• DOLAR 32.509
  • EURO 34.593
  • ALTIN 2489.483
  • ...

Bugün Kurban bayramı! Bugün sevincin, rahmetin, bereketin günü! Bugün Müslümanların iki büyük bayramlarından biri, Kurban Bayramı! 

Bugün sizi soranınız, el öpeniniz, ziyaret edeniniz çok olsun! Önceki Bayramdan bu yana biriken bütün sorunların, sıkıntıların izalesine vesile olacak tüm güzellikler, sevinçler sizin olsun!

Hac farizasını yerine getirmek için Ka’be-i Muazzama’da bulunan bütün Müslümanların ibadetleri makbul, hacları mebrur olsun!

Farklı coğrafyalardan oraya akın ederek, mahşeri mekânda buluşan Müslümanların gönüllerini Yüce Allah birleştirsin, Ümmet olma bilincini bahşeylesin! Allah Teâlâ kesilen kurbanları, takvanın nişanesi kabul ederek, cennet yollarını müyesser eylesin!

Kurban ve Kurban eti denince tabi ki 6-8 Ekim olaylarında şehit edilen Yasin Börü ve arkadaşlarını anmadan geçmek büyük eksiklik olur.

2014 yılının Ekim ayında yani o yılın Kurban Bayramında fakir ve muhtaçlara kurban eti dağıtan Mümin gençler, büyük bir vandallık ve hoyratlıkla saldırıya uğradı. Gençler ellerinde Kurban eti poşetleriyle girdikleri evlerde, Kürdistan’ın yüz karası vampirleri tarafından etrafları sarılarak vahşi yöntemlerin birçok çeşidiyle katledildiler.

Bu kutlu zamanda yine mukaddes topraklarda arınmaya çalışan Müminlerin şeytan taşlamaları akla gelirken, şeytanın yerli işbirlikçileri Diyarbakır’da, Batman’da, Bingöl’e ve diğer şehirlerimizde adeta zincirlerini yırtmış, sokak-caddeleri viran etmişlerdi.

Bu saldırılar olurken bunlara karşı koyma görevleri olanlar da ortalıkta yoktu. Adeta itler salınmış, taşlar bağlanmıştı. İş yerleri, parti teşkilatları saldırıya uğruyor, ateşe veriliyor, ama güvenlik güçleri dahil izan sahibi diye düşünülen herkes köşesine sinmiş, bana dokunmayan yılan bin yıl yaşasın zilletini yaşıyordu.

Elbette ki Kurban denince Halilullah Hz. İbrahim ve birçok dersi aktaran onun Hacerî ve İsmailî hatırlara geliyor. Onların hayatında tevekkülün, teslimiyetin ve adanmışlığın zirvesi görülmüştü. Burada temel parola, ‘Allah’ın emriyse, olur/olsun’dur. Burada haykırılan söz, lebbeyke Allahumme lebbeyk’tir.

Burada, Hacer ve oğlu İsmail’i susuz, ağaçsız, kimsesiz, tenha bir vadiye bırakan tevekkül ve teslimiyetin timsali bir Hz. İbrahim, ‘Rabbin emrettiyse, olur’ diyen muti, teslim bir Hacer ve yine ‘Allah’ın emrettiğini yap babacığım’ diyerek boynunu bıçağa uzatan adanmışlığın timsali bir İsmail var!

Bu nasıl bir tevekkül, bu nasıl bir teslimiyet ve bu nasıl bir adanmışlıktır Allah’ım! Önce karşılaştığı taştan/tahtadan putları kıran Hz. İbrahim, şimdi de oğlu İsmail ve İsmail’in annesi Hacer ile ilgili içindeki bütün ağyarı tek tek yok ediyordu.

‘Ben müşriklerden değilim’ diyerek putları yere seren Hz. İbrahim, ateşe atılmakla imtihan olunca da tevekkül ve teslimiyetin zirvesini yaşamıştı. ‘Allah emrettiyse olur, olmalı’ diyen Hz. İbrahim, insanlık tarihinin unutulmazı, Ulü’l Azm’ın ikincisi, Yüce Allah’ın Halili, insanların imamı oldu. Hz. İsmail ile birlikte temellerini yükselttikleri Ka’be-i Muazzama, bütün Ümmetin aşkla, iştiyakla teveccüh ettikleri ziyaretgâh oldu!

Hz. İbrahim, Hz. Hacer ve oğulları Hz. İsmail (Allah’ın selamı üzerlerine olsun), Allah için olunca, Allah’ın emri olunca, nelerden vazgeçilmesi gerektiğini insanlığa öğretiyordu. Onlar, ‘vazgeçince’ hangi güzelliklerin insanlığı bulacağının dersini verdiler.

Hz. Hacer’in kurak topraklarda evladı İsmail için gerçekleştirdiği koşuşturmanın aynısını bütün Mümin ve Mümineler için ibadet sayan Kadir-i Mutlak Yüce Allah, bebek yaşta bütün Ümmete zemzemi hediyeye vesile olan İsmail’e de adanmışlık ruhunu ihsan eylemişti. Kendisini Allah’a kurban etmek isteyen babasına ‘emredileni yap’ diyecek kadar teslim olmuş ve adanmıştı İsmail!

Bugün Âl-i İbrahim’in takipçisi, Ümmetin iftihar vesilesi kahramanları görünce yine İnne'l-hamde ve'nni'mete leke ve'l-mülk, diyoruz.

İsmail’in yerine kurban edilen koç’u temsilen, bugün kurban edilen adakların etlerini dağıtırken kurban oldu Yasin Börü, Hasan Gökgöz, Hüseyin Dakak ve Riyad Güneş! Yine aynı kurban günlerinde şehit edildiler, Turan Yavaş ve Cumali Güneş.

Aradan asırlar, bin yıllar geçmiş olsa da hala İbrahimler, Hacerler, İsmailler ayakta ve canları pahasına Rablerine ‘Lebbeyk Allahumme Lebbeyk’ ‘Emrin olur’ diyerek gayret ediyorlar.

Günümüz İbrahimlerin, İsmaillerin, Hacerlerin bayramları mübarek olsun, ibadetleri, kurbanları makbul olsun, hacları mebrur olsun!

Yasinlerin ve diğer tüm şehitlerin ruhları şad, mekânları cennet olsun!

Kurban Bayramınız, Kurban Bayramımız mübarek olsun!