• DOLAR 32.645
  • EURO 34.856
  • ALTIN 2495.949
  • ...

Futboldan sonra en ilgi çeken top oyunu basketboldur. Basketbolun bir ismi de “sele-sepet” oyunudur. Hani top seleye-sepete atılınca sayı oluyor.

Sele, yayvan ve altı açık sepettir. Yani oraya atılan top orada kalmamalıdır. Yoksa oyun nasıl oynansın. Dünya hayatında herkes topun kendi selesinde kalmasını istiyor. Ama oyunun kuralı bu değildir.

Basketbolun birçok kuralı vardır. Bunlardan en ilginci “steps” diye adlandırılan “hatalı yürüme” kuralıdır. Bu kurala göre oyuncu topu yere vurmadan hareket edemez. Yani hareket ederken topu yere vurmak zorundadır. Ayrıca topu ancak belli bir süre, birkaç saniye elinde tutabilir. Daha fazla tutarsa steps olur ve top rakibe geçer.

Hatalı yürüme-Steps kuralı neden vardır?

Çünkü bazı açıkgöz, hazırcı tipler vardır. Mücadele etmeden rekabet koşulları olmadan topu kucakladıkları gibi aradan sıyrılmaya çalışır. Ama bu kural ihlalidir. Asıl olan topu yere vurarak, mücadele ederek hakkıyla aradan sıyrılmaktır.

Steps, futboldaki ofsayt kuralına benziyor. Hani orda da oyuncu mücadele etmeden rakip kalenin dibinde bekleyerek gelen topu gole çeviriyor ya burada da oyuncu mücadele etmeden kimseye topu kapma şansı vermeden sıvışıp topu baskete atıyor.

Hak Teâlâ birçok ayette “Şeytanın adımlarına uymayın”(Nur:21) buyurur. Şeytanın adımlarına uyarsanız oyunda hatalı yürüme-steps olur.

Şeytan, “dünyanın topunu hep elinizde tutun” diye size telkinde bulunur. Ama böyle yaparsanız top rakibe geçer belki toptan oyunu kaybedersiniz. O halde sahip olunan dünyanın topunu fazla elde tutmamak gerekir. Onunla hareket etmek, onu hareket ettirmek en bereketli ve hayırlı iştir. Böyle olunca oyuncusu, seyircisi herkes haz alır. Yoksa top elde tutulunca, buna tamah edilince oyun duraklar, oyunda ne hareket ne de haz kalır.

Hak Teâlâ “şeytanın adımlarına uymayın” buyurur. Çünkü şeytan dünyanın topunu alıp kaçmanızı, kimseye şans vermemenizi ister. Oysa dünya bir devrandır, tedavülde olan elden ele geçen bir metadır, bir oraya bir buraya gitmelidir(Haşr:7). Ama şeytan “hayır, top hep elinizde kalsın, onu elinizden çıkarmayın, topu yere vurmadan yürüyün. Yoksa topu kaptırırsınız” diyerek sizi aldatır, oyunu kaybetmenize sebep olur.  

Basketbolda kural steps yapmadan topu rakibin sepetine atmaktır. Hayatta da bu kural geçerlidir. Topu rakibin selesine-sepetine atarsın puanı sen alırsın. İnfak hayır bunun için vardır. Onun sepeti dolar ama sayı ve saygı senindir.

Dünyada bencillik, cimrilik herkesin topu kendi sepetinde ya da elinde tutmasını teşvik eder. Ve tabi oyunun kuralı da tadı da böylece bozulmuş oluyor.

Hâsılı, dünya hayatı bir oyundur. Onun da steps kuralı vardır. Ama kim güçlüyse oyunun kuralını kendi keyfine göre değiştiriyor. Oysa oyun oynanırken kural değiştirilmez.

Her şeyi kendi potalarında eritiyorlar. Bu bir insan bile olsa onlar için fark etmez. Onu dünyanın gözü önünde potaya atıp buhar ediyorlar. Ama steps kuralı var. Şeytanın adımlarına uyanlar bedelini öderler. 

Kimse steps yaparak kazandığı sayının kendisine saygınlık kazandıracağını düşünmesin. O hatalı bir sayıdır ve onun aleyhine sayılır.

Herkes bilsin ki dünya hayatındaki oyun basketbol kadar ciddidir ve onda da steps kuralı vardır. Bunu ihlal edenler kesinlikle toptan oyundan düşerler.