• DOLAR 32.373
  • EURO 35.012
  • ALTIN 2325.488
  • ...

    İnsan üç beş damla kan ve bin bir bilmece...  Çokça unutan, en onulmaz hallere bir şekilde alışan... Acıyla yoğrulan, gözyaşıyla olgunlaşan, bir anlam uğruna hayata tutunandır. Yaşam adlı gemisi, ancak anlam rüzgarıyla hareket eder. Yaptığı manevraların ardında, hiç değişmeyen bir yönlendirici mesabesindedir anlam. Uğruna engeller aşılan, engelleri katlanabilir kılan, hedefe ilerlerken her daim şarj edici olandır bir bakıma.

  Elbette bu bin bir bilmece sahibi insanın tutunduğu anlamlar çeşit çeşittir. Kimisi için tamamlanması gereken bir kitap, kimisi için sevdiklerinin huzuru, kimisi için ulaşılması ve hoşnut edilmesi gereken bir Yaratıcı, kimisi için güneşin doğuşunu izlemek, kimisi için ev veya çokça para... Anlam, her ne olursa olsun yaşamla aramızdaki bağdır. Bu bağ koptu mu sabah kimse bizi yataktan kaldıramaz. Oblomov olur çıkarız. Hayat ona tutunamayanları ezer geçer. Anlamı olmayan insanın vay haline! Hayat tarafından yok edilmeye hazır olmalıdır. O halde ruhen ölmemek adına anlam bulmalı insan. Acıda da sevinçte de...  

   Anlamın bize en çok yardımcı olduğu yer, acıdır hiç şüphesiz. Acıları katlanır kılan, anlamdır.  Acısında anlam bulamayanın intihar etmesi, içten bile değildir. Öyle ya: “Acı çekmektense ölürüm daha iyi!” Halbuki Allah(c.c.); bizleri bir imtihan, bir acı dünyasında yaşatacağını bildirmiştir: “Biz, insanı bir sıkıntı ve zorluk içinde olacak şekilde...”- ardından müjdelemiştir- “Ve bunlara göğüs gerecek şekilde yarattık.” (Beled Suresi). İmtihanın, acının bilincinde olan insan, her sıkıntıya göğüs gerer.” Bizi öldürmeyen şey, bizi güçlü kılar.” (Nietszche).

   İnancımız gereği, imtihan bilinci ve cennet mükafatıdır bize anlam katan. Yüce yaratıcıyı hoşnut etmektir...  Bir oyun ve eğlence olan dünyadaki acılar, imtihanlar; sabırla atlanması gereken cennet sonlu engellerdir. Diğer tüm küçük anlamlarımız sonunda bu yüce anlama bağlanır.

  Anlamamızı bulmalı, çevremizdekilere de buldurmalı.  Gayesini kaybetmişler gürûhundan, bu anlam ile sıyırılırız ancak. Yüce bir anlam ve sonunda buna bağlanan diğer küçük anlamlar...

  Bu diğer anlamları Dr. Viktor E. Frankl şöyle sıralıyor:

   *Bir eser oluşturmak, bir iş ortaya koymak.

   *Bir şey yaşamak ve bir insanla etkileşmek, yüreğine dokunabilmek.

   * Kaçınılmaz acıya karşı bir tavır geliştirmek.

Tüm bunlarla birlikte nefislerimizi arındırabilmek ve zorluklara göğüs gerebilmek duasıyla...

Anlamlarımızı kaybetmemek duasıyla...

Öyle ya: “Yaşamak için nedeni olan insan, her türlü nasıla katlanabilir.”Nietsche

Yazarın Diğer Yazıları