• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...

Olağanüstü halin kalkacağı resmen ilan edildi.

Olağan üstü hal kalkacak olağan hale dönülecek. İşin tabiatı budur. Ama burada “ilmi, siyasi, felsefi, idari, iktisadi, içtimai manada normal hal nedir?” Sorusu akla geliyor. 

Olağan üstü hal kalkacak. İyi, hoş, güzel… Peki, olağan halin kriterleri ölçüleri nelerdir.  Bunun üzerine müstakil uzun dopdolu bir kitap yazılabilir. Ama mevcut ahval ve şerait içinde böyle bir şey yapmayacağız. Sadece meyve haline gidip konuyla alakalı birkaç meyve sunmakla yetineceğiz.

Meyve ve sebze halini herkes bilir. Orada çeşit çeşit meyve ve sebze satışa sunulur. Sebze ve meyve hali en olağan haldir. Bir memleket meyve ve sebze haline benzediği ölçüde olağan halde kabul edilir. Zira “hal” durum ve vaziyettir. Herkes haline göre renk, tat ve koku verir. Meyve halinde her meyve kendi yapısına, tadına, tabiatına uygun renkte, kokuda ve şekildedir. Elma yeşilse bilinir ki o ekşidir. Erik kırmızıysa bilinir ki o tatlıdır. Meyve hali varlığın en güzel halidir. Orada renkler güzel ve uyumludur.  Her tat her renk bir aradadır. Herkes dilediği rengi müşahede eder.  Arzuladığı tadı ve kokuyu bulur. Bu nedenle meyve hali varlığın en güzel ve olağan halidir.

Meyve halinde hileli haller çok azdır ama bazen meyveler hilenin ne olduğunu göstermek için hile yaparlar. Limon sarıdır tadı ekşidir. Erik ekşi ise rengi yeşildir. Bu olağan haldir. Ama portakal turuncudur ve tadı ekşi ile tatlının karışımı olmalıdır. Fakat portakal bazen sadece ekşi tadında olur ve bu da onun hilesidir.

Hile ve hal aynı köktendir. Olağan hal, hilenin olmadığı haldir. Her işin ehil kimselere ihale dildiği haldir. Bir yerde hile varsa ihalede fesat varsa o hal anormal haldir. Türkiye`nin olağan üstü halden çıkması yetmez bir de anormal halden çıkması gerekir. Çünkü Türkiye`de sadece olağan üstü hal yok anormal haller de var. Toplum fert, erkek, kız kızan herkeste anormal haller var. Hileli ve kasvetli haller var.

Olağanüstü halden de anormal hallerden kurtulmak gerekir. Bunun için de,

Hile olmayacak

Dürüstlük olacak

Renklilik ve tatlılık olacak

Tatlar bir arada olacak. Bir hal tek başına olduğunda karadır, kasvetli ve heybetlidir. Ama meyve halinde kasvetten karanlıktan eser yok. Orada daha güneş doğmadan bile ortam cıvıl cıvıldır.  Türkiye meyve halini kendine örnek almalıdır. Orada ne olağan üstü hal ne de anormal hal var. Orada renklilik var. Doğal renkler ve tatlar var. Güzel şekiller, güzel kokular var. Uyum ve bereket var.

Olağanüstü hale son anormal hal devam mı?  İşte bunu halletmek gerekir. Şimdi olağanüstü hal kalacak ama kadınlar yine güzel görünmek için makyaj yapmaya devam edecek mi?  Yine güzellikler, renkler, tatlar hileli mi olacak. Şekiller hormonlu mu olacak?

Olağan üstü hal kalksın anormal hal son bulsun. Ülke hormonun olmadığı meyve haline dönsün. Toplum, idare, kadın, aile hileli olmasın. Her şey hakiki veçhiyle görünsün güzellikler hakiki olsun. Medeniyet ve cennet budur.

Cennet bahçe demektir. Onun her çeşit semeresi vardır. Bu nedenle cennettir. Orada meyveler sürpriz yapar ama hile yapmaz.
Ülkede sürpriz haller olsun ama hileli haller olmasın. Kadınlar, erkekler, bireyler, idareciler en güzel ve orijinal haller ortaya koysun. Renkler ve tatlar, şekiller ve tabiatlar uyumlu olsun.

Elhasıl, olağanüstü hal gitsin ülke meyve haline dönsün…

 

Diğer Köşe Yazarları