Zülküf Er

Aman burnumuz yerde sürünmesin!

26.04.2022 05:00:00 / Zülküf Er

Maşallah bu sene de Ramazan Ayı’nın Rahmet olan evvelini bilahare de mağfiret olan ortasını geride bıraktık. Şimdi ise Cehennemden kurtuluş zamanı…

Ramazan’ın son haftasını, bu son günleri Cehennemden kurtuluş vesilesi olarak idrak edip ona göre amel etmenin önemini idrak etmek için şu hadise tekrardan kulak verelim.

Bu ay, evveli rahmet, ortası mağfiret, sonu cehennemden kurtuluş olan bir aydır. Kim (bu ayda) emri altındakilerin yükünü hafifletirse, Allah onu bağışlar ve cehennemden azad eder.
Bu ayda dört şeyi çok yapınız. Bunların ikisi ile rabbinizi hoşnut edersiniz; ikisinden de zaten uzak kalamazsınız. Rabbinizi hoşnut edecek iki işiniz; lâ ilâhe illallah diyerek Allah’ın birliğine şehâdet etmeniz ve bağışlanma dilemenizdir. Uzak kalamayacağınız öteki iki şeye gelince, onlar da Allah’tan cenneti isteyip, cehennemden kurtulmayı dilemenizdir.
Kim bir oruçluyu doyuracak olursa, Allah onu benim havuzumdan sulayacak o da cennete girinceye kadar bir daha susuzluk çekmeyecektir."

Zaman, son düzlüğe girdiğimiz bu zamanda Cehennem’den azâd kılınma zamanı artık.

“Vermek istemeseydi istemeyi vermezdi” kaidesince zaman, Cennet’i isteyip Cehennem’den kurtulmayı dileme, Rahmet çeşmesinden kana kana içme zamanı artık.

Arınmanın, kurtuluşun ve mağfiretin tavan yaptığı, Kadir Gecesi ile de Cennetin bir bir dağıtıldığı son haftanın kıymetini bilmek ve Ramazan’ı razı kılıp Ramazan’dan razı olarak ayrılmak zamanıdır şimdi zaman.

Eğer halen arınamadıysak, Rahmete mazhar olmadıysak işte bize fırsat. Bu son haftayı bin haftaya bedel kılmak, fırsatları değerlendirmek halen bizim ellerimizde.

Ramazanda cömertlik yapıp büyük hayırlar işlemek elbette çok çok önemli ama son dönemlerinde ise Rüzgar gibi olmak, hayırda yarışın kazananı olmak da çok önemli…

Nitekim İbn-i Abbas hazretleri de Peygamberimizi (S.AV) şöyle tanımlamıştır.

Resûllullah insanların en cömerdi idi. Onun en cömert olduğu anlar da Ramazan’da Cebrâil’in kendisi ile buluştuğu zamanlardı. Cebrail Ramazan’ın her gecesinde Hz. Peygamber ile buluşur, (karşılıklı) Kur’an okurlardı. Bundan dolayı Resulullah Cebrail ile buluştuğunda, esmek için engel tanımayan bereketli rüzgârdan daha cömert davranırdı.”

İşte bu, Cehennem’den kurtuluşun en belirgin anahtarıdır. Cömert olmak… Hem de esen rüzgârlar kadar cömert olmak…

Allah Azze ve Celle bizleri aşağıdaki Hadis’in muhatabı kılmasın inşallah…

Ramazan ayına girdiği hâlde günahlarını affettiremeden bu ayı tamamlayan kişinin burnu yerde sürtünsün!”

Rabbim bu zümreden olanlardan eylemesin inşallah… Bu son fırsatı kaçırmayalım…

Diğer Yazıları

Tüm Yazıları

Diğer Yazarlar

Tüm Yazarlar