• DOLAR 32.798
  • EURO 35.054
  • ALTIN 2509.436
  • ...

Koronavirüs tüm Dünya’yı etkisi altına almaya devam ediyor. Her geçen gün koronavirüs nedeni ile ölen insan sayısı artmakla beraber, salgın insanların tedirginliğini arttırmakta. Devletler ise koruyucu önlemleri almaktan öteye geçememekte.

Şu an itibari ile korona pandemisini tedavi edecek bir ilaç, aşı veya modern tıbbın uyguladığı tedavi bulunmamaktadır. Hastaneye yatan hastalara verilen tedavi semptomlara yönelik olmakta ve en önemlisi solunum sıkıntısı olan hastaları solunum cihazına bağlayarak vücudun virüsü yenmesi için bağışıklık sistemine zaman kazandırmaktan öteye geçmemekte. Bazı antiviral ilaçlar da kullanılmaya başlanmış olsa bile bu ilaçlar virüsü ortadan kaldırmamakta sadece virüsün çoğalmasını engellemektedir. Şu soruyu sorduğunuzu duyar gibiyim. O zaman insanlık bu virüsten tamamen nasıl kurtulacak? Bu soruyu cevaplarken iki başlık halinde cevaplamaya çalışacağım. Birey olarak biz neler yapmalıyız Devletler neler yapmalı?

Her bir vatandaşımızın bu koronavirüs hastalığından korunmak için yapacağı en önemli iş bu hastalığa hiç yakalanmamaktır, hiç karşılaşmamaktır. Bunun da tek yolu var her bir aile her bir vatandaşımız kendisini karantinaya almalı hayatı devam ettirmek için olan ihtiyaçlar dışında dışarı çıkmamalı, evden ayrılmamalıdır. Ne kadar az insan ile temas demek ülkede o kadar az hasta demektir. İnsanlarımız şunu iyi bilmelidir ki bu hastalık sadece yaşlıları öldürmüyor binde 2 oranında gençlerde de ölüme neden olmaktadır. 65 yaş üstü vatandaşlarımız kesinlikle dışarı çıkmamalı ihtiyaçları için yakınları veya emniyet güçlerinden yardım istemelidirler. 65 yaş altı vatandaşlarımızda sadece ihtiyaç halinde ve işe gitme zorunluluğu olanlar çıkmalıdırlar. Mecburen dışarı çıkanlar eve geldiklerinde hiçbir kimse ile temas etmeden ellerini ve yüzlerini bol sabunla en az 20 saniye yıkamalıdırlar. Uzun süre dışarıda vakit geçirmişler ise yıkanmaları daha temkinli olacaktır.

Vatandaşlarımız evde kalmaya dikkat etmeli bir taraftan da bağışıklık sistemlerini güçlü tutmaya özen göstermelidirler. Her şeyden önce düzenli günde en az 7 saat uyumalıdırlar. Günlük 4 saatin altında uyuyanlarda bağışıklık hücrelerinin fonksiyonu %70 oranında azalmaktadır. Evlerde kalırken 2 saatte bir 5 dakika odamızı havalandırmalıyız. Günlük olarak ev temizliği binde bir oranında çamaşır suyu katılıp hazırlanan materyal ile ev temizliği yapılmalıdır. Kişisel temizlik kurallarına her zamankinden fazla uymalı bol sebze ve meyve yemeyi unutmamalıyız. Her gün 30 dakika hafif egzersiz de bağışıklık sistemimize katkı sağlayacaktır. Günlük olarak bir yemek kaşığı bal ve pekmez de vücut direncimizin artmasına katkı sağlayacaktır.

Kırsalda veya köylerde; evleri veya yazlıkları olan vatandaşlarımız için 15 -20 günlük ihtiyaçlarını alıp köylerinde kalmaları hem riski en aza indirecek hem de kendi bahçelerinde kendilerini karantinaya almak daha kolay ve güvenli olacaktır.

Neden evlerde kalmak bu kadar önemli. Herkes iyi bilmeli ki koronavirüsüne yakalanan hastaların bir kısmında solunum sıkıntısı olmakta ve ventilatör cihazına hasta bağlanmak zorunda kalmaktadır. Genç hastaların bir kısmı da ancak ventilatör cihazına bağlandıktan sonra iyileşebilmek için vücut zaman kazanmış olmaktadır. Koronavirüsüne günde 10000 kişi yakalanır hastanelerimiz dolup taşarsa ventilatör cihazı yetmeyecek bazı hastalar arasında seçim yapmak zorunda kalacağız. Bu duruma düşmemek, tüm hastaların modern tıbbın tüm imkanlarından faydalanmak için EVDE KAL TÜRKİYE.

Devlet olarak güzel tedbirler aldık ve artık işin büyük kısmı vatandaşın bilim kurulunun söylediklerine uymasından ibaret. Bu dönemde kimse sağlık ve gıda dışında alışverişe gitmemelidir. Ne yazık ki çarşılarımız insanlarla dolup taşıyor. Kimisi beyaz eşya almaya gelmiş kimisi evine kombi kimisi eminevimde karşılıklı oturmuş ev alma peşinde. Bu manzaraların aynısı 2 hafta önce İtalya’da yaşanıyordu. DİKKAT ET TÜRKİYE.

Şu an itibari ile Devlet yetkilileri;

1)Elektrik, su ve doğalgaz başta olmak üzere tüm faturaların 3 ay gecikmeli ödenmesini istemeli hiçbir vatandaş fatura için dışarı çıkmamalıdır.

2)Sosyal izolasyona katkıda bulunması için sağlık ve gıda ürünleri satan işletmeler dışında tüm işletmeler kapatılmalıdır acilen. Aksi takdirde 2 hafta sonra iş işten geçmiş olacaktır.

3)Kısmi sokağa çıkma yasağı konmalıdır. Çünkü insanların bir kısmını cezai bir yaptırım olmadan evlerde tutmak zor değil imkansız gözüküyor, özellikle de gençleri. Gençler eve taşıdığınız virüs evinizden ölüm olarak çıkacaktır haberiniz olsun.

4)Şehirlerarası yolculuk yapılmasına çok elzem sebepler olmadıkça izin verilmemelidir.

5)Ekonomik kaygılar ile yukarıdaki önlemler alınmaz ise hastalık hızla yayılmış olacak ve ekonominin çok daha fazla zarar göreceği kesindir