• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2498.11
  • ...

Rahman’ın Adıyla... 

Geçen hafta ailede denge, huzur ve eş seçimine değinmiştik. Bugün kaldığımız yerden devam ederek, aile için elzem noktalara değinmeye çalışacağız. İnşaAllah...
Ailede dikkat etmemiz gereken önemli noktalardan birisi de aile mahremiyetini korumak ve buna son derece dikkat etmek.
Rabbimiz bu konuda da şöyle ferman buyuruyor; "Onlar sizin için bir örtü, siz de onlar için bir örtü durumundasınız." (Bakara 187) İslam’dan öncesi cehalet döneminde, aile mahremiyetini koruyacak bir kural yoktu. Dolayısıyla insanlar birbirlerinin evlerine izinsiz girebildikleri için, birçok kişi bu durumdan muzdaripti. İşte tam böyle çaresiz kalan bu hasta topluma Rabbimiz şifa mahiyetinde bir reçete sundu: "Ey iman edenler! Kendi evinizden başka evlere izin isteyerek selam vererek girin! Cevap verilmezse geri dönün! Kendi ahaliniz de birbirlerinin odalarına izinsiz girmesinler...(Nur 27)
Ayeti tahlil ettiğimize göre, eşimizin ve aile efradımızın ayıp ve kusurlarını bir libas gibi örtmeli, onları asla tecessüs etmemeliyiz. Hakeza mahremiyet konusuna son derece itina göstermeli bu konuda bizlere emanet olarak bahşedilen cennet gülleri çocuklarımızı da bilinçlendirmeliyiz.
Zira aile ve evlerimiz bizler için mahremiyet kaleleridir. O kalelerimize sahip çıkalım ki, iffet ve haya düşmanları, o kaleyi başımıza yıkmasınlar.
Aile efradına helal lokma yedirmek de elzem noktalardan biridir. İnsanoğluna sayısız nimetler bahşetmiş olan Rezzak Rabbimiz, yaşamak ve hayatımızı idame ettirmek için bizlere lütufta bulunmuştur. Ancak verilen bu nimetler hususunda da bir sınır çizmiştir. İşte o sınırı da yine Kur'anî kanunlarla bizlere bildirmiştir.
"Ey iman edenler! Size verdiğimiz rızıkların helal ve temiz olanlarından yiyin..."(Bakara127)
Dolayısıyla "Helal dairesi keyfe kafidir. Harama ne hacet var."
İnsan karakterini oluşturan en önemli sebeplerden birisi şüphesiz lokmadır. Zira bu lokma hem kendisinde hem yetiştirdiği evladında ahlaki anlamda büyük tesirler bırakır. Dolayısıyla insana ibadet gayreti ve hazzı veren de helal lokmadır. "Bilgi ve hikmet helal lokmadan doğar." (Mevlana)
Belki çoğumuz bariz haramlardan ve lokmalardan kendimizi muhafaza edebiliriz. Fakat çoğu zaman helallerimizi harama çeviriyoruz. Örneğin; helal olan paramızla, israil’in ürettiği ürünleri alıp, helali harama çevirerek hem maddi hem manevi olarak büyük zarar görüyoruz. Ailede hak ve hukuklara da itina ile önem vermemiz gerek. Evet kıymetli okurlar! Adalet önce ailede başlar, sosyal hayatta da devam eder. Yani adaletin tohumları ailede ekilir. Ebeveynler adil olursa o aile huzurlu ve sağlıklı bir aile olur. Saadet-i dareynimiz için, çocuklarımızı sevmeli, eşlerimize karşı aile ve akrabalarımıza karşı davranışlarımızda hak ve hukuk çizgisinden asla ayrılmamalıyız. Her kişiye hak ettiğini vermeli bu hakları asla ihmal etmemeliyiz. Eşimize iyi bir zevce, çocuklarımıza şefkatli bir anne, kayınvalidemize hürmetkar bir gelin olmalıyız.
Bir virgül koyarak, konumuzun devamını diğer haftaya bırakarak sizleri Rahman’a emanet ediyoruz.