Putin, Moskova’nın Donbass üzerindeki kontrolü ile Kiev ile yürütülebilecek olası barış müzakerelerinin birbirine engel teşkil etmediğinin altını çizdi. Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nin ciddi bir personel kriziyle karşı karşıya olduğunu savunan Rusya Devlet Başkanı, Rus askeri birliklerinin sahada neredeyse tüm bölgelerde taarruz pozisyonunda olduğunu kaydetti.

Rus lider, Ukrayna ordusunun mevcudunun son dönemde 100 bin kişi azaldığını, aylık kayıpların 40 bin civarında olduğunu, ayrıca her ay yaklaşık 20 bin askerin firar ettiğini aktardı. Yıl başından bu yana firar edenlerin sayısının 60 bine ulaştığını kaydeden Putin, Rusya’nın son bir ayda 2,4 bin kilometrekarelik alanı kontrol altına aldığını ifade etti.

Putin ayrıca, Rusya, Lugansk’ın tamamını ve Donetsk’in yüzde 85’inden fazlasını kontrol ettiğini, ABD’nin Hindistan’a Moskova ile iş birliği konusunda baskı yapmasının sonuçsuz kalacağını, Avrupa Birliği’nin Ukrayna krizine çözüm için silah tedariki yerine Kiev’i uzlaşmaya ikna etmesi gerektiğini, Ukrayna’nın AB üyeliğine karşı olmadıklarını, ancak AB’nin askeri ittifaka dönüşmemesi gerektiğini ve Gazprom’un Kuzey Akım hattı üzerinden gaz sevkiyatına hazır olduğunu, ancak bunun için Almanya’nın karar vermesi gerektiğini de dile getirdi.

Muhabir: Yakup YÜKSEK