Siyonist rejim sözde Başbakanlık Basın Ofisi'nden yapılan yazılı açıklamada, siyonist rejimin Somaliland'ı "bağımsız bir ülke olarak" tanıdığı belirtildi.

Katil Netanyahu, sözde Dışişleri Bakanı Gideon Saar ve Somaliland'ın sözde Cumhurbaşkanı Muhammed Abdullahi'nin karşılıklı olarak "tanıma kararını" imzaladıkları ifade edildi.

Açıklamada ayrıca katil Netanyahu ve Abdullahi'nin "tanıma kararı" belgesini imzalarken yaptıkları görüntülü görüşme de paylaşıldı.

Bu karardan dolayı mutlu olduğunu dile getiren katil Netanyahu, Abdullahi'yi ziyaret için siyonist rejime davet etti.

Katil Netanyahu, Somaliland'ın siyonist rejim ile ilişkileri normalleştirmenin yolunu açan "Abraham Anlaşmaları"na katılma talebini de ay sonunda yapılması öngörülen görüşmede ABD Başkanı Donald Trump'a ileteceğini kaydetti.

TÜRKİYE'DEN AÇIKLAMA

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, siyonist rejimin Somaliland Bölgesinin bağımsızlığını tanımasına ilişkin açıklama yaptı.

Dışişleri Sözcüsü Keçeli, siyonist rejimin Somaliland'ın tanımasını katil Netanyahu hükümetinin hukuk dışı eylemlerinin yeni bir örneği olduğunu vurguladı.

Sözcü Keçeli açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

İsrail’in, Somaliland bölgesinin bağımsızlığını tanıdığı yönünde yaptığı açıklama, Netanyahu hükümetinin bölgesel ve küresel düzeyde istikrarsızlık yaratmayı hedefleyen hukuk dışı eylemlerinin yeni bir örneğini teşkil etmiştir.

'SOMALİ'NİN İÇ İŞLERİNE AÇIK BİR MÜDAHALE NİTELİĞİ TAŞIMAKTADIR'

Yayılmacı politikalarını sürdüren ve Filistin Devleti’nin tanınmasını engellemek için her türlü çabayı gösteren siyonist rejimin bu adımı, Somali’nin iç işlerine açık bir müdahale niteliği taşımaktadır.

'TÜRKİYE, SOMALİ HALKININ YANINDA OLMAYI SÜRDÜRECEKTİR'

Somali Federal Cumhuriyeti ve Somaliland bölgesinin geleceğine ilişkin kararlar, tüm Somalililerin iradesini yansıtacak şekilde alınmalıdır.

Afrika Boynuzu’nda barış ve güvenliğe önem veren ve Somali’nin toprak bütünlüğünü kararlılıkla destekleyen Türkiye, Somali halkının yanında olmayı sürdürecektir.

ETİYOPYA VE SOMALİ ARASINDAKİ KRİZ

Somaliland, 1991'de Somali'den tek taraflı olarak ayrıldığını ilan etti ancak uluslararası toplum tarafından bağımsız bir devlet olarak tanınmadı.

Somaliland'ın sözde Cumhurbaşkanı Muhammed AbdullahiSomaliland'ın sözde Cumhurbaşkanı Muhammed Abdullahi

Somali ise Somaliland'ı ülkenin ayrılmaz parçası olarak görüyor ve bölgeyle ilgili tüm uluslararası anlaşmaların yalnızca Mogadişu yönetiminin yetkisinde olduğunu vurguluyor.

Tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Somaliland ile Etiyopya arasında 1 Ocak 2024'te imzalanan mutabakat zaptı, bölgesel tansiyonu artırdı.

İKİ ÜLKE TÜRKİYE'NİN ARABULUCULUĞUNDA MUTABAKATA VARMIŞTI

Etiyopya'nın Somaliland'ı bağımsız bir ülke olarak tanımaya hazırlanması ve Somaliland'ın Etiyopya'ya denize erişim imkanı sağlamayı öngören adımları, Somali yönetiminin sert tepkisine ve diplomatik krize yol açtı.

Arap Birliği, Afrika Birliği, Kenya ve Cibuti'nin krizi aşmaya yönelik girişimleri sonuçsuz kaldı.

Türkiye'nin tarafları Ankara Süreci kapsamında bir araya getirmesiyle tansiyon düşerken, son olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ev sahipliğinde 11 Aralık'ta Ankara'da gerçekleştirilen görüşmelerde, sorunun çözümüne yönelik mutabakata varıldı.

Mutabakata göre, Somali'nin toprak bütünlüğü teyit edilirken, Etiyopya'nın denize erişim taleplerinin her iki tarafın da kazançlı çıkacağı işbirliği sürecine dönüştürülmesi benimsendi.

Kaynak: AA