• DOLAR 32.515
  • EURO 34.608
  • ALTIN 2492.348
  • ...

Plan ve program dâhilinde bölge bölge çıkarılan Turuncu Devrimi, Arap Baharı ve şimdi de Sarı Yeleklilerin ayaklanmaları Avrupa`nın üzerinde kara bulutların oluşmasına sebep olmaktadır.

Brexit halen bir sorun olarak dururken AB içinde oluşması muhtemel büyük çatlakların ateşlemesi olabilir. Sarı Yelek olayları Fransa`yı yangın alanına çevirerek büyük umutlar bağlanan Macron`a yolun sonuna geldiğini göstermektedir. Olaylar Belçika ve Hollanda`da da baş gösterdi devam etmesi durumunda İtalya ve İngiltere de nasibini alacaktır. Avrupa`nın ulus devlet bünyesinde otonom yönetimlerin bağımsızlık düşüncelerinin tekrar gündem olması ve bağımsızlık tartışmaları birçok yeni olaylara sebep olacaktır. İspanya`da Katalonya ve Bask bölgesi, İngiltere`de Londra, İskoçya ve Kuzey İrlanda, Almanya`da Bavyera, İtalya`da Lombardiya,  Veneto ve Sicilya, Fransa`da Korsika gibi bölgelerin bağımsızlıkları söz konusu olabilir.

Küresel güçlerin menfaat çatışmaları söz konusu olduğunda şamar oğlanı durumunda olan Fransa ilk darbeyle nasibini almaktadır. Ortadoğu`da küresel güçlerin istemediği bir durum söz konusu olduğunda özellikle Suriye ve Irak üzerinden çekişmelerde Fransa`da saldırılar hiç eksik olmadı.

Ukrayna ve Karadeniz`in sorun olduğu, Rusya`nın tehdit olduğu ve PESCO`nun kurulması gündemdeyken savaşlara NATO`nun tepkisiz kaldığı bir durumda Sarı Yeleklilerin Avrupa`yı tasarladıkları hayatın reel çizgisine çekme çabası olarak değerlendirilebilir.

Sarı Yelek olaylarının büyümesi ve yıkıcı olması muhtemeldir fakat başarılı olması güç bir durum; halk desteği kısıtlı olduğu gibi yağmalama ve kundaklama hareketleri olayların masumiyetinin sonunu getirmeye yeterlidir ayrıca banliyölerin olaylara uzak durması Macron için rahat bir nefestir.

Mülteci göçlerinin de tetiklediği ve giderek artan aşırı sağ faşist örgütlerin olayların içinde olması olayların vahşet boyutunu da kazanmasına sebebiyet verebilir. Trump`ın aşırı sağa selam göndermesini de not almakta fayda var.

AB`de durum tüm Dünya`yı meşgul etmeye yetiyorken Balkanlardaki Sırbistan ve Kosova arasındaki hareketlilik Sarı Yelekten bağımsız değildir ve sorun Kosova aleyhine sonuçlanabilir. Kosova`nın kurmak istediği kendi ordusuna karşı Sırbistan`ın askeri müdahale ile tehditkâr açıklamaları, siber saldırılarılar Ukrayna`nın devamı olabilecek, AB`nin meşguliyetini arttıracak ve dondurulmuş bir sorunun tekrar ısınması olacaktır.

Olayların boyutu acımasızlaşmaya başladığından, fillerin tepiştiği topraklar ya da çimenler artık sadece İslam Coğrafyası olmayacak; ilgi alanları İslam Coğrafyası olmaya devam edecektir, fakat çatışmalar, olaylar, patlamalar kendi rakiplerinin topraklarına taşıyacaklardır ve özellikle sinir uçlarıyla meşgul olacaklardır. İslam dünyasının ayakları üzerine kalkması için fırsatlar doğuyor ve doğacak olan fırsatı değerlendirmek önemlidir. Bakalım AB`nin sarı yelek olaylarına karşılık, hangi coğrafyadan gelecek?