• DOLAR 32.536
  • EURO 34.771
  • ALTIN 2493.399
  • ...

Birçok başarı öyküsünün kahramanı, daima hayallerinin peşinden koştuğunu muhakkak söyler. Çünkü, imkânsız gibi görüneni hayal etmiş, yapamazsın diyenlere kulak tıkamış ve hayallerinin peşinden azimle koşmuştur..

Bu sebeptendir ki, hayallerinin peşinden koşan bu gibi başarı öykülerinin kahramanlarına öykünen ve koşulsuz bir şekilde hayallerinin peşinden koşan insanların sayısı, azımsanmayacak kadar çoktur..

Peki zihinlerimizde tasarlayıp, gönlümüzü vererek tasvir edip canlandırdığımız ve gerçekleşmesini arzu ettiğimiz hayallerimizin de bir disipline ihtiyacı yok mudur?

Çoğu kez konfor alanımızdan çıkmaya cesaret edemediğimiz durumlarda, bir çıkış, bir kaçış olarak sığındığımız hayallerimizin de denetime, kontrole, kısacası terbiyeye ihtiyacı yok mudur?

Öyle ya, hayallerinin peşinden koşan her insanın serüveni, başarı ile bitmeyebiliyor. Bunun yanı sıra, zahiren başarı gibi gözükse de hakikatte hüsran ile sonuçlanan nice hayaller var.

Söz konusu hayal olunca her şey ve her şer mubah olmuyor elbette!

Neticede hayal kurma becerisini veren ve o hayallerin her bir anından tüm inceliklerine kadar haberdar olan, bilen Yüce Allah’a rağmen kurulan hayaller, hüsran olmaya mahkûmdur.

Ancak hayal kurarken de rızasına uygun hareket eden kişiyi Allah (c.c), hayal dünyasında bile edep, takva ve vakar zırhıyla muhafaza eder. O hayalin sonuçlarını da bereketlendirir..

Hayal gücü/muhayyile, iman gücünün denetiminde olmaz ise, hayal edilen/muhayyel, iman ilkeleriyle bağdaşmaz ise, hayal etme eylemi/tahayyül, bir isyan eylemine dönüşebilir. Herkes bilir ki, insanın hayalleri, insanın gerçekleri olmak için vardır.

Zira bir bakıma kişinin hayalleri, onun düşünceleridir, geleceğe dönük hedefleridir. Kişinin ne olduğu kadar, kim olmak istediği hakkında da en sağlam ipuçlarıdır hayaller.

Hatta sürekli hayali kurulan şeyler, kişinin duası yerine de geçer.

Bu bakımdan daima hayallerimize, hakikate dönüşme ihtimali olan seçimlerimiz, tercihlerimiz ve hedeflerimiz gözüyle de bakmak gerekiyor.

Şimdi hayallerle ilgili söylenen ve bir çoğumuzun kendine ilke edindiği bazı sözleri hatırlayalım..

Elbette bir ‘ama’ cümlesi ilavesiyle...

Hayallerinin peşinden git! Ama, takvayı azık edinerek..

Hayallerinin peşinden uç! Ama, manevi irtifanı kaybetmeden..

Hayallerinin seni götürdüğü yere git! Ama, giderken ilahi ikaz ve işaretleri görmezden gelme..

Hayallerine ulaşmak için önüne çıkan engelleri yıkmaktan korkma!

Ama, ilahi sınırları çiğnemekten ve haram hududunu yıkmaktan daima kork!

Hayallerine giderken insanların sözlerine karşı sağır ol! Ama,  hikmetli olan sözlere ve hak ile işlenmiş  nasihatlere karşı sağır olma..

Hayallerinin peşinden koş! Ama edep, adap ve haya ile koş...