• DOLAR 32.521
  • EURO 34.803
  • ALTIN 2423.139
  • ...

TERTİL

“Kur`an`ı tertil ile oku” (Müzemmil:4) buyrulur. Tertil zerk etmek yavaş yavaş okumak ve içini açmak demektir. Tertil küçük ama öldürücü bir zehiri olan bir tür tırtıl ismidir. Bunun gibi Kur`an`ın şifasını damarlara zerk etmek gerekir ki o zehri etkisiz kılsın.

Tertil ve tırtıl aynı köktendir. Peygamber (sav) bir hadisinde; “Benim için tırtıl, sülükten daha sevimlidir” buyurmuştur. Tırtıl, bir kurtçuktur. Yumurtadan çıkan kelebeğin ilk halidir. Sağa-sola hareket edebilmektedir. Tırtıl da bir sağa, bir sola kıvrılarak hareket etmek suretiyle yol alabiliyor. Tırtıl asalak değildir. Bir yere takılmadan, yapışmadan ve en az iki tarafa kıvrılarak hareket edebiliyor. Bu hareketi ağır da olsa bir mesafe almasını sağlıyor. Tırtıl, çok hafif olan kelebeğin ilk halidir. İşte bunun gibi Kur`an tertil ile ipeksi bir okunuşla, ipek dokur gibi okunmalıdır.

TEDBİR

“Onlar Kur`an`ı tedebbür etmiyorlar mı? Yoksa kalplerinin üzerinde kilitleri mi var?” (Muhammed:24) buyrulur. Tedebbür, tedbirden gelir. Tedbir de önün zıddı olarak arka manasındaki dübürden gelir. Tedbir daha çok arka tarafla alakalıdır. Zira insan ön konusunda daha emindir. Ama arkasını sağlama almak ister. Kur`an`ı arkasına atan kimsenin tedbiri zayıftır. Kendisini tehlikeye atmış olmaktadır. Ama her kim arkasını Kur`an`a yaslarsa emin olur. Bu nedenle Kur`an`ı arkaya atmamak lazım bilakis arkayı Kur`an`a atmak gerekir.

Kur`an`a yaslanan insanın ön tarafı kıbleye döner. Kıble öpücük demektir. Arkasını Kur`an`a dayanan kimseye her şey yüz verir. Her şey adeta onu kıble edinir. Kur`an`a tedebbür eden kimsenin gömleği dünyaya ve kötülüğe yüz vermediği için arkadan yırtılır. İstikbali sağlam ikbali parlak olur.