• DOLAR 32.369
  • EURO 34.971
  • ALTIN 2325.405
  • ...

Siyonizm kelimesi "sion" kökünden türemiştir.

Yahudi milliyetçiliğinin temel ülküsü olarak kabul edilen Siyonizmde temel amaç, Filistin toprakları üzerinde bir Yahudi devleti kurmaktır. 

Siyonizm, Yahudi egemenliğini tüm dünyaya yayma ve dayatma doktrinidir.

Siyasi Siyonizm fikri ilk defa Theodor Herzl(1860-1904) tarafından ortaya atıldı. Dini bir hassasiyeti olmayan Herzl, doktrinini 1882'den itibaren Viyana'da oluşturmaya başladı. 1894'de onu Judenstaat adını verdiği "Yahudi Devleti" isimli kitabında sistemleştirdi.

Herzl, doktrinini 1897'de Bazel'de "Dünya Siyonist Kongresi" ile ilk defa uygulama sahnesine çıkardı. Kendisi dindar Yahudilerin aksine kaskatı olup Yahudiliği bir din olarak savunanlara karşı amansızca bir savaş vermiştir. 

Siyonizm tarih sahnesine çıkarken Filistin bir Osmanlı toprağı idi ve Osmanlılar burayı aldığından bu yana Yahudi varlığını tanıdı, zaman zaman göçlerine izin verdi. Ancak Osmanlı tebaiyetinde bulunan Filistin'deki küçük Yahudi topluluğu, yerleşik ve yerli toplumla kaynaşmış Sefarad (İspanya) Yahudileriyle daha sonra izin verilen göçlerle gelen Aşkenaz (Roma tarafından Anadolu ve İberya üzerinden Orta ve Doğu Avrupa'ya sürülen Kenanlı) Yahudilerinden oluşan ve pek azı ticaretle, çoğunluğu dünya Yahudilerinin gelenekleşmiş bağışlarıyla geçinen bir topluluk...

Ancak Siyonizm ve onunla bağlantılı gelişen Aliyah  hareketiyle birlikte Filistin'e göç eden Yahudilerin karakteri de değişti; bunlar dinî olmaktan ziyade siyasî bir saîkle Yahudi yurduna giden yolda kalıcı nitelikte buraya yerleştiler. Aliyah; Yahudi diasporasının, dışardaki Yahudilerin israil topraklarına göçünü teşvik anlamını barındıran bir terimdir. İsrail'in kurulmasından bu yana, takriben 4 milyondan fazla Yahudi israil'e taşındı.  

Siyasi Siyonizm açısından "Yahudiler" her şeyden önce bir halktır. Gasıp çetenin temel kuruluş yasaları incelediğinde devletin müesseselerine rengini veren hâkim düşüncenin Siyonizm olduğu daha iyi anlaşılmaktadır. Yasalarında "Yahudi" kelimesi ile ifade edilen şey, "etnik grup" ile "din" kavramları arasında esnemektedir. Asıl uğraşı alanı din olmayıp politika olan Herzl,  Yahudi inanç ve kültürünü yayacak bir inanç ocağı meydana getirip "Yahudi Devleti" kurmayı hedeflemekteydi. Kuracağı devletin sınırları içinde dünyanın bütün Yahudilerini bir araya getirmek fikri hâkimdi.  

Siyonizm terimini ilk defa kullanan Avusturyalı Nathan Birnbaum'dur. Nathan​​​ Yahudi bir düşünür, yazar ve gazeteci olup aynı zamanda milliyetçi bir kimliğe de sahipti. Herzl, Siyonizmin temellerini atıp hareketini üzerine bina edeceği öncü bir hareketi ve siyasî bir bilince ulaşmış kitleyi hazır buldu. Kuracağı devlet için Filistin'i tercih etmesinin gerekçeleri arasında Siyon'un Dostlarının beğenisini kazanmak ve öncüsü olduğu harekete dinsel geleneğin desteğini almak vardı. 19. Yüzyıl sonunun tipik Avrupa milliyetçiliğinin bütün gücü ile Almanya'da kendini hissettirdiği bir dönemde Herzl, kurmak istediği devlet için, boş bir arazide kurulmalı diyordu. Her devirde ve yerde işkenceye uğramış olan İsrail oğulları, dünyanın neresinde olurlarsa olsunlar "Tek bir halktırlar. Yahudiler, ırklarının safiyetini muhafaza etmek adına yaşadıkları toplumun kültürüne karşı direnç gösterip eritilememişlerdir."

Kıtaların dönemecinde bulunan Filistin, Herzl için sömürgecilerle pazarlık edebileceği bir toprak parçası mesabesindeydi. O günün dünyasında birbirlerine rakip Almanya, Rusya, Britanya gibi büyük sömürgeci güçlerin Ortadoğu'da kıyasıya kapıştığı bir dönmede Rus Çarının Akdeniz'e açılmak için boğazlara gözünü çevirdiği sırada ve İngiltere'nin Süveyş kanalı ile Hindistan'a gitmeyi pazarladığı ve Basra körfezinin petrolüne saldırdığı bir hengamda Herzl, sömürgecilerin bütün emellerini göz önünde bulundurmaktan bir an geri kalmıyordu. 

 Yahudi Devleti isimli kitabında: "Biz orada Avrupalılar için, Asya'ya karşı bir kale burcu ve aynı zamanda uygarlığın barbarlığa karşı ileri karakolu olacağız" sözleriyle israil'in kuruluş felsefesini özetliyordu. 

Hülasa, Mescid-i Aksa ve Kudüs'ün kurtuluşu için savaşıp bu uğurda can veren yiğitlere ümmet çok şey borçludur!

Filistin ülkesini Siyonizm belasından kurtarmak için direnişi önceleyip şehadeti alnının çatına yazmış direniş erlerine selam olsun!

Allah'ım! Çöle dönmüş yüreklerimizi cihad aşkıyla dirilten mücahidlerden yardımını esirgeme!