Özkan Yaman

Üç Mescid ve Mevlidi Nebi(sav)

20.04.2024 09:31:50 / Özkan Yaman

Kuran-ı Kerim’de Rabbimiz, üç mescidden söz eder. Mescidi Haram’a yani Kabe’nin mekanına “beyti atik/ eski ev” ve “beyti/evim” der. Mescidi Nebevi’ye, “temeli takva üzere kurulan mescid”, Mescid-i Aksa’ya ise “etrafı mübarek kılınan mescid” der. Hadisi Şerif’te ise bu üç Mescid’e uzaklardan ziyaret için varılacağından ve bu üç Mesciddeki namazın kat kat sevabından bahsedilir.

Kabe’nin temelleri de Hz.İbrahim(as) ile oğlu Hz.İsmail(as) tarafından yükseltildiğine göre, Mescidi Haram’da ve Mescidi Nebevi’de temele, Mescidi Aksa’da ise havle/etrafa dikkat çekildiği açıktır.

Ayette mealen “etrafını mübarek kıldığımız Mescidi Aksa” denirken etraf diye tercüme edilen “havl” kelimesi oldukça zengin bir anlam yelpazesine sahiptir. Mesela; çevre, civar, yıl, diyalog, güç, değişim, feraset, hüküm, iktidar, engel, yetki bunlardan bazılarıdır. Tarihten bugüne Kuds-ü Şerif’in dünyanın odağında yer aldığı gerçeği, herhalde havl’indeki manaların tümüne konulan bereketle ilgili olsa gerektir.

Bugün işgal rejimini durdurmak için bir olup harekete geçmeyen İslam Ülkeleri yönetimlerinin aynı siyonist çetenin aşırı yahudi uçlarının -Allah muhafaza- Mescidi Aksa’yı yıkıp yerine siyon mabedi yapmaları halinde de sadece kınamakla yahut geçici öfke nöbetleriyle yetinecekleri böylece ispatlanmış oldu.

Hamas’ın ta başından beri, ateşkes için ileri sürdüğü şartlar içerisinde siyonist gaspçıların (yerleşimcilerin) Mescid-i Aksa'ya yönelik baskınlarının durdurulması da yer alıyor. Yani Hamas’ın 40 bin civarındaki şehidi ve ödediği bu kadar ağır bedel, iki milyarlık İslam Alemine emanet olan Mescidi Aksa’nın hariminin çiğnenmemesi içindi. Müslümanların hepsi, orada direnen gruplara ve sabreden haklara izzet, şeref, haysiyet gibi maddi manevi nice kıymet borçlu.

Siyerde bahsi geçen dönemin yahudi kabileleri yakayı ele verdiklerinde sadece kendileri değil, işbirliği yaptıkları münafıkları da ele vermişlerdi. Bugünün azgın siyonistleri de kaçıp gittiklerinde şurada burada kendilerine karşıymış gibi gözüken niceleri ifşa olacak. Allah’ın izniyle o günler uzak değildir.

Mescidi Aksa’yı yıkıp yerine siyon tapınağı yapma deliliği demişken Ebrehe ve ordusunun Kabe’yi yıkma girişimini de hatırlamak gerekir.

Mevdudi (rh) Fil suresinin tefsirinde şöyle der: “Onların keydini (tuzağını) boşa çıkarmadı mı?”  ifadesindeki keyd, zarar amaçlı gizli plan manasındadır. Ebrehe'nin 60.000 asker ve filler ile Yemen'den Mekke'ye, Kabe'yi yıkmaya gelmesi açık olduğuna göre burada gizli plan başka idi. Bütün Arapları korkutarak Güney Arabistan'dan Şam ve Mısır'a uzanan ticaret yolunu ele geçirmek istiyorlardı. Onlar bu hedeflerini gizli tutmaktaydılar. Kabe'ye saldırmalarının sebebi zahiren, Arapların kiliseye saygısızlığı gibi gözükse de arka plan farklıydı.”

Demek ki gaye, Mescid’den ziyade onun temeline zarar verecek bir gücün hakimiyetine müdahale idi. Zira Ebrehe ve fillerle geldiği ordusu, sırf Kabe’yi yıkmasınlar diye helak edildi denseydi, o zaman Kabe’nin tarihte 11 defa yıkılmasını açıklamak zor olurdu. Kaldı ki, Abdullah b. Zübeyr(ra) halifeliğini ilan ettiğinde Emevilerin mancınıkla Kabe’yi taşa tutup yakmaları da öyle sıradan bir yıkım değildi.

Velhasıl Mescidi Haram ve Mescidi Nebevi’nin temelinin, Mescidi Aksa’nın ise çevresinin(yiğitlerinin) imhasına - Allahü alem- takdiri ilahi müsaade etmez.

Dünün mamutlarını durduran sır, bugünün merkavalarını da durdurdu. Ve yenilmiş ekin yaprağı gibi askerlerini delik deşik etti.

Ebrehe ile ordusunun hain planı boşa çıkarıldıktan 52 gün sora Alemlere Rahmetin doğumu gelmişti ki bu viladet, fetihlerin, zaferlerin en büyüğü idi. Allahümme salli ala seyidina Muhammed.

Şimdi yeni müjdelere vesile olması niyazıyla Mevlid vakti. Kutlu olsun.

 

Diğer Yazıları

Tüm Yazıları

Diğer Yazarlar

Tüm Yazarlar