• DOLAR 32.58
  • EURO 34.852
  • ALTIN 2493.889
  • ...

“Şimdi bak Allah`ın rahmet eserlerine! Yeryüzünü ölümünün ardından nasıl diriltiyor? Bunu yapan, elbette ölüleri de öylece diriltecektir” (Rum / 50) ayetini ‘yeniden dirilişe` delil ve örnek verebiliriz. Öldükten sonra ‘tekrar dirilmek` anlamına gelen “ba‘s”, ahiret hayatının en önemli devrelerinden biridir.

Berzah, "geçit" demektir ve berzah âlemi, dünya ile ahiret arasında bulunan bir "bekleme salonu”dur. Ruhlar, orada kıyameti ve dirilişi beklerler. Sorgu melekleriyle karşılaşma, ilk mahkeme, ilk ceza ve ilk mükâfat burada gerçekleşir. Kabir hayatını yeniden diriliş takip edecektir. Ruh zaten ölmediğinden diriliş beden için söz konusudur. Ba`s ile ruhlar yeni bedenlerine kavuşurlar. Yeniden dirilişin kâinattaki numulerine çok sayıda örnek verebiliriz;

1- HÜCRE İLE YENİDEN DİRİLİŞ: İlk olarak mahlûkatların en şereflisi olan insan ile başlayalım. Bu yeniden diriliş dünyada gerçekleşmektedir. İnsanın en küçük yapısı bilindiği üzere hücredir. İnsan vücudundaki bu hücrelerin tamamı altı ayda bir, baştan sona tamamı yenileniyor yani yeniden diriliyor. Bu insan vücudundaki yeniden diriliş bize ahiretteki yeniden dirilişin kâinattaki bir numunesidir.

2- YUMURTA İLE YENİDEN DİRİLİŞ: İnsandaki hücre gibi hayvanlar da yumurta ile yeniden diriliyorlar. Sivrisinekler bunun en güzel misali, yazın milyarlarca olan bu sivrisinekler kışın yok oluyorlar. Ortadan kaybolan bu sivrisinekler elbette kış uykusuna uyumuyorlar. Yeryüzünde yumurtalarını bırakıyorlar ki bir daha ki yaz tekrardan bu yumurtalar ile yeniden diriliyorlar.

3- ÇEKİRDEK İLE YENİDEN DİRİLİŞ: Kâinatın bir parçası olan ağacı misal verecek olursak; yazın yemyeşil yaprak ve meyve ile dolu olan ağaçlar sonbaharın gelmesiyle tüm yapraklarını dökerler. O ağaçtan geriye sadece çekirdek kalır. Rabbimiz Hafız isminin tecellisiyle o tohumu toprakta muhafaza eder ki o tohumda tüm ağacın programı gizlenmiştir. Ve o tohumla bir sonraki baharda yeniden diriltir.

 4- ACBÜZZENEB İLE YENİDEN DİRİLİŞ: İnsan öldükten sonra kabir âlemine yolculuk yapar orada bir müddet kaldıktan sonra İsrafil` in sura üflemesiyle ruhlar tekrar ceset giyerek yeniden dirilecektir. Bu yeniden diriliş insanın tohumu mahiyetinde olan acbüzzeneb(toprakta çürümeyen, insanın bir nevi üzerine diriltileceği DNA`sı) ile olacaktır.

Sonuç olarak; dönüşümlerin pek çok numunelerini bu dünyada yaratan Allah, kıyamette olacak en büyük ölüm ve dağıtmadan sonra en büyük diriltme ve toplama olan ahireti de vaat ettiği üzere yaratacak ve en büyük bir dönüşümle kâinatı ahiretle değiştirecektir.  İyi bir ‘diriliş` için, O`nun rızası doğrultusunda hareketli bir yaşam sürdürmek temennisiyle…

 

 

 

 

Diğer Köşe Yazarları