• DOLAR 32.535
  • EURO 34.788
  • ALTIN 2491.605
  • ...

Bir sokak röportajında muhabir ortaokul düzeyinde bir öğrenciye soruyor.

-        Alevilik Sünnilik nedir? Biliyor musun?

-        Biliyorum abi,

-        Sen Sünni misin alevi mi?

-        Sünni`yim abi.

-        Alevi arkadaşın var mı?

-        Var abi, sınıfımda da var mahallemde de.

-        Sünnilik ile Alevilik arasındaki farkları biliyor musun?

-        Biliyorum. Sünniler Camiye gider namaz kılar bayanları örtünür, Aleviler camiye gitmez, namaz kılmaz, bayanlarının başı açıktır.

-        Sen namaz kılıyor musun?

-        Hayır, tam olarak kılmıyorum.

-        Sünni olduğunu söylemiştin ama galiba sen de alevisin!

-        Yok, abi ne Alevisi ben Sünniyim deyip mikrofondan uzaklaşıyor.

Bu delikanlının beyanlarından sonra Google sordum Türkiye`de beş vakit namaz kılma oranı nedir diye Risale Haber sitesinde “Yüzde 99'u Müslüman olan güzel ülkemizde sürekli ve düzenli olarak namaz kılanların oranı en iyimser olan anket sonuçlarına göre maalesef yüzde 30`u geçmiyor.” Paragrafını kopyalayıp yapıştırdım.

Bu delikanlının beyanlarını esas alırsak Türkiye`nin %70`i Alevi. Buna itiraz edenler, bu çocuğun sözüne itibar edilir mi diyenlere o zaman Ehlisünnetin dört mezhebine sorun derim. Sünni mezheplerin dördüne göre namaz kılmayanlar hakkındaki hüküm işin erbabınca bilinmektedir…

            Sokak röportajının devamında muhabir 60 yaşlarında birine mikrofonu uzatıp benzer sorular yöneltiyor.

-        Alevi misin Sünni mi?

-        Ben her şeyden önce insanım.

-        Tamam, haklısın ama illa ki bir mezhebin vardır mahsuru yoksa onu öğrenmek istiyorum.

-        Aleviyim, ama aleviler devletin baskısı altındadırlar. Bizi Alevi, Sünni, Kürt, Türk diye ayırarak çatıştırmak istiyorlar. Alevilerin hakları görmezden geliniyor…

-        Ehli Beyt nedir bilir misin?

-        Bilmez miyim? Onlar bizim canlarımız.

-        12 İmamın adlarını söyleyebilir misin?

-        Bilmediğim konularda yorum yapmam yanlış olur!

Bu beyefendinin beyanlarından da aleviyim diyenlerin çoğu kâmil manada alevi falan değil, Aleviliğin alfabesinden habersiz, ideolojik muhaliflerden oluşmaktadır.

Nereye varmak istiyorum:

1-     Türkiye Cumhuriyeti laik olduğu için resmen hiçbir dini yoktur.

2-     Devlet Laik olmakla beraber Sünni mezheplerinden Şafii, Maliki ve Hambelilere göre halkın kahir ekseriyeti hatarda ve tehlikededir.

3-     Vikipedi de “Ülkelere göre Müslüman nüfusu” verilerine baktım. Buna göre  “Türkiye nüfusunun %98.6 ‘sı Müslümandır.

Bu veriler ışığında özetle şöyle demek mümkündür: Türkiye`nin ne Sünni`si tam Sünni ne de Alevi`si tam Alevi`dir. Durum böyle olunca bu kitleleri Alevi/Sünni olarak tasnif edip karşı karşıya getirmek küresel emperyalizmin tuzaklarından bir tuzaktır.

%98.6 ‘sı Müslüman olan bu ülkenin birinci önceliğinin devletini dinine tabi kılması, halkına inançlarının asgari şartlarını öğretip gereğini yerine getirmesini sağlaması olmalıdır. Bir okulda asılan “Ne yaparsanız yapın Zafer İslam`ındır” afişine tahammül edilemeyen bir ülkenin Sünni dünyanın temsilciliğine ya da liderliğine soyunması ne kadar gerçekçi ve ne kadar inandırıcı olabilir?