Japon özel uzay şirketi AstroX, uzaya erişim maliyetlerini önemli ölçüde azaltabilecek yeni bir teknoloji kapsamında, stratosfer tabakasına ulaşan bir balon aracılığıyla roket fırlatma denemesi yapmaya hazırlanıyor.

Şirketin geliştirdiği sistemin, gelecekte küçük uyduların yörüngeye daha düşük maliyetle gönderilmesini mümkün kılması hedefleniyor. Japon haber ajansı Kyodo'nun aktardığına göre, teknolojinin 2030'lu yıllarda ticari olarak kullanılmaya başlanması planlanıyor.

AstroX, bu yöntemin karmaşık yer ekipmanlarına ve geleneksel fırlatma rampalarının bakımına ihtiyaç duymadığı için maliyetleri ciddi ölçüde düşüreceğini belirtiyor.

Plan kapsamında yaklaşık 5 metre uzunluğundaki bir roket, Aralık 2026'da çapı 100 metreyi bulan dev bir balona bağlanarak fırlatılacak. Fırlatma platformu ve destek ekipmanlarını taşıyacak balonun 20 ila 25 kilometre yüksekliğe çıkması, roketin ise ilk test sırasında yaklaşık 100 kilometre irtifaya ulaşması bekleniyor.

Denemenin, Japonya'nın Fukushima eyaleti açıklarındaki okyanus üzerinde gerçekleştirilmesi planlanıyor.

Şirket ayrıca Aralık 2026'daki ana test öncesinde, stratosferde roket motoru çalıştırılması ve çeşitli teknik sistemlerin denenmesini içeren bir dizi ön test gerçekleştirmeyi hedefliyor.

Denemelerin başarılı olması halinde AstroX, bu yöntemle ilk küçük uyduyu 2029 mali yılı içerisinde (31 Mart 2030'da sona erecek dönem) yörüngeye yerleştirmeyi planlıyor. Şirket, 2030'lu yıllarda yıllık yaklaşık 50 uydu fırlatma kapasitesine ulaşmayı amaçlıyor.

Öte yandan Çin, 2022 yılında helyumla doldurulmuş bir balon kullanarak yüksek atmosfer katmanlarından roket fırlatılmasına yönelik ilk başarılı denemeyi gerçekleştirmişti.

Muhabir: Muhammed Mahsum Tuna