• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...

Sosyal medya platformları farklı amaçlarla kullanılabiliyor, biz hepsini tek tek ele almayacağız, twitter özelinde meseleyi değerlendireceğiz.

Twitter, kuş dili anlamındadır; bu platformu tasarlayanlar insanların kuş misali farklı sesler ve nâmeler çıkararak rahatlayacağını bununla da bu gök kubbede güzel enstrümanlar oluşturmayı hedeflemişler midir? Bilinmez. Gerçek şu ki insanlar içlerini döktü mü kuş gibi hafifliyor. Ayrıca kuşlar; uçabildikleri yeryüzünde çizilen sınırları, ortaya konulan engelleri takmazlar. Bu nedenle kuşlar rahat ve özgürdürler. İnsanlar da kuşların sesinden hiç rahatsız olmazlar.

Twitteri kuranlar bu varsayımla hareket ettiklerini iddia ediyorlar, herkesi Süleyman'ın kuşu Hüthüt gibi gördüklerini öne sürüyorlar, ancak işin gerçeği bu mu çok tartışılır. Bu anlayışla hareket ettiğini söyleyen twitter platformu, bakıyoruz yeryüzünün siyasî ve sosyal yapısına müdahil olmaya kalkışıyor. Yani insanlara hem kuş olma fırsatı verip hem de tüylerini yolup siyasî kutuplaşmalara âlet olmalarına sebep oluyor.

Bu durumda twitter kuşa değil tavuğa döner, insanlar da kuş sesi yerine cik cik sesi çıkarır.

Twitter platformu bu açıdan yaman bir çelişki içine düşüyor, hem kendine kuş dili diyor hem de insanlara civciv muamelesi yapıyor.

İnsanlar kendilerini ifade edince rahatlarlar ama rahatlamanın yolu saçmalamak değildir, hele hakaret hiç değildir. Twitter platformu hakaretlere ve saçmalıklara izin veriyorsa kendi ismi ve sözde felsefesi üzerinden herkesi kandırıyor demektir. Çünkü kuşlar kimseye sövmez, hakaret etmez, sadece güzel nağmeler ile dinlendirir. Allah'ın isimlerini kendi usullerince dile getirerek insanlara tesbih etme zevkini ve örnekliğini gösterirler, maşallah sübhanallah dedirtirek eşlik ettirirler.

İnsanlar bu kültüre ve edebe ulaşmadan bu tür platformlar istismar edilmeye müsaittir.

Yasal düzenlemeler hüthütler için bir şey ifade etmez, onlar yine gitmeleri gereken yere giderek mülkün sultanına haber getirirler. Cinleri ve şeytanları kontrol eden Süleyman bile Hüthüd’ün twettine engel olmadı/olamadı, demek ki meselenin hakikati farklıdır. Tavuk olduğu halde uçmaya çalışanlar hem tweeter platformu yetkilileri hem de otorite tarafından denetlenmelidir.

Bu tür platformların denetimsiz olması doğru değildir, herkesin uçmasına izin vermek doğal ve mantıklı değildir, çünkü bazıları uçmuyor, sadece bir uçta konumlanarak diğer uçtakileri tahrik ediyor, bu da uçmak değildir. Unutmamak gerekir ki uçmak uçlardan kurtulmak demektir, fakat bakıyoruz kullanıcıların önemli bir kısmı uçlarda konumlanıyor.

Kanunî düzenlemelerle hüthüt misali düşüncelerin kanatlarına gem vurulamaz ama tavuklara da hüthüt muamelesi yapılamaz. Bu açıdan hem platformun kendisini ıslah etmesi hem de otoritenin, denetimin sınırlarını makul ve objektif düzeyde tutması gerekir; aksi takdirde twitter kuş mantığı felsefesini kendi emellerine alet etmiş olur, bu durumda twitter tavuk kümesine döner. Kanunlar da eğer düşüncenin kanadına engel olmaya kalkarsa bunu başaramaz, otoritenin kılıcı Hüthüt'ün kanat çırpınışları karşısında körelir.