• DOLAR 32.59
  • EURO 34.826
  • ALTIN 2501.079
  • ...

Suriye`de üsleriyle her bir köşeye yerleşmeye çalışan ABD ve Rusya`nın sıcak çatışmadan uzak durmak adına yaptıkları hamleler Türkiye`yi PYD koridoruna çekmektedir. Artık mevcut güçler arasında savaşın sonu görünüyor ve savaşın yeni bir hal alacağı muhtemel bir sürece doğru gitmekteyiz.

Ülkenin hakimiyetini Rusya, İran ve Lübnan Hizbullahı`nın desteğiyle Rojova ve İdlib haricinde kontrol altına alan Rejim güçleri, muhalefeti köşeye sıkıştırarak Türkiye sınırına yığılmış durumdadır. Suriye`nin yeni bir şekil almasından önce ABD yeni hamlelerle dışarıdan gelen desteğin önünü keserek Rejimi yalnız bırakıp isteklerini kabullendirmeye çalışmaktadır.

Rusya ile kendi topraklarında geçen hafta başlayan Ukrayna sorunuyla Rusya`yı kendi sınırlarında ve karasularındaki sorunla oyalayıp Suriye`den uzak tutmaya çalışmak fakat Rusya, Ukrayna`ya müdahalenin yanı sıra Doğu Akdeniz`e mayın gemilerini göndermekle tedbirini almaya devam etmektedir.

İran; ekonomik ambargonun yanı sıra içeriden çıkarılmaya çalışılan ayaklanma ile Suriye ve Yemen`den uzaklaştırmak ve israil`e yakın olmamasına dikkat etmek. İran`da kısmen başarılı olunduğundan söz edilebilir ilerisi ne gösterir takdiri İlahi…

Son zamanlarda israil`in Lübnan sınırından israil`e doğru uzanan tüneller gündeme getirilmeye çalışılmakta ve dikkatler Lübnan`a çekilmeye çalışılmakta, 2017 Kasım ayında Suudi Arabistan ziyaretinde tutulan ve istifaya zorlanan Saad Hariri ile Lübnan`da karışıklık çıkarılmaya çalışılmış ve Hizbullah Suriye topraklarından bir kısım askerini Lübnan`a geri çekmişti. Karışıklık provaların gün yüzüne çıkmasıyla sükûnet hakim olmuştu. Son günlerde de tünellerle Lübnan`a saldırı meşrulaştırılmaya çalışılmakta ve plan ve program dahilinde hedefler gerçekleştirilmeye çalışılmaktadır; Lübnan`ın bir kısım karasularını israil`in gasp etmesi yanı sıra Akdeniz`de tamamen haklarında vazgeçirmeye çalışmak ve Hizbullah`ı Suriye`den uzaklaştırarak rejimi askeri güç anlamında yalnızlaştırmaya çalışmaktadırlar. Çaresizlik içinde olan Gazze`den bile darbeyi alışkanlık haline getiren israil başarısız olacaktır.

Türkiye`de ise ekrana yansıyan Rahip Brunson, Halkbank gibi olaylar ile krize müsait olan ekonomik yaptırımlarla kendi iç sorunlarına çekmek ve hem Suriye`de pasifleştirmek hem muhalefetin arkasında desteği azaltıp yaptırımlara razı etmek hem de Kıbrıs ve Akdeniz`deki enerji haklarından vazgeçirmeye çalışmaktır. Türkiye`nin cevabı Kıbrıs`ta yeni bir askeri üs ve Suriye`ye operasyon ihtimalidir. ÖSO çatısı altında toplanan muhalefete ABD`nin tehditlerini bu minvalde düşünmek gerekir

Operasyon Rusya tarafından arzulanan bir durum, fakat Batı`nın da arzuladığı bir durum olabilir. Rojava`da Kürt nüfusun öfkesi çekilmek istenmektedir. Fırat`ın doğusunu Afrin gibi değerlendirmek hatalı olur. Türkiye bunun farkında olmalı ki Tel Abyad operasyonu yakın görünmektedir. Türkiye sınırı boyunca Kürt nüfus dikkate alınıyor Şanlıurfa`nın Akçakale ilçesinin karşısında olan Tel Abyad`ta Arap nüfus hakim ve Akçakale`de de Arap nüfus ağırlıkta dolayısıyla içeriden ve dışarıdan tepki azalacaktır. ABD tehdidi Roajava`da bertaraf edilince yeni tehdit Rusya olacaktır.

Durumun şeytani oyun olduğu önemli fakat dikkate alınması gereken hassasiyet, bölgelerdeki masum halkların can güvenliği olmalıdır.

Yeni oluşumlarda bölge ülkelerinin güçlü durması için bir araya gelip ortak hareket etmeleri elzemdir.