• DOLAR 32.514
  • EURO 34.628
  • ALTIN 2500.346
  • ...

Bir zamanlar coğrafyacıların Mutlu Arabistan diye adlandırdıkları Yemen, maalesef bugün yokluk, yoksulluk ve açlıkla pençeleşiyor. Yemen, adını Mekke’ye olan konumu itibariyle almıştır. Sağda olan, sağda kalan… Mekke’den yani Kâbe’den Doğu’ya bakıldığında sağda kalan coğrafyanın adıdır, Yemen!

Yemen’in kuzeyinden Suudi Arabistan, doğusunda Umman olmak üzere iki tane komşusu vardır. ‘Mutlu Arabistan’ Yemen, Güneyinde Aden Körfezi ve Arap Denizi ile Batısında Kızıldeniz ile çevrilidir. Petrol, balık, kaya tuzu, mermer, kömür, altın, kurşun, nikel, bakır ve Batıdaki verimli araziler Yemen’in başlıca doğal kaynaklarıdır.

Peygamber aşığı Üveys el-Karani’nin memleketi Yemen, maalesef bugün amansız bir savaş ve kargaşanın kucağında can çekişiyor. Yüz binden fazla insanın hayatını kaybettiği savaşta halkın yüzde 80'i yardıma ve desteğe muhtaç… Kıtlık ve salgın koşulları sebebiyle Yemen'deki bilanço her geçen gün daha da ağırlaşıyor.

Yedi sekiz yılı bulan savaş ve kargaşanın faturası çok ağır oldu. Birleşmiş Milletler (BM), Yemen'deki kronik acil durumun ve kıtlığın önlenmesi için gereken 4,3 milyar dolarlık yardım çağrısına, gereken desteğin alınamadığını ifade etti. BM, Yemen'de fon sıkıntısı nedeniyle son aylarda hayat kurtaran insani yardım programlarının üçte ikisini kesmek zorunda kaldı. Böylece BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in ifade ettiği gibi, her 3 Yemenliden 2'si yani 20 milyon kadın, erkek ve çocuk aşırı derecede yoksulluk ve açlık ile pençeleşmeye devam edecektir.

Hiçbir yerde savaş ve kargaşa olsun istenmez, ama bir taraftaki savaş mağdurlarının af buyurun köpekleri bile düşünülüyorken ve onlar için devasa organizasyonlarla mama desteği veriliyorken, öte tarafta açlıktan bir deri bir kemik haline gelen çocukların, gençlerin, kadın ve erkeklerin hesabını kim, nasıl verecek?!

Yemenle ilgili insanlık duyarsızlıktan can çekişirken, yanı başında şatafat içerisinde insanî bütün melekelerini kaybetmiş yaratıklar bunun hesabını nasıl verecek?!

Batı’nın adalet ve eşitlik imtihanında debelendiği bir zamanda kim onların ‘herkes için insan hakkı’ ve ‘kişinin yaşam hakkı’ türünden süslü propagandalarına artık inanacak?!

Garip değil mi?! Koca coğrafyanın ortasında bütün zenginliklere sahip bir ülkeye ‘birbirlerini öldürsünler’ diye her türlü silah ve teçhizat sokulurken ekmek, su, giysi, gıda sokulamıyor?! Bütün etraftaki zengin ülkelere rağmen onları doyuracak kadar ekmek bulunamıyor, ilaç tedariki sağlanamıyor?! Bu nasıl bir dünya, bu nasıl bir insanlık, bu nasıl bir savaş, bu nasıl bir sadistlik?!

Yemen’in bu hale gelmesinde etkisi olan ecnebi ülkeler, görevlerini yapıyor, çünkü onlar İslam ülkelerine düşmanlığı hedef edinmişlerdir. Onlar dışında savaşta dahli olan Müslüman ülkelerin yöneticilerinin elbette ki vebali ağırdır. Bunun hesabını bu dünyada vermezlerse de kesinlikle ukbada hesaptan kaçamayacaklardır.

Şu an belki pek basında yer almıyor olabilir, ancak Yemen, gıda ve temiz suya ulaşmada dünyanın en mahrum ve mağdur ülkesi artık! Devletler, yardım kuruluşları, hayır kurumları Yemen’e karşı biraz daha hassasiyet, biraz daha empati, biraz daha yardım lütfen!

Yemen’de ölen insanlıktır! Yemen’de yerlerde sürünen insanlık onurudur! Ne olur yeniden sahip çıkarak insanlığı ve insanlık onurunu kurtarmanın gayreti içerisinde olalım! Çünkü bugün de ah o Yemen’dir, Yemen’de olup bitendir yürekleri yakan!

Selam ve dua ile.