci Batılı devletler girdikleri yerlerde fesat kaynağı olmuştur.

Somali yüzyıllardır sömürgeci Batılı devletler tarafından yönetilmektedir. Halk köleleştirildiği gibi devlet de köleleştirildi. Kölenin hayatı, yaşamı sahibinin elinde, sahibi onu istediği şekilde yönetir. İşte Somali öyle yönetildi ve halen bu şekilde yönetilmeye çalışılıyor.

Somali`nin ekonomik sistemini Batı`ya uyarlamaya çalışan ABD, devreye İMF`yi soktu. İşte o günden bu yana Somali bir daha kendisine gelemedi. ABD`nin kucağına düşen Somali gün be gün ihtilaflarla, kanla, açlıkla, kuraklıkla tanıştı ve nihayet bu duruma düştü.

Bir yerde insan kanı aktı mı o yerin rızkı da kesilir. Kan, can ve rızık. Evet, bunlar birbirini etkileyen unsurlardır.

Peki bunu nasıl becerdiler?

İMF öncülüğünde yapılan politikalar dünyanın hiçbir yerinde başarılı olmadığı gibi burada da başarısız oldu.

ABD kendi tarım sektörünü sübvanse etmek amacıyla ürettiği ürünleri gıda yardımı olarak Somali`ye göndermeye başladı. Somali gıda maddeleriyle doldu. Somali çiftçisi ürettiği ürünleri satamaz oldu, böylece ülkede arz talep dengesi bozuldu. 

İMF başta tarım sektörüne el attı. Devletin tarım sektörüne harcadığı harcamalarını kısmasını önerdi. 1970-1980 yılları arasında yapılan harcamalardan yüzde 85`i düşürüldü. Çiftçi destek alamadı, tarım ilacı bulamadı, tarımsal araç ve gereçlerden yoksun kaldı. Bir yıl boyunca emek sarf ederek, pahalıya mal ederek ürettiği ürünü piyasada satamadı, çok düşük fiyatlarla elinden çıkarmaya çalıştı. Artık öyle bir hal aldı ki kârı masraflarını kurtaramaz oldu. Çiftçi çalıştı, çalıştı, çalıştı ama bir türlü belini doğrultamadı.

Somali devleti İMF`nin önerileri doğrultusunda eğitim ve sağlık sektörlerinde de kısıtlamaya gitti. Halk eğitimsiz kaldı, kalifiye eleman yetişmedi. Böylece insanların eli kolu bağlandı. Halkın sağlığı önemsenmedi, adeta ölüme terk edildi. Halk sağlık sorunlarıyla, zorluk, sıkıntılarla uğraşıp durdu.

ABD gemilerle 40 bin ton silah ve askeri teçhizat gönderdi. Somali`de gıdadan çok silah bulunur oldu. Batılı ülkeler ürettikleri silahlar için yeni bir pazar bulmuşlardı. Her yerde kan, acı, açlık, sefalet.

İnsanlar açtı lakin ellerinde son model silahlar vardı. ABD ve Batılı zalimlerin ürettiği silahlar.

Somali devleti devalüasyon yapmak zorunda kaldı. Böylece Somali şilini değer kaybetti. İthalat durma noktasına geldi. Zaten ihraç maddeleri de çok kısıtlıydı.

Halkın önemli bir gelir kaynağı olan hayvancılık da devalüasyon kararıyla zor duruma düştü. Hayvanların bakımı yapılamadı. Tedavileri için ilaçlar bulunamaz oldu ya da çok pahalıya mal olduğu için alınamaz oldu.

Somali sahillerinde binlerce Batı bandıralı gemi modern tekniklerle avlanmaya devam etmektedirler. Halkın geçim kaynaklarından biri olan balıkçılık artık yapılamaz oldu. Somali madenleri, ormanları, deniz ürünleri Batılı emperyal devletler tarafından tarumar edildi.

Şimdi bu halk aç kalmasın da kim aç kalsın.

Kimyasal ve nükleer atık çöplüğü haline getirilen Somali sahilleri halkın sağlığını halen tehdit etmeye devam ediyor. 

1984-86 yıllarında Somali Güneyi`nde yapılması planlanan baraj için dünya Bankasına başvuruldu. Dünya Bankası bu projeyi  “gerçekleştirilmesi zor” “ihtiras” olarak nitelendirerek kredi vermeyi ret etti. Halkın ayağı üstünde durmasına fırsat tanınmadı.

Gönderilen ayni ve nakdi yardımlar diktatör işbirlikçi adamları tarafından silaha dönüştürüldü. Bu adamlar güç ve kuvvet kazandı, palazlandı.

Halk, kendilerini güçlü hissedenler tarafından sürekli horlandı, zulüm ve baskı gördü.

Başarısız devlet, çökmüş devlet olarak bilinen Somali`nin içine düştüğü kaostan kurtulması için başta ABD olmak üzere tüm Batılı ülkeler işbirlikçileriyle beraber çıkıp bir daha dönmemek üzere gitmeleri gerekir.

Böyle bir kaos ortamında ne ticaret, ne tarım, ne hayvancılık kâr etmez, açlık ve kıtlık bitmez.

Yazarın Diğer Yazıları