• DOLAR 32.397
  • EURO 35.097
  • ALTIN 2326.303
  • ...

Hareket, yer değiştirime, devinim demektir. Harekât, hareketin çoğuludur ve operasyon anlamındadır.

Tahrik ise bir kimseyi, kötü bir iş yapması için harekete geçirme, kışkırtma, hareket ettirme, kımıldatma gibi anlamlara gelir.

“Dilini hareketlendirme, onu biz derler toplarız.”(Kıyame:16) buyrulur. Kur’an’da hareket lafzı sadece dille alakalı olarak geçer. Çünkü dil tahrik eder. Dilin tahrik etme gücü, olumlu veya olumsuz her durumda çok fazladır. Bu nedenle harekât sahada tahrik ise dillerde, medyada ve diğer alanlarda söz konusudur.

Harekât, hareketin çoğuludur. Ama harekât, bilinçli planlı hareketlerin toplamıdır. Sürekli hareket etmek, çok hareketli olmak, harekât vasfını taşımıyor.

Birey hareket eder. Toplum ve ordu ise harekât düzenler. Ordular hükmettikleri gücü sevk ve idare edebildikleri, düzenli ve uyumlu şekilde hareket ettirebildikleri ölçüde güçlüdürler.

Bir harekâtın seyri, doğrudan tahrik durumuna bağlıdır. Çoğu zaman harekât dilin tahriklerine göre seyir kazanır. Dil iyi, güzel, hoş duyguları harekete geçirdiğinde harekât olumlu seyreder ve öyle sonuçlanır. Aksi olarak dil kötü, kışkırtıcı tahriklerde bulunduğunda harekât olumsuz seyreder ve istenen şekilde sonuçlanmaz.

Harekât, sakinliğin zıddıdır. Bir yerde bir harekât varsa mutlaka bir huzursuzluk tedirginlik olur. Hani bunu en aza indirmek mümkündür ama sıfırlamak mümkün değildir. Fakat asıl sıkıntılar harekâtın bu etkilerinin sonucunda değil tahrikler sonucunda oluyor. Bu nedenle azami derecede dikkat etmek gerekir.

Bir yerde harekât sırf tahrikler sonucunda yapıldığında bunun istenmeyen sonuçları olabiliyor. Aynı şekilde harekât icra edilirken yol açacağı tahrikler veya bunu kullanarak tahrikte bulunacak olanlar hesaba katılmalıdır.  

Türkiye, Fırat’ın doğusunda bir harekât icra ediyor. Bunun icra edilmesinde belli oranda tahrikler rol oynamış olabilir. Ama daha önemlisi harekâtın tahrik edici olması için de bazı çevreler her fırsatı değerlendiriyor.

Arap Birliği’nin Fırat’ın doğusu ile ilgili harekâtından dolayı Türkiye’yi kınamasını birileri hemen bir tahrik aracı olarak kullanıyor. Bu zevat İslam âleminden herhangi bir ülkenin harekâta tepki göstermesini dört gözle bekliyor. Çünkü bu zevat bunu İslam âleminden kopuş için kullanıyor. KKTC Başkanı Mustafa Akıncı harekâtı eleştirince bunların bütün tahrikleri suya düştü.

Amerikan Başkanı Trump, her paylaşımında harekâtı tahrik etme aracı olarak kullanıyor. “Türkler Kürtlerle arasında yüzyıllardır süren bir savaş” Türklerle Kürtler birbirilerinden nefret ediyor” “Türkler yemeğe gider gibi Kürtleri öldürmek için hareket ediyor” türü sözleri bu manada harekâtı tahrik aracı olarak kullanmayı hedefliyor. Ve maalesef buna karşı dünyaya gereken gerçekçi ve samimi adımlar hızlıca atılmıyor.