Mısır hükümeti, sokak köpeklerinin artışıyla ilgili tartışmalar sürerken, başıboş köpek sorununa karşı yeni bir plan hazırladı. Hükümet, barınaklar kurulması, kısırlaştırma ve kuduz aşısı uygulamalarıyla sorunun kontrol altına alınmasını hedefliyor.

Bakanlar Kurulu’nda yapılan toplantıda, ilgili bakanlıklar, yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşları arasında koordinasyon sağlanarak kapsamlı bir mücadele planı üzerinde uzlaşıya varıldığı açıklandı.

Toplantıda, farklı eyaletlerde “shelter” olarak adlandırılan barınakların, aşılama ve kısırlaştırma merkezlerinin kurulmasına yönelik çalışmalar ele alındı. Uygulamanın, “2030 Kuduzsuz Mısır” stratejisi kapsamında yürütüleceği belirtildi.

Eski Veteriner Hekimler Odası Başkan Yardımcısı Şirin Zeki, resmi verilere göre Mısır’daki başıboş köpek sayısının 14 milyonu geçtiğini, gerçek rakamın ise çok daha yüksek olabileceğini söyledi.

Zeki, kısırlaştırma ve aşılama yöntemlerinin yalnızca sınırlı sayıdaki köpek popülasyonlarında etkili olduğunu belirterek, mevcut sayıların kontrol altına alınmasının ciddi maliyet ve altyapı gerektirdiğini ifade etti.

Kısırlaştırmanın başarılı olabilmesi için köpeklerin en az yüzde 70’ine ulaşılması gerektiğini belirten Zeki, bunun için uzman ekipler, cerrahi merkezler ve donanımlı barınaklara ihtiyaç olduğunu söyledi.

Zeki ayrıca sokaklarda rastgele köpek beslenmesinin, hayvanların belirli bölgelerde yoğunlaşmasına ve daha hızlı çoğalmasına yol açtığını belirtti. Bu durumun çevresel dengeyi de bozduğunu ifade eden Zeki, kedilerin azalmasının fare ve kemirgen popülasyonunu artırabileceğini söyledi.

Mısır Hayvan Kurtarma Derneği Başkanı Abdurrahman Yusuf ise sorunun temel nedeninin yeterli kısırlaştırma yapılmaması olduğunu savundu.

Muhabir: Muhammed Mahsum Tuna