• DOLAR 32.545
  • EURO 34.859
  • ALTIN 2476.872
  • ...

Bismillahirrahmanirrahim.

And olsun ki kişinin rabbini ve onun sonsuz rahmetini idrak etmesi kendisinin de aczini itiraf etmesi üstün kuvvet ve kudret sahibi olan Allah cc a hürmet ve yakınlığını bilip bu yakınlık ile iletişime geçebileceği en güzel iklim RAHMET İKLİMİ olan Hac ve Hacc`ın menasiklerinin uygulandığı zaman ve mekânlardır.

Bu zaman ve mekânlarda kişinin kendini tanıdığı ve mutluluğunun doruğa ulaştığı bu hal ve kazanım üzerinde durulup çalışılır ise toplumsal düzenin kurulmasına hizmet eden bir kişilik kazandırır.

Hac menasiklerinin taşıdığı hikmetler anlaşılır ve bu hikmetler özetlenebilir, Hac`daki kardeşlik duyguları canlı tutulabilirse yeryüzünün en büyük cemaati olan "ümmet" harekete geçirilebilir. Dünyanın her yerinde basit ihtilaflar ile birbirinden uzak duran Müslümanları Kâbe de olduğu gibi tekbir yöne yönelen ve olması gereken "ümmet" halini alabiliriz. Neden olmasın!

Kutsal zaman ve mekân inancı Hac ibadeti ile bizlere Allah cc tarafından yerleştirilen bir hakikattir Kur'an-ı Kerîm bazı zaman ve mekânlara yemin etmiştir örnek olarak (Asr`a ve Eminbelde'ye) ettiği gibi.

Hac ibadetine saygınlık ve kudsiyet kazandıran asıl olay özel mekânlar üzerinden ALLAH cc a yürümek ve yönelmektir.

 

Hacc'ın tarihi boyutu ise inanan bir kimsenin tarih sahnesinde kendini de bir rol üstlenen kişi olarak görüp sorumluluğun nasıl rahmete tecelli edildiğini bizzatihi müşahede edebilir.

Şöyle ki;
İslam peygamberinin ve arkadaşlarının tevhid ve adaleti hâkim kılma mücadelesi verdiklerini ve bu mücadeleyi içinde bulunduğu bu mekânlarda verdiklerini bu mücadele sürecinde birçok acı ve işkencelerin çekildiğini çekilen işkencelerin, eziyetlerin boyutu bir film şeridi gibi kişinin gözünde canlanması kişiye çok farklı bir dinamiklik kazandırır.

Dolayısıyla kendi dinine daha üst düzeyde hizmet etme ve sahiplenme şuuru verir.

Allaha emanet olunuz.