• DOLAR 32.322
  • EURO 35.15
  • ALTIN 2292.96
  • ...

Bir hocamız arayıp bir hadisin bir parçası olan bir duanın manasını sordu. Bu sayede ben de yeni bir hadis ve yeni bir dua öğrenmiş oldum. Daha önce bu hadisi okumuş olsam da dikkatimi bu kadar çekmemiş ve bu manada anlamamıştım. Hadisin Arapçası “Allahumme euzu bike minel hevri ba’del kevr” idi. “Hevr”, bozulmak, “kevr” ise düzelmektir. Bir kişinin sarığını tam düzeltip kafasına yerleştirdikten sonra bozulup dağılmasına “kevr” denir. Duanın Türkçe karşılığı, “ Allah’ım düzeldikten sonra bozulmaktan sana sığınırım” manasına geliyorsa da birçok manaya yorumlanabilir.

İman sahibi olduktan sonra küfre dönmek en büyük bozulmadır. Hidayeti bulup dosdoğru yola girdikten sonra yoldan çıkmak, salih amellerin sahibi olduktan sonra bu amelleri kötüleriyle değiştirmek ve güzel ahlak sahibi olduktan sonra kötü ahlaka dönmek düzeldikten sonra bozulmadır.

Namaz kılıyorken, namaz kılmayı terk etmek, cami ve cemaat ehli iken cami ve cemaati terk etmek, nafile namaz ve nafile oruç sahibi iken nafile namaz ve nafile orucu terk etmek düzeldikten sonra bozulmadır.

Bir bayan olarak iyi bir tesettüre sahip iken, beraber gezdiği arkadaştan, izlediği dizi veya sosyal medyada fenomen olan kimi kişilerden etkilenip tesettürünü terk etmek düzeldikten sonra bozulmadır.

İyi bir davetçi ve tebliğci iken, hakkı ve hakikati haykırıyorken, fert fert insanlarla ilgilenip onların hidayetine vesile oluyorken, insanların içinde bulunduğu ahlaki çöküntüyü görmezden gelip kenara çekilmek ve bana ne demek düzeldikten sonra bozulmadır.

İyi bir arkadaş çevresi ve iyi bir camianın içindeyken, nefsi, keyfi ve menfi bir sebepten dolayı bulunduğu hayırlı arkadaş çevresi ve hayırlı camiayı terk etmek düzeldikten sonra bozulmadır.

Tevazu ve nezaket ehli iken, insanlara kol kanat gerip ellerinden tutuyorken, akrabayı gözetip yetimi doyuruyorken, edindiği görev, mal veya makamdan dolayı kibre kapılıp böbürlenmek ve bu hayırlı amelleri terk etmek düzeldikten sonra bozulmadır.

Zekât ve infak ehli iken, misafirler ağırlayıp ikramlarda bulunuyorken, şeytanın ve nefsinin dürtmesi ile fakirlikten korkup cimrileşmek düzeldikten sonra bozulmadır. 

Sapa sağlam bir bedene sahipken, hiçbir hastalığı olmayıp sıhhat ve afiyetteyken, son iki yılın en büyük imtihanlarından biri olan korona hastalığına yakalanıp sağlık, sıhhat ve afiyetini kaybetmek düzeldikten sonra bozulmadır.

Aş, iş, ev ve araba sahibi iken, varlığını kaybedip yoksullaşmak ve muhtaç duruma düşmek ya da memleketinde mamur iken muhacir konumuna düşmek ve yine ev sahibi iken kiracı konumuna düşmek düzeldikten sonra bozulmadır.

Ev bark, çoluk çocuk ve güzel bir ailenin sahibi iken, yolda veya sosyal medyada tanıştığı bir kişinin peşine, nefsani duygularını doyurmak için takılıp kurulu düzenini yıkmak, evli iken ceviz kabuğunu doldurmayacak bir sebepten dolayı boşanmak düzeldikten sonra bozulmadır.

Şüphesiz ki zamanımızın fitneleri çoktur ve imtihan devam etmektir. Önemli olan iyi hal üzere sabredip dosdoğru yolda yürürken bu yoldan sapmamaktır. Gazaba uğramışların veya sapmışların yoluna girmemektir. İman, İslam, salih amel ve güzel ahlak üzere sabredip günah ehli olamamaktır. Can boğaza dayanıncaya kadar haktan, hak için mücadele etmekten vazgeçmemek, ak bir yüz ile Rabbinin huzuruna çıkıp defterini sağından alıp kurtuluşa erenlerden olmaktır. Hz. Resul ile (s.a.s) cennette buluşup havz-ı kevserden içmektir.

“Allah’ım düzeldikten sonra bozulmaktan sana sığınırım” diyor ve sizi Allah’a emanet ediyorum.