• DOLAR 32.334
  • EURO 35.093
  • ALTIN 2294.885
  • ...

Hem de devletin gücüyle yapılan bir despotluk!

Nedense kimse, adına “bedelli askerlik” denen bu uygulamanın adil olup olmadığını tartışmıyor, tartışamıyor. Konuşulanlar, zengin olan gençlerimizin düzenlerinin nasıl korunacağı, onlardan istenen meblağ ve bu meblağla askerliğin kaç ayını satın aldıklarıdır. Fakir gençleri ve bu gençler 12 ay boyunca askerlik yaptıklarında baktıkları ailelerin hallerini düşünen veya dile getiren yok.

Teröristler neredeyse her gün canımızdan can alıyorken, devletin zengin olan gençlerini bir tür taltif edip kayırıcı ve fakir olan gençlerini de bir tür ötekileştirip cezalandırıcı anlamlar içeren uygulamaları kamu vicdanını gerçekten de yaralamaktadır.

Şöyle bir tasavvur edin, bir tarafta para ile oynayan; eğitimini ikmal etmiş olsun veya olmasın, ama garantili bir işi olan, hatta bazılarının altında arabası, önünde şoförü ve koruması, güvenlikli evleri, yazlıkları ve daha nice imkânları bulunan zengin gençlerimiz var. Ve bir tarafta da doğru dürüst bir mesleği olmayan, çalıştıkları işlerde bile hak ettiklerini bazen alamayan, değil üç hafta, üç gün bile çalışmadıkları takdirde, aileleriyle birlikte sıkıntı yaşayacak kadar fakir olan gençler!

Devlet bu gençlere karşı ne mi yapıyor? Zengin gençlerden aldıkları malum meblağa karşılık onlara üç haftalık tatil tadında bir askerlik yaptırırken, hem fakir ve hem de ailelerinin geçimi bile kendilerine bağlı olan gençleri de 12 ay askerlik yapmaya mahkûm ediyor.

Eğer devlet, zengin gençlerden aldığı meblağın bir kısmını fakir gençlerin ailelerine ödeseydi, bizim de buna herhangi bir eleştirimiz olmayacaktı. Devletin bu uygulamasını takdir ederdik. Çünkü devlet kendi vatandaşları arasında zengin fakir ayrımı yapmaksızın adaleti gözetmiş oluyordu. Fakat bu uygulamada da gördüğümüz gibi, devlet bizzat kendisi vatandaşları arasında fakir-zengin ayrımı yapıyor. Zengin iseniz, üç hafta sonra kaldığınız yerden devam ediyorsunuz hayatınıza. Ne işinizi kaybetme tehlikeniz var ve ne de kazancınızdan bir eksilme. Yok, eğer fakir iseniz, evvela 12 ay askerlik yapacaksınız. Bu arada bakmakla yükümlü olduğunuz aileye devlet baba da yardım eli uzatmadığı için, borçlanacaklar. 12 ay sonra eve geldiğinizde, hemen başlayacağınız bir işiniz de olmadığı için, hayata çok daha geriden başlamış oluyorsunuz.

Eminim sizler de, özellikle son on-on beş yıldır her şeyi para merkezli değerlendiren ve para ile elde edemeyecekleri hiçbir şeyin olmadığına adeta iman eden bir güruhun olduğunu ve bunların sayılarının maalesef her geçen gün arttığını müşahede ediyorsunuzdur. Bunlar dini de kendi hava ve heveslerine göre çarpıtabiliyorlar. Örneğin, yüz binlerce insan yıllarca kendilerine çıkacak kurayı bekleyedursun, bu paralılar, kendileri gibi paragöz birileri üzerinden hacı da olabiliyorlar.

Eğer gençlerin askerlikten soğuduğu-soğutulduğu gibi endişeler varsa, bunun da kaynağı üç beş kişi değil, devletin yukarıda değindiğimiz adil olmayan uygulamalarıdır. Dolayısıyla yapılması gereken şey, bu konuları tartışmaya açıp, her bakımdan daha etkin, daha yararlı ve tabii ki daha adil bir modeli ivedilikle hayata geçirmektir.

Aksi halde artık kimi terörist güçlerin desteğini de alan teröristleri hayatımızdan temizlememiz kolay olmayacak ve onlar her fırsatta canımızdan can almaya devam edeceklerdir. Bedelli askerlik uygulaması bu açılardan da değerlendirilmelidir!