• DOLAR 32.325
  • EURO 35.109
  • ALTIN 2301.715
  • ...

Çocuklarımızın yazıcı, ikrama layık ve iyi meleklerle beraber olmasını istiyor muyuz? Onun tadı da güzel, kokusu da güzel turunç gibi olmasını ister miyiz?

Eminim ki hep beraber bu sorulara elbet isteriz cevabını veririz. Ama bu nasıl olacak sorusuna, elbet bu Kur’an okumak ve okutmakla mümkündür cevabını veririz. Bize bu konuda çok güzel bir örnek olan Zeyd bin Sabit’in hayatına şöyle bir bakalım:

 Hz. Peygamber (s.a.s.) Medine’ye hicret ettiğinde on bir yaşında, zeki, akıllı ve hafızası güçlü bir çocuk olan Zeyd bin Sabit’in annesi elinden tutar ve Allah’ın Resulü’ne (s.a.s.) getirir. Annesi onu getirir çünkü o babasını altı yaşında kaybeden bir yetimdir. Ona hem annelik hem de babalık vazifesini yerine getirmenin en iyi yolu onu iyi bir öğretmene vermekle mümkündür. Allah Resulü’nden (s.a.s.) daha iyi bir öğretmen var mıdır ki?

Zeyd, zeki, akıllı ve hafızası güçlü, Kur’an ezberlemeye de meraklıdır. Hz. Peygamber (s.a.s.) hicret ettiğinde o on yedi süreyi ezberlemiştir bile. Bir çocuğun, bir gencin veya bir delikanlının Kur’an öğrenmeye ve ezberlemeye meraklı olması ne kadar da güzel ve ne kadar takdire şayandır?

Kur’an’ın kıyamete kadar sürecek insanlığa taşınması gerekir. Cebrail (a.s.) Hz. Resüle (s.a.s.), O sahâbeye, onlar tâbiîne, onlar tabeu’t-tâbiîne onlarda sonraki nesillere öğretecek ve bu kıyamete kadar bu şekilde sürecektir. En iyi öğretmene Zeyd gibi zeki, akıllı ve hafızası kuvvetli talebeler lazımdır. Onun dizinin dibinde yetişir, inen süreleri bir bir ezberler. Zeyd de Kur’an’ı en iyi ezberleyen sahabenin içinde yer alır. Hz. Peygamber’in (s.a.s.) kâtipliğini yapar. İbranice, Farsça, Rumca, Kıptice ve Habeşçe dillerini öğrenir. Aynı zamanda en zor ilimlerden biri olan Feraiz ilmini de öğrenir. Son arzada Resulullah ile beraber bulunur. Hz. Peygamber vefat ettiğinde ise Zeyd sadece yirmi bir yaşındadır. Kur’an’ın Mushaf haline getirme komisyonu başkanlığını ve Hz. Osman zamanında Kur’an’ın çoğaltma komisyonu başkanlığını genç yaşında yapar. Kur’an’ın sonraki nesillere taşınmasında vazife alan öncülerin arasında yer alır. Zeyd’in bu konuma gelmesinde rol alan birinci kişi annesidir.

Çocukların daha üç beş yalarında sanal âlemdeki çizgi film ve videolarla büyüdüğü, bencillik ve daha sayısız olumsuz davranışlarla yetiştiği günümüz teknoloji çağında, evladını daha dördünde elinden tutup Kur’an eğitimi veren hocalara götürecek, onları Kur’an’ın nuru ile yetiştirecek Zeyd’in annesi gibi annelere ihtiyaç vardır. Zeka ve aklını Kur’an’a verip hıfzına Kur’an’ın ayetlerini yerleştirecek, okuyacak, okutacak, ihya olup ihya edecek Zeyd gibi evlatlara ihtiyaç vardır. O vazifeyi Resulullah’ın emaneti bilip hakkını vermeye çalışacak hocalara ihtiyaç vardır.

Yirmi Haziran’dan itibaren yaz Kur’an kursları için camilerde kayıtlar başlayacak, yirmi yedi Haziran’da fiili olarak kurslar faaliyetlerine başlayacaklar. Şehir, köy, mezra, memleketin her köşesinde caminin, mescidin olduğu her yerde, Kur’an dersi verilecek. Yeni başlayanlara elif, be, te… okutulacak. Akaid, ibadet, siyer, ahlak ve benzeri dersler verilecek. Etkinlikler yapılacak. Camiler şenlenecek, sokaklar şenlenecek, gönüller şenlenecek, evler şenlenecek, Zeyd’ler yetişecek inşAllah.

Gönlüm, gönüllerimiz öyle istiyor ki senenin her vakti her daim camilerimizdeki bu yaz Kur’an kursu hareketliliği sürsün. Camiler de hep çocuk sesleri, okudukları Kur’an ve ilahi sesleri yankılansın. Daha küçükten dilleri, gönülleri Allah desin. İnançları sağlam, ibadetleri düzgün, ahlakları mükemmel Resulullah’ın izinde ve rehberliğinde bir nesil yetişsin.

Allah’ım camilerimizi, evlerimizi ve gönüllerimizi Kur’an ile nurlandır. Çocuklarımızı Resullahın ahlakıyla ahlaklandır. Amin.