• DOLAR 34.7
  • EURO 36.773
  • ALTIN 2961.89
  • ...

Pazartesi günü okullar açılıyor. İlk zillerin çalmasıyla milyonlarca çocuk sınıfları dolduracak. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 2023-2024 Eğitim ve Öğretim Yılı Çalışma Takvimi'ne göre ilk ara tatil 13-17 Kasım tarihleri arasında olacak. 22 Ocak Cuma günü yarıyıl tatiline çıkılacak. 5 Şubat'ta da ikinci dönem başlayacak. Bahar döneminde yapılacak ikinci ara tatilin tarihi ise, 8-12 Nisan arası olarak belirlendi.

Buna göre hem çocuklarımızı hem de ailelerimizi yoğun bir eğitim-öğretim ve sorumluluk dönemi bekliyor. Aileler de adeta ‘okullu’ oluyor. Özellikle bir hanede okula yeni başlayan öğrenciler varsa eğer, evin yaşam takvimi çocuğun okul durumuna göre şekilleniyor.

Okulların başlamasıyla birlikte zamanın büyük bir kısmını dışarıda geçirecek çocuklarla ilgili ailelerin sorumluluğu da artacaktır. Bu yükümlülük üç yönlü olacaktır.

Bunlardan birincisi, önemli bir zamanı dışarıda geçirecek olan çocukların sağlık durumlarını gözetmekle birlikte onların sağlığına olumlu veya olumsuz etki edebilecek yiyecek-içecek menülerini takip etmek suretiyle, çocuklarını zararlı gıdalardan sakındırmaya çalışmak olacaktır.

İkincisi de, çocukların eğitim-öğretim, giyim-kuşam, yiyecek-içecek masraflarını karşılamaya çalışarak onları maddi açıdan yalnız bırakmamaya çalışmaktır. Elbette ki aileler imkanları nispetince buna dikkat etmeli. Ancak imkanları olmayanlara da, imkânı olan hayır sahiplerinin burs vermek suretiyle destek olmaları çok değerlidir.

 Ailelerin üçüncü yükümlülüğü ise, çocukların hayatlarına şekil verecek bütün zararlı davranışlardan, kötü alışkanlıklardan, ahlaki düşüklüklerden onları korumaya çalışarak onların topluma birer faydalı birey olmalarını sağlayacak şekilde hassasiyet göstermeleridir.

Malumunuz özellikle çocuklar karneleri alırken bu belgelerin aynı zamanda ailelerin de karneleri olduğu hep ifade edilir. Çocukların aldığı dereceler, ailelerin çocuğa ilgisi üzerinden değerlendiriliyor. Çocuğun başarısı, ailenin ilgisi oranınca ya yüksek ya da düşük oluyor.

Okullar açılırken diyetisyenler, sağlık uzmanları devreye girer, çocukların sağlıklı beslenmeleri için nelerin yapılması gerektiğini sıralar ki bu güzel bir durumdur.

Öğrencilerin su tüketimindeki ölçüsünden tutun da uyku sürelerine, dengeli beslenmelerinden tutun da hastalıklardan nasıl korunacaklarına kadar açıklamalar yapılır ki bütün bunlar güzel ve olması gereken uyarılardır.

İşin ekonomik yönünü de söylemeye gerek yok; çünkü her aile, çocuklarıyla ilgili elden gelen bütün imkanları seferber eder, onların kendi akranları arasında geride kalmalarına gönülleri razı olmaz. Bütün ekonomik sıkıntılara rağmen ailelerin çocuklar üzerine titremeleri bu şekildedir. İmkanlar dahilinde dışarıdan burslar almaya çalışılır ve öğrencilerin maddi sıkıntıları aşılmaya çalışılır.

Çocukların; dinine, milletine, toplumuna faydalı olacak bireyler olmasına yönelik hassasiyetler de aynı düzeyde olursa şayet, o zaman toplum olarak maksimum düzeyde kâra geçtiğimizin/geçeceğimizin müjdesini verebiliriz.

Çocuğun karnesinin ve dolayısıyla ailelerinin karnelerinin ‘Pekiyi’ olmasını sağlayacak bu üç hususun kesinlikle birlikte değerlendirilmesi gerekmektedir.

Bu üç sacayaktan birinin eksik olması, hele özellikle genelde ihmal edilen çocuğun zararlı ortamlardan korunarak onun dinine ve insanlığa birer faydalı fert olmalarını sağlama konusu ihmal edilirse, o zaman ‘sınıfta kaldık’ demektir.

Kesinlikle şu bilinmeli ki; “Hiçbir baba, çocuğuna güzel ahlaktan daha kıymetli bir miras bırakmamıştır.” (Hadis-i Şerif)

Çocuklarımızı güzel ahlakla büyütecek, onları ulvi değerlerle ilerletecek bir eğitim-öğretim sistemiyle birlikte iyi bir koruma ve kollamaya da ihtiyaç vardır. Bunu -Allah korusun- ıskaladıkça ifsat kaçınılmaz olacaktır.

Geleceğin yöneticilerinin, amirlerinin, memurlarının, söz sahibi bireylerinin sağlıklı eğitim-öğretimden, iyi ahlaktan yoksun olmaları, bütün bir toplumun felaketinin habercisi olacaktır. Allah muhafaza etsin.

Şimdiden hatırlatmış olalım; çocukların dönem sonu alacakları karneler, anne-babaların, ailelerin de karnesi olacaktır.

Bu vesileyle; yeni eğitim-öğretim döneminin başta öğretmenlerimiz ve öğrencilerimiz olmak üzere tüm ailelerimiz, milletimiz için hayırlı olmasını diliyorum. Başarılar temenni ediyorum.