• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2498.11
  • ...

Açılışta BIST 100 endeksi 414,62 puanlık artışla tarihi zirve olan 94.217,43 puana çıkarken, bankacılık endeksi yüzde 0,40, holding endeksi yüzde 0,57 yükseldi. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran 3,36 ile turizm, tek gerileyen ise yüzde 0,24 ile bilişim oldu.

TL bazında rekorların kırılmasına karşın endeks dolar bazında hala 26 bin puan ile çok düşük seviyelerde bulunuyor. Dolar bazlı tarihi zirve olan 51 bin 70 puan göz önüne alındığında getiri potansiyeli devam ediyor.

Teknik açıdan BIST 100 endeksinde hedefin kısa vadede 95 bin, orta vadede ise 100 bin seviyesi olacağı tahmin ediliyor.

Küresel piyasalarda da ralli yaşanıyor. New York borsası, Fransa'da cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunun tamamlanmasının piyasalarda oluşturduğu olumlu havayla yükseldi. Nasdaq Teknoloji Endeksi 5 bin 977,99 puan ile tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

Fransa'da dün yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunda Yürüyüş Hareketi'nin lideri Emmanuel Macron'un oyların yüzde 23,9'unu alarak seçimden birinci sırada çıkması Euro Bölgesi'nin dağılma ihtimalini azalttı. Bu gelişmeyi yatırımcılar olumlu karşıladı.

Dolar/TL Fransa seçimlerinin gelişen ülke para birimlerinde meydana getirdiği iyimserlikle 2 ayın en düşük seviyelerinde işlem gördü. Kapalıçarşı'da 3,5760 liradan alınan dolar 3,5780 liradan satılıyor. 3,8860 liradan alınan Euronun satış fiyatı ise 3,8880 lira olarak belirlendi.

Peki, Borsa neden yükseliyor?

Borsa, birçok piyasada olduğu gibi arz talep üzerine kurulu olan bir piyasa olup, büyük şirketlerin hisse senetlerinin alım satım işlemleri gerçekleştirilmektedir. Borsadaki arz talebi etkileyen faktörlerin en başında siyasi ve ekonomik sebepler gelmektedir.

Yaşanan ekonomik ve siyasi sebepler, borsada işlem gören hisse senetlerinin düşüş ve yükselişinin de nedenlerindendir. Bu durumun pek çok nedeni de olabilmektedir. Mesela; hisse senedini alacağınız şirketteki kâr-zarar durumu, yeni iş yatırımları, faaliyet artırımları ve kâr payı oranları bu nedenlerden sadece bazılarıdır. Bütün bu hisse senetlerinin gün sonu hesaplarına baktığınızda, hisse senetlerinin yükseldiğini veya düştüğünü görürsünüz. Borsadaki yükseliş ve düşüş nedenlerine baktığımızda, özellikle ekonomik güce sahip ülkelerdeki yaşanan finansal gelişmeler de etki eden faktörler arasındadır. Borsada işlem yapan yatırımcılar, öncelikle yükselişteki şirketlerin hisselerine yönelirler.

Sürekli büyüyen ve gelişen bir ekonomiye sahip ülkeler, yatırım yapmaya uygun, tüketimin artış gösterdiği, üretimin ve genç nüfusun arttığı ülkelerde borsaların yükselme eğiliminde olması olağan bir durumdur. Bu etkenlere bağlı olarak faaliyetteki şirketlerin değer kazanması borsanın yükselmesine imkân sağlamaktadır. Borsalardaki düşüşlerde gelir ve gider dengesindeki bozukluklar, elde edilen gelirden daha fazla harcamalar yapılıyorsa, borçlanmada artış varsa ve üretim tüketimden daha az ise ülkenin değerinin düşmesi gibi bir sonuç doğar. Ülke değerinin düşmesinin neticesi olarak, ülkede faaliyet gösteren şirketler de olumsuz etkilenir. Buna bağlı olarak borsada düşme riski doğar. Kısaca borsadaki düşüş ve yükselişler yaşadığımız ortamlarla yakından ilişkilidir diyebiliriz.

Referandumda "EVET" çıkması piyasalara ve borsaya olumlu etki eden en önemli faktör oldu. Borsanın yükselmesi TL'nin de güçlenmesi anlamına gelir. Fransa seçimi de olumlu bir etki bıraktı. Ancak aynı olumlu etkiyi Dolar cinsinden her ne kadar düşmüş olsa da söyleyemeyiz.  Siyasi havanın gerek Türkiye'de gerek Fransa'da olumlu esmeye devam etmesi borsayı daha da güçlendirecektir.