Mayısta bazı sebzelerin fiyatı neredeyse yarıya indi. Gedik Yatırım’ın raporunda sebze fiyatlarındaki iki haneli düşüşler vurgulanarak, mayıs ayında aylık TÜFE’nin %1,55 seviyesinde kalabileceği öngörüsü paylaşıldı.
Bölgedeki savaş, Petrol değerlerini de yükselterek enflasyonu artırmıştı. Mart'ta %1,94 olan aylık TÜFE Nisan'da %4,18 olarak gerçekleşti.
Ortadoğu belirsizliklerinin Mayıs ayında da devam ettiği dönemde, anlaşma iyimserliği petrol fiyatlarının aşırı artmasına mani oldu. Nisandan Mayısa enerji enflasyonu ılımlı kaldı. Yaz aylarının etkisiyle sebze fiyatlarında fark edilir düşüşler göze çarpıyor. Bazı ürünlerde fiyatlar neredeyse yarı yarıya indi.
MAYISIN EN ÇOK İNDİRİM GÖREN ÜRÜNLERİ
Web TÜFE verilerine göre mayısta en fazla ucuzlayan ürünler şöyle:
Çarliston Biber: %-62,85
Sivri Biber: %-59,04
Dolmalık Biber: %-45,85
Patlıcan: %-33,53
Spor Müsabakalarına Giriş Ücreti: %-26,76
Salatalık: %-21,49
Kabak: %-21,04
Pırasa: %-16,29
Kırmızı Turp: %-16,29
Kırmızı Lahana: %-16,29
Karnabahar: %-16,29
Ispanak: %-16,29
Beyaz Lahana: %-16,29
Nane: %-11,02
Domates: %-10,16
MAYIS AYINDA ENFLASYON NE KADAR OLUR?
Artan petrol fiyatlarına rağmen gıda fiyatlarında gözlenen düşüşler, mayıs ayı TÜFE tahminlerinde iyimserliği artırdı. Gedik Yatırım değerlendirmesine göre: “Bizim beklentimiz, mayısta TÜFE’nin aylık %1,55 seviyesinde gerçekleşmesi yönünde. Bu da yıllık enflasyonun yaklaşık %32,4 seviyesinde yatay seyredebileceğine işaret ediyor” tahminine yer verildi.
SEBZEDEKİ İNDİRİM SÜRECEK
Enerji enflasyonunun, benzin ve motorin fiyatlarındaki bir miktar geri çekilmeyle birlikte mayıs ayında hafif de olsa negatif gerçekleşebileceğine dikkat çekilen raporda, “Nisan ayında %3,7 olarak gerçekleşen gıda enflasyonunun ise belirgin şekilde yavaşlamasını bekliyoruz. Sebze fiyatlarındaki çift haneli geri çekilme sayesinde, manşet gıda enflasyonunu %-0,6 civarında öngörüyoruz” denildi.




