• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...

ABD ve tetikçisi konumunda olan YPG/PKK`nin başlatmış oldukları Rakka operasyonunda sessizce ölen sivillerden kimse söz etmiyor. Geçmişte IŞİD algısının sağlamış olduğu “toplumsal hafıza” nedeniyle orada ölen sivillerden kimse söz etmiyor. Ramazan ayında ve mübarek günlerinde bu operasyonun olması ise farklı bir boyutta değerlendirmemize sebebiyet veriyor. Zira operasyonu başlatan iki zihniyet de kutsiyetlerden yoksun yaşıyorlar. Bu konuda ABD`nin karnesi göz önündedir. Onunla beraber hareket eden YPG/PKK ise geçen seneki Ramazan`dan hatırlayacağımız gibi Türkiye`de sivillerin arasında sayısız bombalar patlattılar ve onlarca sivilin katledilmesine sebebiyet vermişti. Bunun için diyebiliriz ki kutsiyetleri olmayan yapılardan “Ramazan ayı” gibi bir değerden söz etmek pek de mantıklı değildir.

Fakat burada önemli olan Müslümanların görmesi gereken oyunun oynatıcılarını görmek ve ona göre pozisyon almaktır. IŞİD`in önünü açan ve onu konumlandıran güçler şimdi de “IŞİD operasyonu” adı altında alanlar elde etmek istiyorlar. Daha önceleri kaybettikleri alanları yeniden ele geçirmek adına IŞİD algısını tüm dünyada “haklı operasyon gerekçesi” olarak doğurdular. İslam coğrafyasında oluşan fay hatlarını daha da derinleştirmek ve onun üzerinden çıkar devşirmek adına IŞİD`in doğuşu/doğuruluşu, bu güçler için en büyük sermayeydi. Bunun üzerinden gelişen olayların son halkasını şu günlerde Rakka operasyonuyla ölen sivil insanlarla görüyoruz.

Peki, ABD`nin PYD`yle operasyon ısrarı ne içindi? Eğer PYD dışında başka bir güç ve ya devletle müdahale etmiş olsaydı, IŞİD temizlendikten sonra, yönetim oranın yerli halkına bırakılacaktı. Bu yerli güç kimin elinde kalsaydı ABD için kesin teslimiyet sağlamayabilirdi. Fakat bu, bugün bütün varlığıyla kendini ABD`ye satmış bir PYD`yle bu operasyonu gerçekleştirmesinin ana sebebidir. Girdiği yerde etnik temizlik yapan ve kendisi dışında herkesi tasfiye eden PYD`nin ABD`ye kazancı iki yönlüdür. Birincisi; Rakka`daki petrol kontrolünün kendine geçeceğidir. Diğeri ise; kendinden başka kimseyi kabul etmeyen bu yapıyla fay hatlarını daha da derinleştirmesidir. Oranın Arap yerlileri YPG`ye teslim edilecek ve muhtemelen birçok kişi oradan göç etmek zorunda kalacaktır. Bu da oranın yerli Arap halkında daha fazla bir düşmanlığı doğuracaktır.

Bugün sessizce Rakka operasyonunda ölen sivilleri kimse dillendirmiyorsa bu oyunu tam okuyamamadan kaynaklanıyor. Sanki buranın sivillerinden söz edilse, IŞİD damgasını yiyecek gibi bir pozisyon sahada gözüküyor. Oysa bu katliamları dillendirmek ve ABD`nin oynadığı oyunu ifşa etmek bütün Müslümanların görevidir. “Töhmet altında kalacağım” korkusuyla gerçekleri söylemekten imtina etmek bir Müslüman`a yakışmaz… Evet, bugün IŞİD adı altında öldürülen yüzlerce masum insan söz konusudur. Ve bu, ramazan ayı gibi mukaddes bir ayda yapılıyor. Büyük şeytan ABD`nin her hamlesi, İslam âlemini birleştireceğine, onları daha da ayrışmaya itiyor… Bugün, bütün İslam devletlerinin, teferruatlara takılmadan ve kınamalara bakmadan birleşmelerinin tek çıkar yol olduğu gerçeğine inanmak zorunda oldukları bir zaman dilimindeyiz.