Trump’ın geçen Cuma günü geç saatlerde yaptığı açıklamada, Çarşamba gününden itibaren gümrük vergilerini iki katına çıkaracağını duyurması, dolar üzerindeki baskıyı artırdı. Dolar, “Kurtuluş Günü” tarifeleri sonrası %3’e varan, Avrupa’ya yönelik tehdit edilen %50 tarifeler sonrası ise %1,9 oranında haftalık düşüşler yaşamıştı.
Geçen hafta dolar bir miktar toparlanarak %0,3 değer kazanmıştı; bu toparlanma, Avrupa Birliği ile yapılan ticaret görüşmelerinin yeniden rayına oturması ve ABD ticaret mahkemesinin Trump’ın tarifelerinin büyük kısmını yetki aşımı gerekçesiyle engellemesiyle sağlanmıştı. Ancak bir temyiz mahkemesi bir gün sonra tarifeleri yeniden uygulamaya koydu ve Trump yönetimi, mahkemede kaybetmeleri durumunda tarifeleri hayata geçirmek için başka yollar aradıklarını açıkladı.
Piyasalar Nasıl Tepki Verdi?
Dolar, Japon Yeni karşısında %0,3 düşerek 143,57 seviyesine geriledi.
Euro, %0,2 artarak 1,1372 dolara yükseldi.
Sterlin, %0,3 artışla 1,3489 dolardan işlem gördü.
Avustralya doları, %0,3 artarak 0,6454 dolara çıktı.
ABD dolar endeksi ise %0,2 düşerek 99,214 seviyesine geriledi.
Doların son haftalardaki zayıflığı, “Amerika’yı Sat” temasının etkisiyle, hisse senetlerinden Hazine tahvillerine kadar tüm dolar varlıklarının değer kaybıyla birleşti. Bu hafta ise ABD Senatosu’nun Trump’ın 3,8 trilyon dolarlık vergi indirimi ve harcama yasa tasarısını görüşmeye başlaması, bu kaygıları daha da alevlendirdi.




