• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...

Bakü-Tiflis-Kars Demir Yolu yolu deneme sürüşleri yapıldıktan sonra üç ülke liderleri tarafından Bakü`de ilk seferini yapacak olan tren 30 Ekimde Kars`a ulaşacak.

Proje üç ülke arasında stratejik bir ortaklık özelliği taşımakla beraber Yeni İpek Yoluna bir hazırlıktır. Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan`ın açıklamaları da bu yöndeydi. ‘‘ Londra`dan kalkan bir trenin Pekin`e kadar kesintisiz gitmesi için iki engel vardı bir boğaz, diğeri Kars ile Gürcistan-Ahılkelek arasında eksik kalan kesim ikisini de tamamladık`` Türkiye aynı zamanda İstanbul-Kars arasında hızlı tren projesini hayata koymaya hazırlanıyor. Türkiye, Yeni İpek Yolu projesi için jeostratejisini değerlendirmeye çalışıyor.

Irak`ta kurgulanan olaylar, Suriye`de geçilmeye çalışılan Astana`nın ikinci merhalesi ve Rakka`da kaos ortamı sonrası gündeme gelen ‘Yalnız Kurt ‘ eylemleri,  Afrika Boynuzundan Somali`de Türkiye üssüne yakın üst üste gelen patlamalar, ironik bir şekilde Büyük Adada yakalanan Alman istihbaratı BDN ajanlarının serbest bırakılması ve Kıbrıs sorunu tüm bunlar Türkiye`yi yakından ilgilendiren hadiseler ve Demir( Çin) İpek Yolu…

Irak`tan başlayalım; Kerkük`ün İran güdümündeki Haşdi Şabiye geçmesi Türkiye için son zamanların en önemli kayıplarından, bölgede Batıyı halkın desteğiyle durdurmak ya da oyun bozmak muhtemeldir fakat bölgede devlet geleneği en güçlü olan İran`ı taban bulabileceği bir bölgeden çıkarmak oldukça zordur. Bölge biraz sükûnet gördüğünde ilk tartışılacak konu Başika`daki Türkiye askerinin varlığı olacaktır. Ayrıca Kerkük- Musul bölgesinin yönetimini de Haşdi Şabiye bırakmayacaklardır otonom bir yapı ile kontrolü kolay hale getirerek petrolün yönünü Hayfa`ya çevirmeye gayret edeceklerdir.

Suriye`de Türkiye`nin çatışmasız bir şekilde ve muhalefetle anlaşarak İdlib`e girmesi son zamanların en önemli kazanımlarındandır ve Rusya, Rejim ve İran`ın varlığı bölge için tehdit olacaktır. Afrin`e muhtemel operasyona Rusya, İdlib`te kendisine yer verilmesine rağmen yeni bahaneler üreterek veya yeni tavizler koparmaya çalışarak yokuşa sürmek isteyecektir. Rakka`nın PYD tarafından ele geçirilmesi etnik yapıdan dolayı sıkıntılar yaşar fakat ordusunu zorunlu askerlik uygulamasıyla büyütecektir. Arap nüfus ile asker, petrol ile ekonomik sıkıntıyı atlatacak, silahlarda ise sıkıntı yok. Rakka`dan sonra Türkiye genelinde DAEŞ operasyonlarında gözle görülür bir artış mevcut bu durum akla ‘Yalnız Kurt` eylemlerini getiriyor Avrupa`nın şu an mustarip olduğu bir konudur. Suudi Arabistan`ın DAİŞ`e katılımın en yüksek ülkeler arasında ikinci sırada olduğunu hesaba katarsak, Ilımlı İslam söylemiyle başını ağrıtacaktır.

Afrika boynuzu küresel güçlerin askeri üsleriyle dolu ve Türkiye`nin özellikle Somali`yi kontrol altında tutmaya çalışması ve askeri desteği Batı güçlerini rahatsız etmektedir. ABD, Çin, İsrail ve Avrupa devletleri Kızıl Denizde varlıklarını arttırmaya çalışmaktadırlar. Katar`ı bölgeden çıkardılar sırada Türkiye var.

Büyük Ada olayı ise Türkiye`yi Avrupa`ya karşı zaafları konusunda çaresiz bıraktığından büyük ülke kararları olmayan kararlar almaya zorlamıştır.

Bakü`den Karsa kadar olan demiryolu hattı bu hafta ilk seferine başlayacak, yüzyılın projesine entegre olması açısından zamanında atılan bir adım, fakat muhtemel bedellerini de göz önünde bulundurmak gerekiyor Azerbaycan`ın hedef ülke haline gelmesi muhtemeldir. Çin içerisinde de hazırlık devam etmektedir. Yine bu hafta Çin yönetiminde radikal kararlar alındı. Şi Ciping, Mao Zedung`tan bu yana anayasaya ismini yazdıran ilk lider oldu ve ülkeyi beş yıl daha idare edecek, Bitcon`ı yasaklayan bazı kurumlarda ciddi değişikliğe gidildi. Dışarıdaki hazırlıklar ise Londra merkezli The Economist Dergisinin Şi Ciping`i dünyanın en güçlü adamı ilan etmesi, Londra-Pekin İpek Yolunun sadece demir yoluyla bağlanmayacağını ifade etmektedir.