Zülküf Er

AKM’nin Yenisi de Eski Türkiye’dir!

01.11.2021 07:15:01 / Zülküf Er

29 Ekim günü yine şaşaalı bir açılış yaşandı. İstanbul’da temsil ettiği zihniyet gibi kendisi de eskidiği için yıkılan AKM yani Atatürk Kültür Merkezi yeniden yapılarak hizmete açıldı.

AKM’nin ilk temeli 29 Mayıs 1946’da atılıyor. Uzun ve maceralı süren yapım sürecinden sonra 12 Nisan 1969’da yani tam 23 yıl sonra AKM tamamlanıp açılıyor.

Zaman içerisinde yangınlar tadilatlar görerek 2008’e kadar geliyor ve 2008’de eskidiği için kapatılmasına karar veriliyor.

İstanbul’da bulunan AKM tüm Türkiye’nin gündemine ise 2013 Yılındaki Gezi Olaylarıyla geldi. Gezi olayları sırasında önce göstericilerin daha sonra ise Polisin merkezi haline gelince bir anda yeniden hatırlandı ve AK Parti ile göstericiler arasında bir çekişme konusu haline geldi.

Yıkarsın yıkamazsın tartışmaları neticesinde Erdoğan’ın ‘AKM için de çok bağırdı Geziciler. İstediğiniz kadar bağırın, çatlayın, patlayın yıktık.” Sözleri eşliğinde 2018’de yıkımına 2019’un Şubat ayında ise yenisinin yapımına başlandı.

Birkaç gün önce ise şaşaalı bir törenle kurdelesi kesildi. Çok büyük ekonomik krizlerin yaşandığı, milletin maddi sıkıntılar içerisinde bunaldığı bu günlerde harcanan onca para bu milletin kursağından kesildi.

Açılışa ve açılış kapsamındaki programlara, getirilen dünyaca ünlü sanatçılara harcanan paralar da yine milletin cebinden çıktı.

Bu şatafat ve israfın elbette ki bir karşılığı olacaktır. Asgari ücretle geçinemeyen insanlar bu şatafat ve israfı elbette bir yerlere not etmişlerdir.

AKM kuruluşundan beri Kemalizm’in bir simgesi olarak Beyaz Türklerin kullanımına sunulan sembolik bir yapı idi. Zamanla temsil ettiği zihniyet gibi köhnemişken sırf Gezicilerle inatlaşma uğruna AK Parti tarafından yeniden ihya edildi.

Yıkılmaya ve nisyana terk edilmesi ve çürüyen zihniyeti hatırlatan bir hafıza olarak öylece bırakılması gereken yapı, o yapının kapısından bile geçemeyecek garibanların ceplerinden çıkan paralarla yeniden inşa edildi ve gezicilerin hizmetine sunuldu.

Kim kullanacak o yapıyı? Kaç ressam, kaç Piyanist, kaç tiyatrocu ya da kaç tane Operacı bu milletin değerlerine uygun davranıyor Türkiye’de.

Bu yapı milletin cebinden alınan paralarla yapılıp millete hiç değer vermeyecek Gezi Taifesine, Gezi’de kol kola boy gösteren sözde sanatçılara hediye edildi.

Göreceksiniz 2023’ten sonra 29 Ekim’deki açılışta olanların ve onlar gibi düşünenlerin hiç biri o kapıdan içeriye seyirci olarak bile giremeyecekler.

Açılışta konuşan Sayın Erdoğan, “Bu eser eski Türkiye ve yeni Türkiye fotoğrafının en belirgin görüldüğü yerdir” dedi.

Bence AKM’nin yeniden garibanların vergileriyle dünyanın parası harcanarak yapılması her açıdan eski Türkiye olarak adlandırılan zihniyetin hortlatılmasıdır.

Bu yeni bina eski zihniyete makyaj yaparak onu canlandırmaktan başka bir şey değildir. Bu tür hediyelerle de Kemalist ve Gezici zihniyetten oy almak mümkün değildir.

Ama yıllardan beridir bu zihniyetle mücadele eden kendi tabanını kaybetme ihtimali de uzak değildir.

Selam ve Dua İle…

Diğer Yazıları

Tüm Yazıları

Diğer Yazarlar

Tüm Yazarlar