• DOLAR 32.34
  • EURO 35.112
  • ALTIN 2307.62
  • ...

(Siyer Üzerine Tahliller)

  Bir önceki yazımızda Siyer kaynaklarının giriş, gelişme ve sonuç bölümünde; gençlerin ‘Tevhidi Mücadele’deki rolleriyle ilgili önemli mesajların verildiğine dikkat çekmeye çalışmıştık.

  Sebep-sonuç bağlamında daha ağır bir şekilde ifade etmek gerekirse, eğer gençler bu davayı yüklenmemiş ve üzerlerinden teşkilatsal bir çalışma yürütülmemiş olsaydı, belki de ‘Muhammedi Çağrı’, Haniflerin hak çağrısından öteye geçemeyecekti! Çünkü Haniflerin ekseriyeti yaşlı ve yetişkinlerden oluşmuş olup, hak çağrıları vefatları ile sınırlı kalmış ve öteye geçememiştir. Bundandır ki As b. Vail gibi müşrikler, İslam davasını Efendimiz’in(a.s.v) erkek çocuklarının vefatları ile ilişkilendirerek; ‘Muhammedi Çağrı’nın Resulullah’ın(a.s.v) vefatı ile Haniflerin çağrısı gibi sonlanacağını ifade etmişlerdi. Ama gözden kaçırdıkları nokta; Efendimiz’in(a.s.v) özellikle gençler üzerinden yürüttüğü gizli ve açık teşkilatsal faaliyetleriydi… Siyer, İslam davetçilerine sürekli bu hakikati haykırmaya çalışmıştır. Ve bu mesajı alamayan hareketler yok olmaya mahkumdur.

  Yalnız Siyer, bize gençlerin öneminin yanında dikkat edilmesi gereken başka hatırlatmalarda da bulunmuştur. Onlardan biri de yetişkin ve olgun rehberler edinmektir.

 Siyer’in giriş ve sonuç bölümünde Hz. Ali(r.a) ve Hz. Usame(r.a) gibi semboller üzerinden gençlerin önemi ve farkındalığı ile ilgili mesajlar verdiği gibi orada görmemiz gereken fotoğrafı yarım bırakmıyor.  O diğer yarısı da hak çağrıya ‘Lebbeyk’ deyip elinden tutulan ‘Öncü Liderler’dir.

  Bir işi yapıp oradan ayrıldığımız zaman veya bir yere yolculuğa çıktığımız zaman içinde bulunduğumuz eylemler, neyin önemli olmadığını gösteren en önemli göstergelerdir. Örneğin; yola çıktığımız zaman ehliyetimizi, pasaportumuzu veya kimliğimizi alıp almadığımızı kontrol ederiz. Çünkü bunlar olmadan yolculuğa çıkamayız. Ya da bir iş ile ilgili son kontrolleri yaptığımız zaman, son kontrollerimiz o işin en önemli noktalarına yoğunlaşır.

 Tabir yerindeyse Resulullah(a.s.v)’ın vefatından önce yaptığı kontroller de böyledir. Efendimiz(a.s.v)’ın son kontrolleri yaparken ki eylemlerinden biri gençlerin rolleriyle ilgili mesajların verildiği Hz. Usame b. Zeyd(r.a) komutasındaki ordunun yola çıkıp çıkmadığını kontrol etmesi; diğeri de Hz. Ebu Bekir(r.a) Efendimiz(r.a)’in imamlığında namaz kılanları temaşa ederek tebessüm etmesi ve namaza durmasıdır.

 Evet demek ki son kontrol ve mesajlar gösteriyor ki; gençliğin önemi ve gençlerin kendisine tabi olacağı olgun ve yetişkin liderler üzerinedir. Öncü liderlerden kopuk bir gençlik, maalesef kaybetmeye mahkumdur. Kontrolsüz güç, güç değildir. Merkezden kopuk hareket, yüzlerce münferit, bereketsiz ve dağınık hareket demektir. Halbuki Allah(c.c)’u Teala düzeni, saf saf olup bütünsel ve uyumsal hareket etmeyi emreder.

 Evet gençler! Gerçekten çok önemlisiniz. Ve Allah’ın seçkin kulları ve Resulün(a.s.v) seçilmiş yarenlerisiniz. O kısacık gençliği bitmez, tükenmez bereketli bir hazineye çevirmek isterseniz, olgun ve yetişkin öncüler eşliğinde, onlara hürmetkar ve itaatkar bir hizmeti dava edinmelisiniz. Yoksa buzdan bir sermaye olan ve geri dönüşü olmayan bu gençlik heba olup zir ü zeber olacaktır. Hak yolda(!) olduğunuzu iddia etseniz de. Allah muhafaza.

 Selam ve dua ile.