• DOLAR 32.329
  • EURO 35.092
  • ALTIN 2295.738
  • ...
SON DAKİKA

“Ey inananlar! Cuma günü namaz için çağrıldığınız zaman, Allah'ı anmaya koşun, alışverişi bırakın. Eğer bilirseniz, bu sizin için daha hayırlıdır.” (Cuma: 9)

Cuma ismi bilinenin aksine müzekker değil müennestir. Cuma dişi bir isimdir. Çünkü; derler, toplar. Bir araya getirir. Dağınıklığa son verir. Cami ise erkek ismidir.

İnsanlar Cuma için camide toplanır. Camiye, cumaya giderler. Bu hem ibadet hem de muhabbettir. Zaten salatın kendisi de mana itibariyle hem ibadet hem de muhabbettir. Fakat birileri en sağlam en güçlü en güzel birlikteliklerden olan cami ile cumanın aşkından muhabbetinden nefret ediyor. Bu nedenle canice, zalimce, alçakça bu aşka saldırıyorlar. Bu aşkı katletmeye çalışıyorlar. En sağlam aşk Cami ile Cumanın aşkıdır. Zira Müslümanlar ne kadar sorun yaşasa da ne kadar kendilerini ihmal etseler de büyük çoğunluğu Cuma günü aşkla camiye gidiyor. Aşkla cumaya varıyor.

“Namaz kılındıktan sonra yeryüzüne dağılın ve Allah'ın lütfunu isteyin…”(Cuma:10 ) işte Cuma böyle disipline ediyor aşktan sonra bereketli hayırlı özgürlüğü veriyor. Ayette Yeryüzünde “neşriyat olun” buyruluyor. Yani dağılın ve ihya olun, dirilin ve diriltin. Çünkü neşriyat yayındır dirilmedir. Yani Cami ile Cumanın aşkını yayın o aşkın muhabbetiyle de hayat verin. Bereket verin. Öyle ki hayırlı nesiller ortaya çıksın. Yeryüzüne dağılın Cuma ile Caminin aşkını yere aşılayın yeryüzüne ekin. Allah`ı zikredin. Onun zikriyle aşkınız nam salsın neşv ü nema bulsun.

Neşriyat aynı zamanda güzel kokudur. Muhabbet, güzel koku olmadan olur mu? Peygamber (sav) "Bana dünyanızdan koku ve kadın sevdirildi. Gözümün nuru ise namazdır." (Nesai) buyurarak nasıl kadını, güzel kokuyu ve namazı birleştirdi. İşte böyle siz de o güzel kokuyu yayacaksınız neşredeceksiniz. Bir güzel hava estireceksiniz. Ama katiller bugün buna izin vermedi. Daha önce şahit olduğumuz vahşetlere bugün maalesef Mısır`da şahit olduk. Aslında hedef şu veya bu değildir. Hedef, Müslümanların temiz halis Cuma ile Caminin aşkıdır. Aşka kastetmek aynı zamanda namus meselesidir. Leyla ile Mecnun, Kerem ile Aslı, Mem u Zin, Ferhat ile Şirin ve daha başka aşkların ismi çoktur. Ama bu aşkların hiç birisi Cuma ile Caminin aşkı kadar derleyici olmadı. Hiç biri bu kadar net kesin ve üstelik tekrar eden bir visale bir kavuşmaya şahit olmadı. Evet, bütün Müslümanlar bugün bir kez daha öğrenmiş oldular ki ölümsüz aşklarından en güzel ve en önemli aşklarından birisi de Cami ile Cumanın aşkıdır. Kastedenler işte bu aşka kastetmiştir. Ama bilinmelidir ki bu aşk ilelebet devam edecektir. Her zaman ürün verecek neşrolacaktır. Her zaman visalle sonuçlanacak ve güzel nesiller verecektir. Buna kastedenler beko olarak bilmem ne olarak lanetlenecektir.