• DOLAR 32.381
  • EURO 35.08
  • ALTIN 2325.29
  • ...

Amerika birleşik devletleri Rahip Bronson`u bahane ederek bir süredir Türkiye`yi yaptırımlarla tehdit ediyordu. Dün itibariyle bu konuda ilk adımları da atmış oldu. Daha önce bu bağlamda Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan “Biz Amerika`ya göbeğimizden bağlı değiliz” demişti.

Göbek bağına “sürre” denir. Sürrenin aslı da sır ve sürurdur. Cenin anneye göbek bağıyla bağlıdır. O bağ onun sırrıdır. Zira ceninin anneden saklısı gizlisi yok. Ayrıca o bağ besin kaynağı olduğu için cenine sürurdur, sevinçtir.

Osmanlının, her yıl Hac mevsiminden önce Mekke ve Medine halkının ihtiyaçlarını karşılamak için gönderdiği para ve hediyelere “Sürre-i Hümayun” denirdi. Burada ‘Sürre` göbek bağı anlamındadır. Buna neden “sürre” denilmiştir? “Yani İslam âleminin göbeği orasıdır. dolayasıyla bizim göbek bağımız Mekke ve Medine`dir.” mesajını veriyordu. Nitekim bu sürre kervanlarının uğurlanması da kutsal topraklara varması da ismine uygun olarak büyük bir sürur-sevinç vesilesi oluyordu.

İşte sürre budur. Göbek bağıdır. İnsanın süruru göbek bağına göredir. Göbek bağı zahirden anneden kopar ama anaya bağlı kalır. Anne doğuran ana ise temel olandır. Bu nedenle insan doğduktan sonra annesiyle göbek bağı kesilir ama anasıyla göbek bağı devam eder, etmelidir. İşte bir memleket bir toplum fiziki olarak da manevi olarak da anaya, ana kaynağa göbek bağıyla bağlı olunca daima sağlam ve güçlü olur. Bir memleket ana vatan ise herkes ona sürre ile bağlı olmalıdır. Bir vatan herkese ana ise herkes orada sürur sahibidir demektir. O sürur listesinde yer alarak kendini bulur.

Sürre göbek bağıdır. Sürre insanın sırrı ve sürurdur. İnsan sırrını sakladıkça güzel sırlara sahip oldukça o sır onun yüzüne sürur olarak yansır. Memleket de böyledir. Kendi sırlarına vakıfsa sürur sahibi olur.

İnsanın sırrı yoksa süruru da yoktur. İnsanın sırları yaban ellere hele düşmanlara gidiyorsa zaten orada sürurdan eser kalmaz. 

Dost olmayan yerlerle göbek bağıyla bağlı olmak çok acı bir durumdur. Hem sırlar ele düşer hem de sürurlar yok olur. Bu nedenle göbek bağıyla bağlı olmamak çok kıymetlidir. Yaptırımları boşa çıkarır. En büyük yatırım da budur.

Sürre alayları devam etmelidir. Dirençli ve bilinçli olması için Toplumun her bireyinin bu sürura ortak edilmesi gerekir.

Sürre göbek bağıdır. Göbek bağı ele değil anaya bağlıdır. Bazıları sürrealist yaklaşımlarla aşırı gerçekçi bakış açısıyla işi çok tehlikeli bulabilir. Evet, işin riskleri vardır ama tehlikesi yoktur. Zira en büyük tehlike sırların başkalarına teslim edilmesidir. Bu nedenle “sürrealite”  değil “sürre listesi” önem kazanır. Kim mağdur kim mazlum kim muhtaç kim kayıplarda? Bunu tespit edip listesini yapmak gerekir.

Sürrealite aşırı gerçekçi ve her şeyi sürekli vakıada arar. Ama sürur bazen bir sırdır. Umulmayan yerde çıkar. Bu nedenle sürre listeleri, insanları sevindirecek mutlu edecek listeleri hazırlamak gerekir. İşte o zaman yaptırımlar, sürrealist dayatmalar boşa gider.

Dışarıya karşı direnç iç sürurla doğrudan alakalıdır. Doğrulukta haklılıkta ısrar sürurdur. İşte o zaman göbek bağı ana olana bağlanır. O zaman her şey tali olur teferruat olur. O da ana olana bağlı kalmaya mahkum olur.