• DOLAR 32.598
  • EURO 34.795
  • ALTIN 2497.065
  • ...

ABD`nin daha önce aldığı kararla ile Çin`e karşı yaptırımları kapsayan ticaret savaşı başladı. Ardından beklenen hamle; Çin de hemen karşılık verileceğini açıkladı. Karşı hamleler geliyor ve gelmeye devam edecektir.

Savaşın küresel bir boyut kazanma korkusundan söz etmiştik bunun yanı sıra doların hâkimiyetini de biraz irdeleyelim…

Dünya ticaretinin büyük bir bölümü dolar üzerinden yapılmakta, en bağlayıcı olan petrolün dolar üzerinden yapılmasıdır. Çin, Rusya ve İran bu durumu değiştirmek için adımlar atmakta, Türkiye`de hazırlık yapmaktadır. Çin`in Şangay`da kurduğu Enerji Borsası bu durumu tersine çevirebilecek en önemli adımlardan biri ve petrol ticaretini yuan üzerinden yapmakta ve doların kendi ülkesine dönmeye başlaması büyük bir krizi ve ABD`nin iflasını hızlandırmak anlamına gelmektedir.

Biraz açalım; günümüzde dünyada mal ve hizmetlerin toplam değeri 80 trilyon dolar değerinde, ülkelerin banka sistemlerinin %10 nakit bulundurma zorunluluğuna karşılık sanal para ile birlikte dolaşımda olan para(!) ya da rakamlar 800 trilyon doları geçmiş durumda, sanal parayı oluşturup kullanan 10 kadar büyük banka var. Financial Times`a bağlı The Banker`ın açıkladığı bankaların ilk dördünü Çin bankaları oluşturmaktadır. %10luk bir geri dönüş olması halinde ABD Merkez Bankası FED`in 116 milyar dolarlık rezervi hangi rakamlara ulaşması ve doları küresel piyasada baş aşağı edecektir. Bunu uzun vadeli düşünmek gerekir.

Küresel piyasa için kullanılan boğa ve ayı piyasası yerini ejderha piyasasına bırakmakta ve ejderha piyasasının hedefi ise enerji ve teknolojidir.

Yabancı şirket CEO'larıyla geçen hafta buluşan Çin Devlet Başkanı Xi Jinping açık bir şekilde: "Tokat atıldığında siz öbür yanağınızı çevirirsiniz, bizim kültürümüzde ise tokadı geri patlatmak var" diye uyarıda bulundu. Çin her bir alandaki ABD tacizine sessiz kalma modundan çıkmış 1996`daki zayıflığını geride bırakmışa benziyor.

Yine dünya üzerindeki toplam borcun yaklaşık 1/3`ü ABD`ye ait %25 Avrupa, %20 Japonya ve %6 ile Çin takip etmektedir. 2018`de kamu borcu milli gelirden fazla olan 18 ülkenin içine ABD de girmektedir.

Yukarıda verdiğimiz rakamlar ve durumlar; ABD`nin niçin küresel siyaset ve piyasada saldırganlığının artmasının sebeplerini göstermektedir.

Kurulan yeni bir dünya düzeni, kontrolden çıkan bir piyasa, tek kutupluluktan çok kutupluluğa giden yönetim ve küçülen bir küresel güç olmak ABD`yi saldırgan ve pervasız yapmaktadır.

Bu arada Türkiye`nin aldığı önlemlerin başında ABD`de ki altın rezervlerinin tümünü Borsa İstanbul`a taşıması dikkate değerdir fakat rezervin 2/3`lik bölümü halen Londra`da bulunmaktadır. Türkiye altın rezervinde dünyada 11. sırada İngiltere ise 15. sıradadır. Kalan altın rezervinin de ülkeye getirilmesi elzemdir. 2011 yılında İngiltere, Kaddafi`nin diye Libya`nın milyar dolarlarına el koyduğunu hatırlatmakta fayda var.