• DOLAR 32.531
  • EURO 34.77
  • ALTIN 2489.611
  • ...
SON DAKİKA

Astana`daki görüşmelerin devamı niteliğinde Cenevre 4 görüşmelerinde tarafların, çözüme yönelik özellikle de sahada ciddiyetten uzak hareket etmeleri daha önceki tiyatro görüşmelerini akıllara getirmektedir.

El Bab`ın, TSK ve ÖSO güçleri tarafından ele geçirilmesi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan`ın Münbiç`i hedef göstermesi yeni hamleleri kaçınılmaz kılmıştır. ABD kendi askerini Münbiç`te ileriye sürmesinin yanı sıra Rusya tarafından yapılan açıklama kafaları karıştırır nitelikte olmuştur. Münbiç`in, PYD tarafından rejime devredileceği belirtilmiştir. Aslında Münbiç Suriye`deki kirli ve ahlaksızca savaşın yüzünü göstermektedir. ABD, Rusya, PYD, Haşdi Şabi ve Rejim güçlerinin birlikte Münbiç`te bulunacak olması bunu ispatlar niteliktedir.

Halep`in düşmesinden sonra muhalefetin elinde olan İdlip için DAİŞ`e koridor açan Rejime, PYD Münbiç`i korumak için El Bab sınır hattında rejime koridor açarak Kamışlo`daki yapı gibi bir sistemi Münbiç`te kurmak istiyor. Dikkat edilmesi gereken bir konu PYD stratejik hamlelerde sahada öne sürülse de kendi kazanımlarını fırsata çevirmeye çalışıyor ve El Bab kırsalında ise TSK, PYD ile ÖSO üzerinden rejimle savaş halindedir.

Ve sahaya yeni bir güç geliyor… Geçen hafta Türkiye`ye gelen Barzani`den sonra peşmerge kuvvetleri Sincar-Suriye sınır hattını korumak için PKK kontrolünde olan Şengal`e 500 peşmerge ile harekete geçti. Ufak çapta çatışmaların yaşandığı haberleri gelmektedir. Rojava`da PYD`nin varlığına başından beri karşı olan Türkiye`nin, peşmerge kontrolünde olan bir Rojava`ya razı olması keskin bir dönemeç sayılmaz. Şengal`den sonra KDP'nin taban sıkıntısı yaşamadığı Rojava`ya girmesi uzak görünmüyor. Suriye Kürt Ulusal Konseyi, PYD zulmünden kaçıp Irak Kürdistanı`na sığınan yüz binlerce Kürt ve 2012`den bu yana Rojava KDP`sinden eğittiği 6000 peşmergeyi de unutmamak gerekir.

Rakka özelinde yürütülen savaş tüm Suriye`yi yakıp yakmakta ama Suriye`yi yakanın yine özelde DAİŞ gösterilmesi, rejimi ve ortaklarını, batıl güçleri masum kılmak için yapılan bir dezenformasyondur. (Direction-shifting information ‘hedef değiştiren bilgi`  demek daha doğru olur.)

ABD ile Suriye, operasyona niyetlenen ve Yemen`de bataklığa saplanan Suudi Arabistan; Rejime ve İran`a yakın duran PYD ile sahada hareket edebilecek mi?

Rakka`ya yapılacak olası saldırıda ABD, PYD`yi tercih ederse İncirlik üssünün işlevi ne olacak?

Münbiç`i rejimin alması durumunda ABD ile Rakka operasyonu için anlaşmaya çalışan Türkiye, PYD`yi operasyon dışı bırakmada zorlanacaktır ve Rusya ile yeni bir çıkmaz yaşayacaktır.

Tüm Ortadoğu ve batıl güçler Suriye`de toplanıyor. Suriye savaşının örgüt savaşı olmaktan çıkıp devletler savaşı olmasına sadece bir kıvılcım gerekiyor. Bu kadar hengâmenin içinde masum bir rol ile Gazze`yi bombalarken, Batı Şeria'da ise zulme devam eden israil`in Suriye`de sessiz kalması garipsenecek bir durumdur.