• DOLAR 32.314
  • EURO 35.104
  • ALTIN 2278.36
  • ...
SON DAKİKA

Dinimiz İslam öğrenmeye, öğretmeye, okumaya ve araştırmaya büyük bir önem vermiş ve bizleri de okumaya teşvik etmiştir. Bildiğimiz üzere gelen ilk vahiy ‘Oku` emri ile başladı. Birçok ayet-i kerime ve hadis-i şerifte de insanoğlunun okumaya ihtiyacı olduğu vurgulanmıştır. Yaşadığımız dünyaya baktığımızda da Rabbimizin ‘Oku` emrinin bizler için ne kadar da önemli olduğu açıkça anlaşılmaktadır. Kendimizi ve kâinatı tanımamız, onları öğrenmemiz için okuyup araştırma yapmamız lazım. Kur`an-ı Kerim`in ilk emrinin ‘oku` olması yanında Peygamberimiz ve ashabı da okumaya çok fazla önem vermiştir.

Bunun için sadece iki örnek verecek olursak;

1-Peygamberimizin mescidin yanında Suffa mektebini açmış olması,

2-Bedir savaşında esir alınan kişilerin ancak on kişiye okuma-yazma öğretmeleri karşılığında serbest bırakılacaklarını buyurması, okuma ve öğrenmeye Onun ne denli önem verdiğinin örnekleridir.

Peygamberimiz okumaya, yazmaya ve araştırmaya bu denli önem vermişken bizler neden bu konuyu hafife alıyoruz. ‘Okumaya zamanımız yok` diyoruz! Ama baktığımız zaman malayani şeylere vaktimiz oldukça fazla. İlim öğrenmek için, okumak için bir başlangıç yapmak şarttır, gerisini Allah(CC) kolaylaştırır.  Efendimiz bu konuya binaen şöyle buyurmaktadır:

"Her kim ilim tahsili için bir yola çıkarsa, Allah`u Teâlâ ona cennete giden yolu kolaylaştırır."

Okumak bir ibadet değil mi? İstekli olan her kişi için okuma ve yazmanın yaşı olmaz. Çünkü kişi okumadan bilgi edinemez; doğruyu-yanlışı ve iyiyi-kötüyü ayırt edemez; kendine olan güveni azalır ve düşünceleri olgunlaşamaz. En önemlisi ise kişi okumadığı için kendini yeterince bilgili hissettiğinden bilgisinin azlığını anlayamaz.

Bunu söylerken bilginin faydalı olanına talip olunmalı. Kişi öğrendikleriyle amel etmeli, okuduklarını hayatına aktarmalı ve yaşamını onunla süslemelidir.

Bilginin en doğrusuna ve temizine ulaşmanın yolu kitaplardır. Ne yazık ki bize kitaplardan bir konuyu okumak ve araştırmak artık çok zor geliyor. Doğrudan yanlış bilgilere açık olan internete yöneliyoruz. Bu da bizim düşüncelerimizin körelmesine yol açıyor. Kitaplar karanlıktan aydınlığa çıkaran araçlardır. Okuyup araştırmak ve sorgulamak hayatımızı anlamlı kılan ve aydınlatan fenerlerdir. Faydalı kitap okumak kişinin anlama ve konuşma yeteneğini de kemale erdirir. 

Okuduğumuz kitabı ve yazarını da dikkatli seçmeliyiz. Elimize gelen her kitabı değil faydalı kitapları okumalı ve bu konuda seçici olmalıyız. Okumak kadar neyi okuduğumuz da önemli. Eğer bu konuda hiç bilgimiz yoksa bu iş ile hemhal olan bilgili kişilerden yardım almalıyız. Okuyacağımız kitaplarda şunları arayabiliriz:

- Bize Allah ve Resulünü hatırlatmalı,

-Bizleri cennete ulaştıran bir köprü olup cehennemden uzaklaştıran bir kalkan olmalı,

-Manevi hayatımızın gelişmesi ve güçlenmesine katkıda bulunmalı,

-Tefekkür edip ibret almamızı sağlayan faydalı bilgilerle dolu olmalı,

-Bizi saadeti dareyne ulaştırıp hayatımızı hayırlı, olumlu yönde değiştiren bilgilerle dolu olmalı.  Faydalı kitapları az da olsa devamlı okuyan kullardan olmak dileğiyle…